Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Inspirace pro zahrádku či balkon: nezapomeňte na saturejku…

Blížící se jaro nás možná inspiruje k úvahám o tom, co všechno letos zasadíte na zahrádku či do truhlíků na balkon… Užitečná, voňavá, a přitom tak trochu přehlížená je saturejka, bylinka známá už od starověku. Dejme jí šanci, v kuchyni zajímavě ochutí maso nebo ryby, velkou službu udělá při vaření luštětin, kdy působí proti látkám způsobujícím nadýmání, a navíc – jak věděli už naší dávní předkové – má i afrodiziakální účinky… recepty jsou od naší spolupracovnice Simony Procházkové. Simona napsala pro edici Knihovnička Meduňky několik knížek, které jsou plné praktických rad pro různá roční období, podívejte se na www.knihovnickamedunky.cz

Saturejka – okoření milostný život
Mezi méně známé koření patří saturejka zahradní, latinsky sarureja montana. Pochází z oblasti kolem Černého moře, z východního Středomoří a jižní Evropy, kde tvoří součást stále zelených porostů. Jsou známy dva druhy – saturejka zahradní a horská. Oba mají téměř stejné využití. Tato bylinka je mrazuvzdorný asi čtyřicet centimetrů vysoký polokeřík, který má čárkovitě kopinaté, šedozelené listy. Drobounké levandulově fialové až nachové květy se objevují od července do září. Vyrůstají ve vzpřímených květenstvích a lákají hmyz.
Jako koření sloužila saturejka již ve starověké kuchyni, jak uvádí latinská kuchařská rukověť ze třetího století De re coquinaria. Byly jí také přisuzovány silné afrodiziakální účinky. Ve střední Evropě je známá od devátého století. Ve středověku se pěstovala v zahrádkách jako koření a svařená s vínem se doporučovala starším lidem k utužení zdraví.

Jak pěstovat saturejku?
Saturejka je málo náročná rostlina, daří se jí nejlépe v lehké, vápenité půdě v teplé slunečné poloze. U nás se musí saturejka v zimě chránit před silnými mrazy vhodným krytem, například chvojím. Listy a mladé stonky je nejvhodnější odstřihovat těsně před rozkvětem, poněvadž tehdy mají nejvíce aroma. Sestřihují se těsně nad zemí a suší se zavěšené, ve svazcích.

Léčivé účinky saturejky
Tato rostlina obsahuje silice, třísloviny, slizy, pryskyřice a další účinné látky. Třísloviny mají proti průjmové účinky, silice působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a má mírný antiseptický a močopudný účinek. Působí rovněž velmi dezinfekčně při poraněních krku a hrtanu.
Saturejka se ve fytoterapii používá jako bylinka k posílení žaludku, omezení nadýmání, proti křečím, kašli, uvolňuje hlen a jako antibakteriální prostředek. Čaj z této rostliny se pro svou ostrou chuť přislazuje kvalitním medem. Tento čaj si připravíme tak, že tři čajové lžičky sušených nebo čerstvých saturejových listů přelijeme ¼ litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Pak scedíme, čaj dle potřeby přisladíme medem a pijeme ještě horký.

Účinné přírodní afrodiziakum
Smícháme tři díly nati saturejky a jeden díl třezalky, jeden díl máty, jeden díl yzopu a jeden díl ořešákových listů. Dobře promícháme. Tuto směs vložíme do skleněné nádoby a zalijeme jedním a půl litrem červeného vína, nejlépe v bio kvalitě. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě asi tři týdny louhovat. Několikrát denně důkladně protřepeme. Po uplynutí této doby víno dobře přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováváme na chladném a temném místě. Užíváme dvakrát denně po malé štamprle. Toto množství nepřekračujeme!

Saturejková tinktura
Dvě hrsti listů saturejky zalijeme půl litrem šedesáti procentního lihu. Vše necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme jeden krát denně deset kapek nakapaných do dvou dl vody.

