Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Zdraví

Jak snížit chronickou zánětlivost: spánek a pohyb

V aktuální, březnové MEDUŇCE, jejíž hlavní téma nás povzbuzuje a vede k nové životní inspiraci, se věnujeme – jako v každém čísle našeho časopisu – také podpoře zdraví, prevenci i možnostem léčby různých neduhů a nemocí. Naturopatka Charlotte Matysková pro nás připravila článek o možnostech snížení chronické zánětlivosti, která pro náš organismus představuje velkou zátěž – záněty jsou totiž příčinou mnoha vážných zdravotních potíží... Březnovou Meduňku, ve které najdete celý tento článek i další velmi užtečné texty, můžete pohodlně číst také na emedunka.cz .

Chronická zánětlivost má mnoho příčin. Zánětlivé změny, jimiž náš imunitní systém reaguje na podněty ohrožující naše zdraví, jsou nejčastěji vyvolávány patogeny, alergeny nebo toxiny z vnějšího prostředí, které ale nejsou nebezpečné natolik, aby vyvolaly akutní a rychlou zánětlivou reakci. Prostřednictvím nevyvážených hladin hormonů a dalších látek reaguje imunitní systém podobně také na nadbytek cukru a kofeinu nebo na nedostatek spánku. Chronický zánět může trvat měsíce až roky a stojí u kořenů mnoha vážných zdravotních potíží, je jejich největším rizikovým faktorem. Mnozí z nás žijí se zánětem, aniž by o tom věděli. Dobrá zpráva je, že se mu dá předcházet.

Zvratný proces
Chronický zánět existuje z dobrých důvodů. Imunitní systém reaguje přesně tak, jak má.
V závislosti na příčině a umístění v příslušné tkáni se v našem těle shromažďují různé imunitní buňky, jako jsou neutrofily, lymfocyty nebo makrofágy a snaží se likvidovat cizí vetřelce, vytvořit protilátky a odstranit mrtvé buňky. Čekají, až příčina zánětu pomine, aby mohly dokončit svou práci a odejít. U chronických zánětů však příčina často přetrvává, protože jejich příznaky mohou být buď velmi obecné, nebo úplně chybějí, a tak si probíhajícího zánětu nejsme vědomi. Pak přetrvává i imunitní boj v našich tkáních a dlouhodobě narušuje jejich strukturu a funkci. Zatím neexistuje žádné vyšetření nebo marker krevního testu, který by spolehlivě prokázal umístění zánětu, jeho intenzitu nebo příčinu Ale i když se zánět nedá přesně změřit, pokud máte zdravotní potíže typu vysoký cholesterol, cukrovka 2. typu, hypertenze, nadváha, artritida nebo vám bylo diagnostikováno autoimunitní onemocnění, pak už chronickým zánětlivým stavem prokazatelně trpíte.
Ale nemusí to tak zůstat.

Protizánětlivé působení   
Existuje mnoho léčivých protizánětlivých látek, které můžeme načerpat ze stravy, bylin nebo doplňků. Je to dobrý začátek, ale ve skutečnosti nepotřebujeme jen potlačit vlastní zánět, potřebujeme odstranit příčiny, které ho vyvolávají. Bohužel neexistuje žádná zkratka, žádný rychlý a jednoduchý způsob, kterým se lze chronického zánětu zbavit. Jeho příčiny se těžko identifikují, proto je nutné se postupně věnovat každé z nich. Zánětlivost můžeme porazit prostřednictvím času, který věnujeme pohybu a odpočinku, jídla, které jíme nebo prostředím bez toxinů, kterým se obklopíme. Způsob, jakým se o sebe staráme, má převahu i nad „špatnými“ geny, způsobujícími zvýšenou zánětlivost. Naše každodenní kroky jsou mnohem důležitější. Můžeme tak snížit i riziko vzniku rakoviny nebo demence a zpomalit stárnutí, protože i u těchto stavů hraje velkou roli zánět.

Imunitní systém a pohyb
První oblastí, která nám pomůže zvládnout zánětlivost, je fyzická aktivita. Ta je důležitá pro každý aspekt zdraví, ale je prokázáno, že pravidelné cvičení spouští kaskádu chemických procesů, které vedou k větší efektivitě imunitního systému. To je zvlášť důležité, pokud stárneme, protože s postupujícím věkem se náš imunitní systém stává méně efektivním. Pokud tělo zjistí, že se jeho vlastní obrana posílila, sníží cirkulaci zánětlivých látek, např. prostaglandinů, nutných pro procesy hojení, ale zároveň vyvolávajících chronický zánět, pokud jsou přítomny ve větším množství. Pravidelný pohyb má významný dopad také na aktivitu genů, které se účastní oprav DNA a udržují naše buňky zdravé. Pohyb má příznivý vliv také na imunitu u lidí s nadváhou. Velké množství tělesného tuku funguje jako samostatný endokrinní orgán, který produkuje zánětlivé látky a vyvolává zánět nízkého stupně. Klinické studie ukázaly, že pohyb množství těchto látek snižuje, a to nezávisle na ztrátě hmotnosti. Fyzická aktivita také pomáhá produkovat spánkový hormon melatonin, což je jeden z důvodů, proč nám cvičení pomůže dobře se vyspat, a nepřímo se tak dál podílí na správné funkci imunitního systému.

Imunitní systém a spánek
Spánek je silný regulátor imunitních procesů. Mnoho imunitních funkcí souvisí s cyklem spánku a bdění, protože mezi nervovým a imunitním systémem existuje obousměrná komunikace prostřednictvím hormonů, neurotransmiterů a dalších látek. Zatímco během dne dosahuje vrcholu aktivita buněk bojujících s toxiny a patogeny, v noci během spánku probíhá oprava a regenerace poškozených tkání a tvorba protilátek. Důležitý je dostatečně dlouhý spánek, trvající 7-8 hodin… 

Koupit Meduňku