Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Rozhovory,  Životní styl

Z dubnové Meduňky: Střevní mikrobiom a jeho obnova

V dubnové Meduňce, která je právě ke koupi na obvyklých prodejních místech nebo na emedunka.cz, se věnujeme nesmírně důležitému tématu – zdravým střevům a dobrému trávení. Všichni víme, že když v tomto směru něco „nefunguje“ nebo se „porouchá“, okamžitě to na sobě pocítíme a pokud situaci neřešíme, následky mohou být závažné. Proto je třeba mít dobré informace, abychom něco nepodcenili či nezanedbali… A právě o tom píšou naši autoři ve svých článcích, v tématu dubnového čísla jich najdete dokonce osm! V poslední době také často čteme o důležitosti zdravého mikrobiomu pro imunitu i pro celkový zdravotní stav. Co je mikrobiom, proč je tak důležitý a jak o něj můžeme pečovat? Dočtete se v několika článcíh našich autorů, vybrali jsme ukázku z článku klinické naturopatky Charlotte Matyskové, která nám navíc poradí, jak můžeme poškozený mikrobiom znovu obnovit…    

Z článku Ch. Matyskové:
Zakladatel lékařské vědy Hippokrates před více než dvěma tisíci lety prohlásil, že všechny nemoci začínají ve střevě. Přestože to neplatí pro všechna onemocnění, pro značnou část ano. Existuje souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, náladou, duševním zdravím, endokrinními a autoimunitními poruchami nebo stavem kůže. Střeva jsou většinou považována jen za soustavu dlouhých trubek, jimiž prochází jídlo, vstřebávají se v nich živiny a vylučují nepotřebné látky. V poslední době se však objevuje stále více informací o jejich schopnosti podílet se na zdraví celého těla, na duševní vyrovnanosti a pocitech štěstí. Střevní stěna komunikuje prostřednictvím nervových vláken a signálních molekul s centrálním nervovým systémem a zároveň je i imunitním orgánem, který v podslizničním vazivu ukrývá mízní uzliny a produkuje imunitní buňky.

Přátelské bakterie
Strukturu střev tvoří několik vrstev svalové a vazivové tkáně, bohatě protkané krevními a lymfatickými cévami, mízními uzlinami a nervovými vlákny. Výstelku střev obývá obrovské množství různorodých mikroorganismů, tzv. mikrobiom. Žije ve vrstvě ochranného filmu, který pomocí speciálních buněk vytváří sama sliznice. Zahrnuje bakterie, viry a kvasinky, které žijí ve vzájemné symbióze a prakticky působí jako další orgán s ochrannými, strukturálními a metabolickými funkcemi.
Mikrobiom pomáhá trávit jídlo, syntetizovat vitaminy, neurotransmitery a imunitní molekuly nebo eliminovat toxiny. Dominantní kmeny zdravého mikrobiomu tvoří přátelské bakterie druhu laktobacilů, bifidobakterií nebo Escherichia coli a v menšině jsou streptokoky, stafylokoky nebo kvasinky, které žijí ve střevech za normálních okolností také. Rozmanitost je pojistkou před přemnožením několika málo určitých kmenů. Zdravý a rozmanitý mikrobiom a celistvost střevní výstelky jsou základem našeho zdraví a utváří se už od narození. Mikrobům je novorozeně vystaveno od okamžiku, kdy prochází porodním kanálem své matky. Základ pro svůj postupně se rozrůstající mikrobiom získává také z mateřského mléka, proto je pro start do života nejlepší vaginální porod a co nejdelší kojení.  

Dysbióza – západní strava a uspěchaný život
Množství přátelských bakterií snižují zejména prodělané střevní infekce, užívání antibiotik nebo nesteroidních protizánětlivých léků a „západní“ strava obsahující velké množství cukru, soli a nasycených tuků s minimálním množstvím vlákniny. Tyto problémy ještě umocňuje spěch při jídle, kdy nemáme čas jídlo dostatečně rozkousat. Tím se celý proces souhry navzájem navazujících trávicích procesů naruší a jídlo přichází do střev nedostatečně strávené. Úbytek přátelských bakterií umožní přemnožení nežádoucích kmenů mikrobiomu a dochází k tzv. dysbióze. Jejím důsledkem je střevní propustnost, kdy střevo propouští nedostatečně strávené složky potravy a imunitní systém tyto molekuly napadá jako nepřítele.

Propustnost a chronický zánět
Sliznice je tvořena buňkami, které jsou navzájem těsně spojené speciálními bílkovinnými vlákny, a to ji činí nepropustnou pro toxiny a další nežádoucí molekuly. Sliznice nás chrání před vetřelci, kteří by mohli proniknout do organismu nebo při kontaktu s imunitními buňkami vyvolat přemrštěnou reakci. Přemnožené nefyziologické kmeny mikrobiomu tato vlákna narušují, buňky sliznice střeva se od sebe začnou vzdalovat a vznikají mikroskopické otvory, jimiž jsou potom toxiny nebo nestrávené části stravy schopny projít střevní stěnou do krevního řečiště. Tomuto stavu se říká střevní propustnost. Nežádoucí toxiny a cizorodé molekuly, které střevní výstelka propouští, rozpoznává imunitní systém a jeho reakcí je chronický zánět střevní stěny a dalších tkání, do nichž se tyto nežádoucí molekuly dostanou. Může snížit vstřebatelnost živin, vyvolat alergie na potraviny, zhoršit chronická onemocnění jako autoimunitní záněty, chronický únavový syndrom, aterosklerózu, cukrovku II. typu nebo ztučnění jater. Objevují se i názory, že propustné střevo a s ním spojená zánětlivost souvisí s řadou dalších onemocnění včetně závažných diagnóz, jako je autismus nebo rakovina, ale tato tvrzení se nepodařilo prokázat vědeckými studiemi…

Koupit Meduňku