Alternativní medicína,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

Prevence chronické zánětlivosti

Hlavní téma únorové Meduňky je věnováno možnostem prevence a léčby zánětů, které jsou příčinou mnoha zdravotních problémů, a to i velmi závažných. Následující ukázka je z článku klinické naturopatky Charlotte Matyskové...
 


Chronická zánětlivost je příčinou širokého spektra potíží a nemocí. Zánětlivé změny stojí na začátku vzniku nemocí, jako je ateroskleróza, cukrovka, některé druhy rakoviny, deprese a kognitivní poruchy typu Alzheimerova choroba. Způsobují i imunitní potíže, jako jsou alergie, astma nebo autoimunitní nemoci a také předčasné stárnutí i mnohé další zdravotní problémy, jejichž výčet je opravdu dlouhý. I záněty nízké intenzity způsobují potíže a vyplatí se jim předejít.   

Akutní a chronický zánět
Není zánět jako zánět. Ve své podstatě je zánět běžná a důležitá reakce imunitního systému na infekci nebo na zranění. K poškozené tkáni jsou ihned vyslány imunitní buňky a látky, které bojují proti napadení. Infikované nebo zraněné místo oteče, zčervená, je bolestivé a teplé na dotek. Proběhne obranná reakce a po ukončení procesu hojení tento dobrý a potřebný zánět mizí. Celý proces trvá několik hodin až několik dní. Oproti tomu chronický zánět je odlišný. Při chronickém zánětu vyvolává imunitní systém v určitých tkáních zánětlivé procesy, aniž by byly bezprostředně ohroženy. Intenzita tohoto zánětu je nízká, ale přetrvává měsíce až roky a často probíhá bez povšimnutí. Může pomalu ničit zdravé buňky a narušovat činnost orgánů i fungování tělesných systémů. I při chronickém zánětu se nás však imunitní systém jen snaží chránit.

Příčiny chronické zánětlivosti
Chronický zánět znamená, že imunitní systém detekuje a likviduje škodlivé nebo nadbytečné molekuly, které se v našem těle vyskytují většinou kvůli nezdravému způsobu života. K příčinám chronické zánětlivosti patří nezdravé jídlo a potravinové citlivosti, absence pohybu a s ní související obezita, nevyvážená střevní mikrobiota a latentní infekce, toxické zatížení nebo stres. Tento výčet velkého množství různorodých faktorů může být na první pohled deprimující, ale zároveň tak máme možnost držet chronický zánět pod kontrolou mnoha různými způsoby.   

Nejúčinnější protizánětlivé potraviny
Jedním z poměrně obtížných, ale spolehlivých způsobů prevence chronické zánětlivosti je změna jídelníčku. Máme k dispozici celou škálu potravin, působících protizánětlivě. Na prvním místě je zelenina a ovoce, následuje olivový olej, mořské ryby, tmavá čokoláda nebo některé druhy koření. Zařaďte jich do jídelníčku co nejvíce. Jezte skutečné jídlo, co nejčerstvější potraviny, ze kterých si připravujte jídlo doma. Máte tak pod kontrolou nejen kvalitu surovin, ale také zdravou přípravu. Které suroviny a potraviny jsou nejúčinnější?

1. Zelenina a ovoce všech barev

Účinné látky: lykopen, karotenoidy, anthocyaniny, chlorofyl, kyselina listová, síra  
Ovoce a zelenina jsou potraviny spojené se snížením markerů zánětu a oxidačního stresu v těle, jsou zásadní pro prevenci ischemické choroby srdeční, rakoviny, cukrovky a dalších civilizačních nemocí. Červené plody obsahují lykopen, oranžové a žluté karotenoidy, fialové anthocyaniny, zelená listová zelenina chlorofyl nebo kyselinu listovou. Brukvovitá zelenina, jako je brokolice, kedlubny nebo kapusta, je bohatá také na síru, minerál se silným antioxidačním potenciálem. Všechny tyto látky mají protizánětlivé, protirakovinné, antioxidační a antidiabetické účinky. Jezte celé barevné spektrum, duhově zbarvené zeleninové přílohy a ovocné saláty.  

2. Zelený čaj

Účinná látka: EGCG (epigallocatechin-3-gallate)
Zelený čaj (například matcha) je jedním z nejzdravějších nápojů. Výzkumy bylo zjištěno, že pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku srdečně-cévních chorob, Alzheimerovy nemoci, rakoviny, obezity a dalších stavů. Je to způsobeno obsahem antioxidačních a protizánětlivých látek, zejména látky s názvem EGCG, která inhibuje zánět tím, že snižuje produkci prozánětlivých cytokinů a poškození mastných kyselin v našich buňkách.

3. Extra panenský olivový olej

Účinné látky: mononasycené tuky, oleocanthal
Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které si můžeme dopřát. Je základem zdravé středomořské diety, která prokazatelně snižuje zánětlivost. Kromě mononasycených tuků je jeho další obsahovou látkou oleocanthal, jemuž je přisuzován podobný protizánětlivý účinek, jako mají léky typu Ibalgin. Extra panenský olivový olej tak redukuje riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí, rakoviny a dalších vážných chorob. Extra panenský olivový olej má daleko vyšší účinnost než rafinované olivové oleje…

Celý článek i další inforace týkající se možnosti řešení zánětlivých stavů v těle si přečtete v únorovém čísle Meduňky – emedunka.cz

Koupit Meduňku