Meduňka

Ze srpnové MEDUŇKY: Superpotraviny v naší kuchyni

Srpnové číslo MEDUŇKY je „venku“ teprve pár dní a pokud jste si ho ještě nestačili koupit, snadno to napravíte na stánku PNS, v některých obchodech nebo třeba i leckde u benzinové pumpy (ano, i tam za vámi Meduňka vyrazila), nebo je také k příjemnému čtení k dispozici na emedunka.cz. Hlavní téma se tentokrát týká českých superpotravin, protože i u nás máme mnoho skvělých, byť možná zdánlivě „obyčejných“, potravin, které ovšem stojí za pozornost díky své výživové hodnotě a vysokému obsahu různých prospěšných látek. Které to jsou? Napoví část článku fytoterapeuta Martina Kolára, který nám některé z těchto domácích výživových pokladů ve svém článku přiblížil…

Označení superpotravina má svou historii a zpočátku bylo takto nazýváno ovoce s vysokou výživnou hodnotou, např. banány. Některé potraviny obsahují velké množství vitaminů, minerálů a mají vyvážený poměr nejdůležitějších živin. Kromě zmíněných banánů můžeme určitě jmenovat i kokosový ořech, datle nebo fíky. Pokud byste ztroskotali na pustém ostrově, kde by rostly některé z těchto plodin, základní živiny máte zajištěné a v pohodě přežijete.

Lesní borůvky
Podívejme se ale i do našich luhů a hájů, kde nalezneme rovněž velmi zajímavé superpotraviny. Existuje nespočet žebříčků těch nejzdravějších potravin, jedno však mají vždy společné – na jednom z prvních míst najdeme borůvky. Tyto chutné tmavomodré plody si naši pozornost určitě zaslouží. Borůvky pomáhají snižovat cholesterol, zpomalují proces stárnutí, zlepšují noční vidění a šeroslepost, jsou vhodné pro diabetiky, působí protizánětlivě či protistresově. Borůvky podporují tvorbu dopaminu, takže jsou velmi dobré také při odvykacích kúrách kuřáků nebo drogově závislých. Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, včetně dětí, které ocení jejich výbornou chuť a rychlý účinek, např. při letních infekčních průjmech.
Borůvky jsou navíc hypoalergenní, takže se jich nemusí bát ani lidé s potravinovými alergiemi. Pravidelná konzumace borůvek během dvou měsíců dokáže zlepšit metabolický syndrom, což je lékařské označení kombinace diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. Ozdravný efekt se dostavuje již při konzumaci jedné hrsti borůvek 3x týdně. Pokud nejsou k dispozici čerstvé borůvky, lze použít i sušené či mražené plody. Všechny potřebné látky si také uchovává extrakt ze zralých borůvek, který najdete např. v elixíru Fructavit.
Borůvky jsou navíc hypoalergenní, takže se jich nemusí bát ani lidé s potravinovými alergiemi. Pravidelná konzumace borůvek během dvou měsíců dokáže zlepšit metabolický syndrom, což je lékařské označení kombinace diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. Ozdravný efekt se dostavuje již při konzumaci jedné hrsti borůvek 3x týdně. Pokud nejsou k dispozici čerstvé borůvky, lze použít i sušené či mražené plody. Všechny potřebné látky si také uchovává extrakt ze zralých borůvek, který najdete např. v elixíru Fructavit.

Česnek a bobuloviny
Na špici pomyslného žebříčku najdeme i další bobuloviny, jako maliny, jahody, ostružiny nebo brusinky. Upřednostňujte čerstvé plody z vlastní zahrady nebo přírody. Chemické ošetření nebo průmyslové zpracování znehodnocuje zdravotní přínos těchto plodů. Bobuloviny obsahují vysoké množství antioxidantů, ke kterým patří vitaminy A, C a E, z minerálních látek měď, zinek a selen. Antioxidanty chrání tělo před záněty, poškozením buněk nebo před srdečně-cévními problémy a civilizačními onemocněními.
Prakticky od pravěku je jako superpotravina používán česnek. Pravidelná konzumace česneku setého snižuje hladinu lipidů a pomáhá při vysokém tlaku. Účinné látky v česneku snižují vstřebání cholesterolu ve střevě a snižují hladinu triglyceridů. Česnek také významně pomáhá při diabetu, má silné antibakteriální, protiplísňové, antivirové a antioxidační účinky. Podobné účinky má cibule, která navíc pomáhá i při vykašlávání a zánětech průdušek.

Zázračné zelí
Další superpotravinou, která je známá již od pravěku, je zelí. Jde o brukvovitou zeleninu, která se pěstuje přes čtyři tisíce let. Zelí je bohaté na minerální látky – vápník, železo, síru, draslík, měď, hořčík, sodík, mangan, fluor, selen a zinek – a také na vitaminy A, B, C, E, K a U. Zelí dále obsahuje cholin, betakaroten, lutein a flavonoidy.
Pravidelná konzumace zelí snižuje riziko vzniku šedého zákalu a degenerativních onemocnění očí, napomáhá zabraňovat rozvoji aterosklerózy a povzbuzuje paměť. Méně známý vitamin U má příznivý vliv při nadměrné produkci žaludečních kyselin a refluxu.Před každým jídlem se doporučuje sníst několik listů syrového zelí v rámci prevence před jaterními onemocněními, jako je cirhóza, ztučnění nebo záněty. Pomačkané listy lze použít k vnějšímu ošetření vyrážek, k hojení ran nebo zánětu prsu při kojení. Šťáva ze zelí má projímavé a probiotické účinky, což ocení zejména lidé trpící zácpou. Nejlepší je šťáva z čerstvě odšťavněného zelí. Šťáva z kysaného zelí obsahuje navíc probiotika, která podporují trávení, působí příznivě na střevní mikrobiom a posilují náš imunitní systém. Určitou nevýhodou je vysoké množství histaminu, které může u citlivých lidí vyvolat alergickou reakci. To platí i pro kysané zelí, které by neměly konzumovat osoby citlivé na histamin. Červené zelí obsahuje oproti bílému zelí více vitaminu A, skupiny B, selenu a antokyanů – temně modrého barviva, které podporuje imunitní systém, působí proti infekcím v těle, potlačuje růst bakterií, pomáhá při očních onemocněních a zpevňuje cévy a žíly.

Červená řepa
Označení superpotravina si rozhodně zaslouží také červená řepa. Řepa pochází z oblasti Středozemního moře a používala se již ve starověké Bybylonii. Nejprve se v kuchyni využívaly listy a později kořen. Řepa obsahuje vitaminy B a C, betakaroten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek a kyselinu listovou. 

Celý článek i další články na téma „české superpotraviny“ si přečtete v srpnovém čísle Meduňky.

Koupit Meduňku