Meduňka,  Pro inspiraci,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Inspirace z prosincové Meduňky: Jedlé dárky pro naše blízké

V aktuálním prosincovém čísle Meduňky, které si můžete zakoupit na stáncích PNS i v řadě obchodů (nebo si ho můžete číst na emedunka.cz v elektronické verzi) přináší také tipy na dárky, které můžete vyrobit vlastnoručně a z kvalitních surovin, a obdarovat jimi své blízké – třeba právě ty, kteří tvrdí, že „nic nechtějí a nepotřebují“… Zajímavá a zdravá dobrota totiž překvapí a potěší každého… Autorkou článku je klinická naturopatka Charlotte Matysková.

Pro své nejbližší můžete osobně vyrobit vánoční dárky ze zdravých surovin. Příprava je snadná a využijete při tom prázdné lahvičky, skleničky od jogurtů nebo sklenice od nakládaných okurek. Stačí je opatřit ručně malovanými etiketami a ozdobit krásnou stuhou.

Domácí perníkové koření  
Směs silně aromatického koření do perníčků i do perníku na plech. Při pečení krásně provoní celý byt a zároveň má léčivé účinky. Zlepšuje náladu, prohřívá tělo, působí protizánětlivě a má příznivé účinky na trávení.

Suroviny (60 g koření):

  • 4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky anýzu
  • 2 lžičky fenyklu
  • 20 hřebíčků
  • 40 kuliček nového koření
  • 4 hvězdičky badyánu
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • špetka mořské soli

Postup:

  1. Koření, které je celé (hřebíčky, nové koření a badyán), rozdrťte najemno v hmoždíři nebo umelte v mlýnku.
  2. Spolu s ostatním kořením vsypte do misky a dobře promíchané rozdělte do skleniček nebo sáčků.
    Tip: Můžete přidat ještě půl lžičky dřeně vanilkového lusku.

Polomáčené jablečné kroužky s oříšky
Zdravý dezert v podobě sušených jablek s tmavou čokoládou a nasekanými lískovými ořechy.  Sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, a proto účinně upravuje trávení. Můžete zvolit i další druhy, čokoláda se snoubí s jakýmkoliv ovocem.  Jen si vždy vyberte ovoce bez přidaného cukru.

Suroviny:

  • 12 sušených jablečných kroužků
  • 80 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 10 g lískových ořechů

Postup:

  1. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Lískové ořechy nasekejte nožem nadrobno.
  3. Čokoládu nalámejte do teplovzdorné misky a přidejte k ní kokosový olej. Misku postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny. Hrnec by měl být tedy o trochu menší než miska.   
  4. Pomalu zahřívejte, až se čokoláda i kokosový olej rozpustí a pak dobře promíchejte.
  5. Každý jablečný kroužek ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády, nechte mírně okapat a pak položte na připravený plech.
  6. Čokoládovou vrstvu jablečných kroužků posypte nasekanými oříšky.
  7. Nechte v chladu zatuhnout.  
    Tip: Čokoládu můžete namísto ořechů posypat sezamovými nebo chia semínky.

Další Charlottiny zajímavé recepty se dozvíte v článku v prosincovém čísle Meduňky…