Děti,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy

Meduňka radí: Dítě a plané neštovice

V posledních týdnech a měsících se mezi dětmi rozšířily plané neštovice (a nevyhýbají se ani dospělým, kteří tuto nemoc ve svém dětství neprodělali). Jak pomocí prostředků přírodní medicíny pečovat o dítě, které tímto onemocněním prochází? Radí nám Simona Procházková ve své knize Děti a bylinky, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky a je k dostání na našem e-shopu. Podívejte se na adresu
www. knihovnickamedunky.cz

Plané neštovice způsobuje virus varicella-zoster. Jeho přítomnost v organismu se vyznačuje vyrážkou či červenými pupínky na trupu, které se během pár dní rozšíří po celém těle. U některého dítěte se vytvoří pár neštovic, u jiného celé stovky. Asi během pěti dnů se pupínky mění na malé puchýřky, které praskají a pokryjí se stroupkem. Pacient může mít zvýšenou horečku a většinou si stěžuje na úporné svědění. Když se neštovice vyhojí, přechází virus do latentního stádia a přežívá dále v nervových buňkách. Může se i po letech projevit v podobě bolestivého pásového oparu.Neštovice jsou spíše nepříjemné, nežli nebezpečné. Téměř vždy samovolně odezní během 10 – 15 dní.

Jak pečovat o malého pacienta?

  • Důležitý je pitný režim. Dítě by mělo během dne vypít 1 – 1,5 litru tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody, čerstvých ovocných či zeleninových šťáv, bylinkových čajů či rostlinných mlék (rýžové, ovesné, sójové).
  • Pokud má dítě zvýšenou teplotu, nepodáváme chemické léky na snížení, ale dáme šanci organismu, aby se bránil sám. Snížení teploty můžeme pomoci navlékáním mokrých studených ponožek či zábaly.
  • Teplotu snižuje rovněž bezový a lipový květ. Namícháme si je v poměru 1:1. Čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, můžeme přisladit medem či agáve sirupem, nalijeme do termosky a dáváme dítěti po doušcích.
  • Místnost, kde dítě leží, pravidelně větráme a udržujeme ji chladnou. Pro dezinfekci vzduchu můžeme použít aromalampu, do níž nalijeme 2 lžíce vody a přidáme 2 kapky levandule, 2 kapky čajovníku a 2 kapky eukalyptu. Zapálíme čajovou svíčku a necháme působit.

Čím ošetřovat pupínky?

  • Pupínky natíráme 100% přírodním neředěným levandulovým olejem, který je vyčistí a zmírní svědění. Aplikujeme ho 2 – 3 x denně.
  • Velmi hojivě rovněž působí ovesná koupel. Připravíme ji tak, že 3 hrsti jemně mletých ovesných vloček přelijeme 3 litry vroucí vody a necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, získaný šlem přidáme do vody ve vaně. Tato koupel by měla trvat 15 minut a provádíme jí 1 x denně.
  • Výborná je i koupel ze soli z mrtvého moře. Připravíme jí tak, že 1 hrst této soli rozpustíme ve vodě ve vaně. Ze začátku je tato koupel mírně štiplavá, ale věřte mi, že po ní přichází pro pacienta obrovská úleva.
  • Pokud se neštovice objeví i v ústech jsou velmi účinné výplachy ústní dutiny slanou vodou. Dětem se do těchto postupů obyčejně nechce, ale vždy se je dá přesvědčit.


Přírodní antibiotika pomůžou zmírnit obtíže
Tinktura z lichořeřišnice či grapefruitového semínka jsou vynikajícími přírodními antibiotiky a bez vedlejších účinků. Užívají se po dobu 3 týdnů (kvůli recidivě) v množství:

  • Děti od 6 měsíců do 2 let: 3 x denně 2 kapky do 1 dl vody.
  • Děti od 2 let do 5 let: 3 x denně 4 kapky do 1 dl vody.
  • Děti od 5 do 9 let: 3 x denně 6 kapek do 2 dl vody.
  • Potom až do dospělosti: 3 x denně 15 kapek do 2 dl vody.
  • Důležitá je pravidelnost užívání.

Nesmíme zapomenout chránit pokožku dítěte!
Dítě, které prodělalo neštovice, má kůži minimálně 1 rok velmi přecitlivělou na sluneční paprsky. Pokožku je nutné 3 x denně natírat kvalitním opalovacím krémem s vysokým faktorem (60).

Koupit Meduňku