Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Jak si vyrobit domácí repelent…

S teplými dny pokročilého jara se aktivizuje i hmyz a ne vždy je nám společnost různých létajících či lezoucích „potvůrek“ příjemná. Jak si vyrobit domáci repelnt z voňavé levandule, která je nejen pěkná, ale má i další účinky, radí Markéta Vopičková. Repelent z přírodních surovin je šetrný k pokožce i přírodě…


Přírodní, doma vyrobené repelenty, představují alternativu k drahým kupovaným repelentům obsahujícím chemické látky. Nebudeme si namlouvat, že domácí repelenty založené na přírodních surovinách fungují stejně dobře jako ty založené na pesticidech, to by ani nebylo možné. Jejich výhodou ale je, že nejsou pro nás ani pro naše okolí i škodlivé.
U domácích repelentů je třeba počítat s častější aplikací. Navíc, většinou jsou specificky účinné, takže neodpuzují všechny druhy obtížného hmyzu najednou, jednou působí více na komáry a mouchy, podruhé více na klíšťata. Ovádi a muchničky jsou často k jejich účinkům imunní.
Z bylin, které mají repelentní účinky, jsou k přípravě domácích repelentů nejvhodnější levandule, máta, citronela, eukalyptus, rozmarýn, šalvěj, pelyněk nebo muškát. Lze použít i ořech, ale pozor — při aplikaci barví pokožku i textilie. Byliny je možné použít ve vodném, octovém, alkoholovém nebo olejovém výluhu, u některých bylin se přímo nabízí možnost použít esenciální oleje. Potom je příprava opravdu rychlá a jednoduchá.

Rychlý levandulový repelent
Vyrobte si rychlý a jednoduchý repelent, který odpuzuje komáry i klíšťata, a navíc skvěle voní.
Potřebujeme: 0,25 l jablečného octa. 50 g sušené levandule, 50 ml levandulové vody (můžete nahradit vodou destilovanou), 50 ml vodky, 30 kapek esenciálního oleje z levandule, 10 kapek esenciálního oleje z citromely
Do velké zavařovací sklenice nasypte sušenou levanduli a zalijte ji octem tak, aby byla zcela ponořená. Sušená levandule bude mít zpočátku tendenci plavat, tak vytrvejte, než levandule nasákne a klesne ke dnu. Zavřenou sklenici nechte na světle asi 14 dní macerovat, občas potřepejte, poté ocet sceďte přes jemné sítko. Přidejte vodu, vodku, a nakonec esenciální oleje. Dobře promíchejte. Aplikujte nejlépe rozprašovačem.

Koupit Meduňku