Léčitelství,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci

Dary tří králů: kadidlo, myrha a zlato

Nad smyslem a významem darů, které přinesli legendární tři králové do Betléma se z hlediska naturopatie v prosincovém čísle Meduňky zamyslela klinickáí naturopatka Katka Boesenberg… Článek je součástí prosincového hlavního tématu Vánoční svátky a zimní čas… ( emedunka.cz )


Podle legendy přinesli tři králové do Betléma právě narozenému Ježíšovi jako dar kadidlo, myrhu a zlato. Tyto dary vystihují Ježíšovu identitu – symbolizují jeho božství, roli kněze a spasitele. Kadidlo je symbolem požehnání, myrha symbolem utrpení a smrtelnosti a zlato symbolem božství.
Díky tomu, že už dvacet let pracuji na poli přírodní medicíny a jsem si vědoma, že všechny tyto substance jsou v různých tradičních léčebných systémech využívány, si poslední dobou pokládám otázku: Byly tyto dary míněny pouze pro Ježíše, nebo by mohly v širším kontextu představovat i dary pro celé lidstvo?

Dar první: kadidlo
Kadidlo bylo používáno mnoho let před tím, než ho Baltazar daroval Ježíšovi. První psanou zmínku o něm nacházíme v egyptském Eberově papyru, jehož stáří se odhaduje přibližně na 3 500 let. Kadidlo je pryskyřice získávaná z kadidlovníku (Boswellia sacra) a tradičně se používá při náboženských rituálech. Jeho uklidňující a uzemňující vlastnosti přispívají k soustředěnějšímu a koncentrovanějšímu stavu mysli, což je žádané pro duchovní a meditační praktiky.
Dnes je Boswellia sacra a jeho blízká příbuzná Boswellia serrata využívaná i z dalších, neméně důležitých důvodů. Boswellie obsahují řadu sloučenin včetně kyseliny boswellové, díky nimž disponují silnými protizánětlivými a dalšími léčivými a blahodárnými účinky. Tohoto působení si byli evidentně vědomi už staří Arabové, kteří používali kadidlovník (pryskyřici) nejen při rituálech, ale zároveň využívali kůru a větvičky tohoto stromu jako hojivý agens ve svých léčebných směsích.
V moderní fytoterapii má Boswellie své nezastupitelné místo a její používání je velmi rozšířené. Pro své silné protizánětlivé působení je využívána při stavech, jako je artritida či zánětlivé onemocnění střev. Kromě snižování zánětu je zároveň i skvělým analgetikem a efektivně ulevuje od bolesti. V posledních letech také proběhlo několik studií, které poukázaly na to, že aplikace formou masti (spolu s dalšími bylinami) i perorální aplikace extraktu boswellie zabraňuje progresi artritidy, a dokonce napomáhá opětovnému růstu chrupavky.
Zde ale výčet kladů této léčivky nekončí. Kadidlovník také posiluje imunitní systém, a brání tak organismus proti infekcím, pomáhá při astmatu a bronchitidě a má pozitivní efekt na metabolismus tím, že reguluje cholesterol a glykémii. Je neuroprotektivní, posiluje paměť, zabraňuje kognitivnímu úpadku, a v neposlední řadě chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což zpomaluje proces stárnutí. Kadidlový olej se často používá v produktech péče o pleť. Snižuje výskyt jemných linek a vrásek, zlepšuje tón pleti, zklidňuje suchou nebo podrážděnou pokožku a urychluje hojení ran.
Boswellia nepůsobí pouze na naši fyzickou schránku. Stejně efektivní je i v péči o naše mentální zdraví. V aromaterapii se kadidlo používá k podpoře relaxace, lepšímu spánku a ke snižování stresu a úzkosti. Může být prospěšné v případě mírné deprese nebo výkyvů nálady. Lze ho přidat do difuzéru, masážního oleje či do koupele.
Vůně kadidla je komplexní a pryskyřičná, s dřevitým a zemitým podtónem. Z toho důvodu se kadidlo používá při meditačních cvičeních. Zvyšuje soustředění a duchovní spojení s vyšším Já. Při meditaci či modlitbě navozuje vůně kadidla klidnou, kontemplativní atmosféru a usnadňuje vstup do meditativního stavu. Během meditace si můžeme zředěný kadidlový esenciální olej aplikovat na zápěstí nebo na spánky nebo jej použít v difuzéru, a tím meditační zážitek umocnit.  
Rozptylování kadidla před meditací může sloužit také jako symbolický akt, který signalizuje přechod ze světské do duchovní sféry. Spalování nebo rozptylování kadidla je považováno za způsob, jak očistit prostor a vytvořit posvátné prostředí pro modlitbu, meditaci nebo duchovní rozjímání. Používání kadidla v těchto souvislostech je pro mnoho lidí hluboce osobním a smysluplným zážitkem.
Rozptylování kadidla před meditací může sloužit také jako symbolický akt, který signalizuje přechod ze světské do duchovní sféry. Spalování nebo rozptylování kadidla je považováno za způsob, jak očistit prostor a vytvořit posvátné prostředí pro modlitbu, meditaci nebo duchovní rozjímání. Používání kadidla v těchto souvislostech je pro mnoho lidí hluboce osobním a smysluplným zážitkem.

