Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Omamná vůně Vánoc: vanilka

S předvánočním a vánočním časem jsou spojeny některé vůně a chutě, bez nichž by to prostě „nebylo ono“… Patří sem třeba skořice, ale určitě vanilka – ostatně, vánoční vanilkové rohlíčky jsou prostě klasika… O tom, jak vanilku použít v kuchyni, ale i o její historii a jejích léčivých účincích, se rozepsala Simona Procházková ve své příjemné knížce Vítej, zimo bílá… A protože za pár dní už zimu přivítáme, může se knížka hodit…
Zakoupíte na www.knihovnickamedunky.cz

Vanilka
Vanilkovník je mnoholetá liána s velmi dlouhým bylinným stonkem obtáčejícím stromy a vytvářejícím mnohočetné vzdušné kořeny. Plodem je tříhranná tobolka dlouhá okolo dvaceti centimetrů, naplněná kašičkou z jemných semen. Jedna rostlina ale nemá více než padesát tobolek a je schopná plodit po dobu dvaceti let. Vanilkové lusky (slovo vanilka pochází ze španělského výrazu pro lusk), správně tobolky, jsou sušené plody této rostliny. Existuje několik druhů sušení, buď postupné se střídavým pocením pod plachtami a sušením na slunci, nebo sušení „mokré“, kdy se tobolky nejprve přelijí horkou vodou a pak nechají vyschnout na slunci.

Historie vanilky                                                                                               
Španělský dobyvatel Hernán Cortés přivezl v roce 1522 z Mexika do Madridu kakaové boby a vanilku. S kakaem příliš nezaujal – zato voňavá vanilka se okamžitě stala hitem. Pro evropské boháče to byl symbol luxusu, asi jako dnes kaviár. Vanilka se vyznačuje nejen lahodnou vůní a chutí, ale i obtížností, s jakou se pěstuje. Ve své středoamerické pravlasti totiž tato roste v unikátní symbióze s včelami rodu Melipona a některými druhy kolibříků. Proto dlouho selhávaly všechny pokusy o pěstování vanilky mimo původní region: rostlina sice prospívala, ale nikdy nepřinesla plody. Její květy totiž musejí být opyleny v průběhu dvanácti hodin po svém otevření – jinak se nezačnou vyvíjet kýžené plody. Nepřítomnost vzácných včel – zjistil náhodou belgický botanik Charles Morren až v roce 1837. Metodu ručního opylování křehkých rostlinek pak v roce 1841 vymyslel dvanáctiletý otrok Edmond Albius. Stalo se tak na ostrově Ile Bourbon, nyní zvaném La Réunion. Proto se také dodnes nejznámější odrůda vanilky nazývá bourbonská.

Léčivé účinky vanilky
V alternativní medicíně se využívá tato rostlina při nervových poruchách, depresích, pro zlepšení trávení, při horečce a chudokrevnosti. Vanilka je také úžasné afrodiziakum.

Vanilková tinktura
Potřebujeme: semínka ze 2 lusků, 1 dl 60% lihu
Postup: Vanilku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, užíváme 2× denně 15 kapek po dobu 4 týdnů.

Kapičky pro radost
Potřebujeme: 2 drcené vanilkové lusky, 1 lžíci bazalky, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Vanilku a bazalku smícháme dohromady a pak je zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní odpočívat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek.

Tinktura lásky
Potřebujeme: vanilková semínka z 2 lusků, 1 lžíce nasekané skořice, 2 tlučené hřebíčky, 2 dl 60% lihu
Postup: Koření smícháme dohromady a pak zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní odpočívat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 2× denně 10 kapek.

Víno pro noc plnou vášně
Potřebujeme: 0,5 litru kvalitního vína, půl lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, půl lžičky skořice, semínka z 2 vanilkových lusků, 4 hřebíčky
Postup: Víno krátce svaříme s kořením, pak vše odstavíme a necháme 12 hodin louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme na chladném místě. Víno popíjíme po 2 štamprlkách denně.

Vanilkové mléko na dobrou noc
Potřebujeme: semínka z jednoho lusku, 2 dl horkého mléka (může být i rostlinné), 1 lžíci medu
Postup: Vanilku zalijeme horkým mlékem a nakonec přidáme med. Hotový nápoj popíjíme po doušcích asi hodinu před plánovaným ulehnutím.

Vanilka a aromaterapie
Vanilka je také ceněna v aromaterapii. Éterický olej z ní je používán k uklidnění, při poruchách spánku, depresích, předmenstruačních syndromech a také jako vůně pomáhající k odstranění náklonnosti k alkoholismu a drogám. Vanilková silice je vhodná i pro děti. Nejčastější použití je do aromalampy k aromatizaci vzduchu. Velmi důležitá je prvotřídní kvalita éterického oleje. Musí mít na etiketě lahvičky vždy uvedeno 100% přírodní. Pokud tam není uvedeno nic nebo například 90% přírodní éterický olej, nikdy nekupujeme, zbylých 10 % je syntetických, tedy zdraví škodlivých.

Vanilka v kuchyni
Chemicky vyráběný vanilinový cukr či potravinářské esence se nemůžou ani z 1 % vyrovnat přírodní vanilce. Pokud nemůžeme sehnat přímo její lusk, snažíme se alespoň používat bio vanilkový cukr, který obsahuje její extrakt a žádnou syntetickou vůni.

Jak dostat vanilku z lusku?                                                                                              
Každá hospodyňka má na to svou metodu. Máte-li doma robota, můžete do něj vložit lusk vanilky spolu s asi 250 gramy ovocného cukru a mixovat tak dlouho, dokud se v něm vanilka nerozptýlí. Obvyklejší metoda je povaření rozříznutého lusku v mléce (nejlépe rostlinném). Směs pak nechte znovu odstát, lusk by měl jít většinou ještě použít. Další možností je podélně rozříznout lusk a opatrně špičkou nože vylupovat semínka přímo do pokrmu či nápoje.
Tip! Je-li vám líto vyhodit již použitý lusk, vložte jej po důkladném usušení do cukřenky. Cukr krásně ovoní.

Když vanilkový cukr – tak jedině v bio kvalitě!
Chemicky vyráběný vanilinový cukr či potravinářské esence se ani z jednoho procenta nemůžou přírodní vanilce vyrovnat. Pokud nemůžeme sehnat přímo její lusk, snažíme se alespoň používat bio vanilkový cukr, který obsahuje její extrakt a žádnou syntetickou vůni…

Koupit Meduňku