Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví,  Životní styl

Z prosincové MEDUŇKY: Jak působí energie spojené s koncem roku?

Z roku 2020 zbývá už doslova pár dní, ale jsou to dny důležité a v mnohém výjimečné. Jaké energie jsou s tímto zvláštním časem spojené a jak je můžeme využít či podpořit vzhledem ke svým plánům a záměrům? „Konec roku je nejvíce jinovým obdobím, avšak právě na vrcholu tohoto jinu můžeme zažít jangovou energii v podobě Vánoc a Silvestra, kdy do období temnoty, ticha a klidu vnášíme živou energii plnou světel, dobrého jídla, oslav a radosti,“ vysvětluje ve svém článku v prosincovém čísle Meduňky Markéta Petříková a přidává i další zajímavé charakteristiky tohoto času… Pokud jste prosincovou Meduňku ještě nečetli, stále máte možnost si ji zakoupit v podobě „papírové“ – na stáncích PNS atd., nebo v podobě elektronické – na emedunka.cz

Z článku M. Petříkové:
Ve své jinové podobě je konec roku však zároveň časem ponoření se do sebe sama, rekapitulace celého roku a plánů pro rok další – jeden časový úsek přechází do dalšího, něco končí a něco jiného začíná.
Bod zlomu nastává při zimním slunovratu, kdy začínáme směřovat k období světla a tepla. Proč si tedy neudělat inventuru v prostoru i v sobě a nevykročit do nového období s lehkostí a větší rovnováhou? Všichni známe pocit, kdy se nám podaří zbavit se věcí, které už nepotřebujeme, a stejné je to i s našimi programy, myšlenkami a systémy chování.
K prostoru, ve kterém žijeme nebo pracujeme, bychom se měli chovat jako ke svému tělu. Má smysl věnovat jim oběma péči a lásku a pravidelně se zabývat jejich očistou. A to nejen tou vnější, ale i tou vnitřní – energetickou. Očista prostoru má tedy dvě fáze.

Co symbolizuje nepořádek?
Může to být strach z budoucnosti nebo neschopnost zbavit se minulosti a také jej můžeme považovat za projev bloků v našem životě. Kde se bere negativní a stagnující energie? Hádky, vnitřní rozladěnost, stres, nemoc, nuda – to vše může být příčinou hromadící se negativní stagnující energie. Vzniká hlavně v tmavých a špatně přístupných koutech. Úklid tedy má svůj hluboký smysl a tady je pár rád na trochu netradiční, ale o to důležitější předvánoční uklízení.
Zbavte se všeho, co nepoužíváte, nebo co ve vás vyvolává neklid. Oblečení, které nenosíte, rozdejte kamarádkám, nebo darujte na charitu. Uvidíte, že se budete cítit svobodnější.

Každá věc musí mít své místo, v prostoru tak vznikne vnitřní řád, který podpoří harmonii.

Všechny nefunkční či poškozené věci opravte, nebo vyhoďte a neodkládejte to!

Důkladně ukliďte podlahy, setřete prach a vyleštěte zrcadla a umyjte okna. Samozřejmostí je každodenní vyvětrání.

Speciální péči věnujte rostlinám. Ty, které to potřebují, přesaďte, zastřihněte, nebo vyměňte za nové, případně jim pořiďte ozdobné květináče.

Energetickou očistu prostoru můžete považovat za svůj soukromý rituál. Provádí se různými způsoby, ale především jde o to, že se na chvíli zastavíte a zamyslíte se nad tím, jaká máte přání. S těmito myšlenkami pak obejdete celý svůj prostor a vizualizujete si je. Tím zadáte svůj životní program, který se časem vyplní. Očistou prostoru zároveň vyzdvihnete všechny klady Feng Shui ještě o stupeň výš…
Pokud jsme provedli očistu prostoru a cítíme změny, které přináší, můžeme si svůj osobní prostor také zharmonizovat, abychom se v něm cítili opravdu příjemně a uvolněně. Jednou z možností je využití energií pěti prvků, které by měly být v prostoru zastoupeny rovnoměrně. Zde je dobré postupovat podle Bagua a výsečí dle světových stran. Každé z nich je přiřazena jedna z životních oblastí, kterou reprezentuje určitá energie. Energii v daných sektorech můžeme vyjádřit mnoha způsoby…

Koupit Meduňku