Dar druhý: myrha
I myrha má dlouhou historii duchovního, náboženského a léčebného používání napříč různými kulturami a tradicemi. Nejstarší zmínky o ní pocházejí od Sumerů kolem roku 1100 před Kristem. Stejně jako kadidlo je i myrha považována za posvátnou látku se symbolickým významem. Je zmiňována v řadě náboženských textů a zaujímá důležité místo v rituálech a  praktikách křesťanství, judaismu, islámu a dalších náboženských systémů.
Myrha je pryskyřice získávaná ze stromu Commiphora myrrha a podobně jako kadidlo se už po staletí používá pro své léčebné působení. Obsahuje sloučeniny (terpeny, lignany a flavonoidy), které vykazují protizánětlivé účinky, zmírňuje záněty a příznaky se zánětlivými stavy spojené. Zároveň je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Je silně antimikrobiální a dokáže si poradit s řadou infekcí včetně E.coli, Candidy či zlatého stafylokoka. Tradičně se používá k péči o ústní dutinu, a to již od dob Sumerů. Může pomáhat proti zápachu z úst, infekcím dásní a vředům v ústech. Myrhu lze nalézt v některých přírodních zubních pastách a ústních vodách. Zdraví ústní dutiny je stěžejní pro udržení zdraví našeho organismu celkově. Nerovnováha ústního mikrobiomu je spojena s řadou chronických onemocnění dnešní doby včetně mrtvice a infarktu.
Myrha je známá i pro své příznivé účinky na dýchací systém. Používá se ke zmírnění příznaků onemocnění dýchacích cest, jako je kašel, bronchitida a další záněty a infekce dýchací soustavy. Používá se i na podporu trávení a ke zmírnění zažívacích potíží včetně nadýmání a průjmu. Díky svým antimikrobiálním vlastnostem je myrha vhodná i k podpoře hojení ran. Lze ji lokálně aplikovat na drobné řezné rány a škrábance, aby se zabránilo vzniku či šíření infekce a podpořilo hojení. Pro svůj potenciál zlepšovat zdraví a kvalitu pleti ji nalezneme i v produktech péče o pleť. Lokální aplikace myrhového esenciálního oleje zředěného v nosném oleji ulevuje od bolesti svalů, kloubů a hlavy.
I u myrhy najdeme působení na mentální stránku člověka. V tradičních medicínských systémech se myrha používá k podpoře emoční rovnováhy, zklidnění úzkostných stavů, celkovému snížení stresu a navození pohody…

Celý článek si přečtete v prosincové Meduňce…

Koupit Meduňku