Alternativní medicína,  Bylinky,  Meduňka,  Zdraví

A máme tu nový měsíc: jak podpořit zdraví v březnu?

Zdraví podle kalendáře
Podle čínské medicíny začíná roční cyklus právě jarem. Do astronomického jara nám zbývají ještě asi tři týdny, ale je dobré už předem vědět, jak se sebou v janrím čase zacházet, abychom své zdraví podpořili…
Seriál Zdraví podle kalendáře připravila pro Meduňku reflexní terapeutka Ing. Hana Smejtková.

Čínská energetická růžice začíná prvkem dřevo, který je spojován s jarem, větrem, hněvem, růstem, zelenou barvou, kyselou chutí a celou řadou dalších charakteristik. V našem těle jsou k tomuto prvku přiřazeny dva hlavní orgány: játra a žlučník.

Jarní detoxikace
Právě jaro je nejlepším obdobím na nejrůznější formy očisty organismu, velmi rozšířený a oblíbený je předvelikonoční půst. Většina dalších je zaměřena právě na játra a žlučník. Připomeňme si ověřenou kúru s olivovým olejem a citronovou šťávou (návod najdete na internetu), která dokáže z těla vyloučit žlučové kamínky, zvolit ovšem můžete i mnohem mírnější variantu: každé ráno vypít 2 lžíce olivového oleje se šťávou z půlky citronu. Doporučuje se i psychický detox, tj. omezit aktivity a kontakty s lidmi, které jsou pro nás toxické. Prospěšný je i úklid domácnosti, šatníku a pracoviště.

Březnu vládne žlučník
Nestor naší alternativní medicíny ing. Janča nazval žlučník „tiskovým mluvčím“ jater, má zajišťovat játrům nerušenou a kvalitní práci. Žlučník má v těle řadu důležitých úkolů. Tím nejdůležitějším je posílat játry vyrobenou žluč v žádoucích intervalech do dvanácterníku, kde je potřebná pro trávení potravy. Když dojde k narušení této funkce, tak potrava, bez žluče špatně natrávená, zůstává nalepená na střevních stěnách, kde probíhají kvasné procesy a v konečném důsledku pak velmi málo odpadu odchází z těla, což má za následek narůstající zácpy. Abychom se tedy dokázali pravidelně vyprazdňovat, potřebujeme dobře fungující žlučník a pravidelné dodávky žluči. Patologické je, když chybí žluč v trávení, a tudíž jí naopak přebývá ve žlučníku. Pak nastává zhušťování, které se projevuje blátíčkem, pískem či kaménky ve žlučníku. Operativním vyjmutím žlučníku se nemusí problém vždy vyřešit, o čemž svědčí i přetrvávající bolestivost reflexní plošky žlučníku. Ale známe i žlučníkové potíže nervového původu, kdy nejsou zjištěny žádné hmotné překážky, v takovém případě operace nehrozí. „Náhodou“ patří nervy rovněž k prvku dřeva a čínská medicína ví, jak nervové vzruchy ovlivňují činnost jater a zejména žlučníku.

Emoce žlučníku je hněv
Z hlediska duchovních příčin nemocí je prvek dřeva spojován se vztekem a hněvem, žlučník může být někdy naplněn emocemi jako papiňák těsně před výbuchem. Proto je potřeba upustit páru a pohlídat si, aby se znovu nenaplnil. Konkrétně to znamená podporovat žlučník, aby pravidelně vypouštěl žluč do trávení, kde je jí třeba a na duchovní úrovni je třeba jít cestou zklidnění emocí až k odpuštění za prodělané křivdy. Odpustit však musíme především sami sobě, neboť vše, co se nám děje, jsme nějakým způsobem dovolili. Hněv a nespokojenost můžeme naopak využít pozitivně jako hybatele pro změnu k tomu, co nám vyhovuje.

Reflexní terapie
Také žlučník najdeme na reflexní mapě našich nohou a můžeme si pomoci působením na jeho reflexní plošku. Zatímco řadu jiných orgánů musíme většinou k jejich práci stimulovat, žlučník nejčastěji potřebuje vypustit a snížit napětí. Proto při velké bolestivosti nemačkejte plošku intenzivním stimulačním hmatem, ale naopak zklidňujte ji tlumivým hlazením. Protože reflexní ploška se nachází přímo na akupunkturním bodě žlučníkového meridiánu, můžeme působit i na stejný bod na levé noze. Ze své reflexní praxe mám vysledováno, že hmotně přetížený žlučník bolí více na pravé noze, psychické přetížení se projevuje více na noze levé.

Meridián žlučníku
Akupunkturní dráha žlučníku vede od hlavy až po čtvrtý prst na noze, blokace na ní uvolňuje zkušený terapeut postupně mačkáním bodů pod lebkou, na vrcholcích ramenních pásů, případně v linii před ramenem při otevírání hrudníku. Účinný je i vypouštěcí bod na pánvi v blízkosti kyčle, který uvolňuje napětí v oblasti pánve.
Při laické léčbě můžeme působit na tu část meridiánu žlučníku, která vede po pomyslném lampasu kalhot. Na stehně zboku bývá často tato linie „ucpaná“. Cítíme to jako tlak a bolest při promačkávání, často vystřelující do kyčle. Dráhu žlučníku na noze uvolníme nejlépe poklepáváním od kyčle ke kolenu, a to pomocí prstů, sevřených pěstí, dřevěné tyčky či akupresurního kladívka. Čím je dráha zatuhlejší, tím častěji se k ní vracíme. Následné uvolnění nás zbaví nejen bolesti v noze, ale často také upraví metabolismus a zároveň pomáhá zbavovat se zácpy, zejména když přidáme aktivnější pohyb v pánevní oblasti. Žádoucím doprovodným projevem tohoto uvolnění může být uvolnění patologického větru ze střev, tzv. větrné meditace. Právě výše uvedené poklepávání po stehně třeba jen obyčejnou vařečkou spolu s myšlenkami na to, čeho se chceme zbavit či co opouštíme či odpouštíme, přináší žádoucí účinky a pocit výrazné úlevy.

Přírodní léčba a další doporučení
Žlučník nemá rád alkohol a smažená jídla, takže úprava životosprávy je nasnadě, včetně dodržování pitného režimu. Hlavní žlučníkovou bylinkou je vlaštovičník, Ing. Janča jako nejúčinnější doporučuje tinkturu v ředění D3, ale použít můžete i smetánku a řadu dalších bylin a potravinových doplňků.

                                                                          Ing. Hana Smejtková   

Koupit Meduňku