Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Recept na víkend: dva saláty, které jste možná ještě nedělali…

Na záhoně už se objevují cuketky, případně se dají koupit v obchodě, a někdy řešíme, jak je zpracovat…
Co si z nich zkusit připravit salát? Stejný recept „funguje“, i když základní surovinou budou lilky…

(Oba recepty jsme převzali z knihy Simony Procházkové Buďme zdraví na jaře i v létě... www.knihovnickamedunky.cz

Cuketový nebo lilkový salát
1 lilek nebo 1  cuketa * olivový olej * 1 stroužek česneku * citronová šťáva *
mořská sůl * pepř * bazalka
Postup: Lilek nebo cuketu umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Bazalku nasekáme na
kousky, česnek prolisujeme. Na pánvi necháme rozehřát trošku olivového oleje a
osmahneme na něm česnek, pak přidáme lilek či cuketu a jemně opékáme asi čtyři
minuty. Po uplynutí této doby, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a
ozdobíme bazalkou. Cuketový či lilkový salát můžeme podávat teplý i studený s pečivem.


Ještě před několika dny byly v obchodech vidět svazečky chřestu, tak pro inspiraci přidáváme ještě jeden chřestový recept…

Chřestový salát:
1 salátová okurka * 120 g chřestu * 2 lžíce vařených či sterilizovaných  kukuřičných zrn * panenský olivový olej * 1 lžíce citronové šťávy nebo balzamikového octa * mořská sůl * pepř * 1 lžíce zakysané smetany (nemusí být) * 1 lžíce strouhaného křenu * kopr
Postup: Chřest a okurku oloupeme a najemno nakrájíme, přidáme kukuřici, olivový olej,
citronovou šťávu, sůl, pepř, strouhaný křen, nasekaný kopr a případně i zakysanou
smetanu. Vše důkladně promícháme a podáváme s pečivem.

Koupit Meduňku