Posilující koupel
K její přípravě potřebujeme jednu hrst natě saturejky, jednu hrst máty, jednu hrst rozmarýnu a jednu hrst yzopu. Všechny léčivky smícháme a přelijeme třemi litry vroucí vody a necháme dvě hodiny louhovat. Pak scedíme a nalijeme k horké vodě do vany. Tato koupel by měla trvat patnáct minut.

Rozmačkaným saturejkovým listem si můžeme ošetřit kousnutí po hmyzu či drobné ranky. Silice obsažené v této bylině odstraní svědění a ranku výborně vydezinfikují.

Saturejka v kuchyni
Saturejka chutná peprně až trošku pálivě. V kuchyni se tato bylinka může přidávat do všech pokrmů, do nichž dáváme pepř. Její aroma intenzivně voní po fazolích. Zvlášť vhodná je k přípravě zvěřiny, k nakládání zeleniny, do luštěninových pokrmů, kapusty, bílých zeleninových polévek, rajčatového salátu, bylinkového másla a dressingů.  Saturejka se chuťově hodí k šalvěji, rozmarýně, česneku, cibuli a petrželi.
Při pečení přidáme pod kachnu do pekáčku dvě větvičky čerstvé saturejky, zjemníme tak chuť a maso se nám bude lépe trávit.

Losos se saturejkou
Potřebujeme: 700 g lososa, 200 ml olivového oleje, šťávu z jednoho citrónu, mořskou sůl, pepř a 2 polévkové lžíce saturejky
Postup: Lososa nakrájíme na asi jeden centimetr velké kostky a vložíme ho do hluboké mísy. V misce si smícháme citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř a nasekanou saturejku a tuto marinádu si dobře promícháme. Pak s ní zalijeme lososa a na dvanáct hodin vše necháme v chladu odležet. Po uplynutí této doby kostky ryby napícháme na čtyři špejle či grilovací jehly a opékáme na pánvi či grilu po dobu sedmi až desíti minut. Jehly často obracíme a poléváme je zbylou marinádou. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Musakaoblíbený pokrm, který nám připomene dovolenou v Řecku…
Potřebujeme: 200 g rajčat, 450 g mletého vepřového masa, 4 cukety, dýně hokaido či lilky, 6 paprik, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 1 sklenka olivového oleje, mořská sůl, pepř, mletá paprika sladká, 2 lžíce sušené saturejky, 500 g brambor, ¼ litru vody či vývaru, 1 bio jogurt, 3 vejce, 2 lžíce kukuřičné mouky, špetka kypřícího prášku bez fosfátů
Postup: Nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na dvou lžících olivového oleje. Dále na ně poklademe maso, pokrájená rajčata, cukety, osolíme, opepříme a posypeme mletou sladkou paprikou a orestujeme. Do ohnivzdorné misky, kterou vytřeme zbývajícím olejem si klademe střídavě oloupané na kolečka nakrájené brambory a masovou směs. Každou vrstvu posypeme saturejkou. Vše pak zalijeme vodu či vývarem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi čtyřicet pět minut. Potom nalijeme na povrch jogurt rozmíchaný s vejci, moukou a kypřícím práškem a pokrm ještě prudce zapečeme. Pro jedince, kteří mají alergií na kravskou bílkovinu, použijeme kozí jogurt nebo tuto zálivku úplně vynecháme. Pokrm podáváme s chlebem a čerstvými paprikami.

Kuře na saturejce
Potřebujeme: 1 kuře, 1 cibuli, 100 g másla, mořskou sůl, 2 lžičky sušené saturejky nebo 4 lžičky čerstvě nasekané
Postup: Kuře umyjeme, vykucháme a usušíme. Pak jej osolíme a posypeme nahoře i uvnitř saturejkou a necháme dvě hodiny odpočívat. Potom ho dáme do trouby a pečeme na pokrájené cibulce. Kuře díky saturejce získá úžasnou vůni a chuť. Podáváme ho s brambory a zeleninovým salátem.

Saturejkový olej
Do lahve s 300 ml olivového oleje vložíme 3 lodyžky saturejky, uzavřeme a necháme deset dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout dvakrát denně protřepat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, nalijeme do lahve a uschováváme v chladu a temnu. Je skvělý k dochucení či ovonění pokrmů…

Koupit Meduňku