Meduňka,  Pro inspiraci

Druhá neděle adventní

Jaká témata k rozjímání se pojí s druhou adventní nedělí? Vybíráme z prosincového dílu seriálu Okénko do neznámých dějů, který připravila Marie Benešová

Druhá svíce – téma:  Žití v přítomnosti
Pod pojmem žití v přítomnosti se skrývá tajemství šťastného života. Je to bytí zde na Zemi ve fyzickém těle, ve kterém prožíváme vědomí sama sebe. Důležité je, abychom svou nevědomostí neubližovali sobě ani druhým. Čím výše pozvedneme své vědomí, tím lépe se nám žije. Vše, co v přítomnosti prožíváme, je vždy v souladu s Boží vůlí. Nezáleží na tom, zda právě prožíváme radostné chvíle nebo chvíle strastiplné a smutné. 
Co to znamená žít v přítomnosti. Přítomnost prožíváme naším současným životem zde na Zemi. Pokud žijeme v přítomnosti, soustředíme svou pozornost, svou mysl na vše, co se v tomto pozemském životě odehrává, aniž bychom se nechali rušit myšlenkami na minulost nebo budoucnost. Naše mysl je tvůrcem této přítomnosti. Díky svobodné vůli, která nám byla dána, jsme zároveň převzali zodpovědnost za to, jaká naše přítomnost bude. Je třeba, abychom pro svou duši zajistili pestrou náplň pro každý den. Náplň, kterou si zvolíme, potřebuje být vždy v souladu s Boží vůlí, a Bůh nám pak pomáhá plout v proudu událostí, které pro nás připravil. My se za tuto pomoc můžeme každý den modlit. Tímto způsobem jsme také vedeni k tomu, abychom našli co nejdříve poslání své duše. Pokud toho dosáhneme, dostáváme se do energetického proudu, který nám dodává energii pro vše bohulibé, na co myslíme, co konáme a co tvoříme. Tímto způsobem se u nás navyšuje schopnost jednat podle intuice, která k nám přichází od Boha.
Pokud žijeme v přítomnosti, soustředíme svou mysl a pozornost vždy pouze na to, co právě teď děláme, a na nic jiného. Naše mysl je pak jako laserový paprsek, do kterého je soustředěna veškerá energie, kterou máme od Boha k dispozici. Tímto způsobem je možné dosahovat úspěchu v podnikání, v zaměstnání, v domácnosti, ve výchově dětí, ve sportu, v různých zájmových činnostech, všude tam, kde se můžeme spoléhat jenom sami na sebe. Čím pestřejší je náš život, tím více žijeme v přítomnosti. Čím více se nám díky soustředění energie do jednoho bodu daří, tím radostnější je náš život.
Čím dříve najdeme poslání své duše a plníme ho s radostí, tím jsme šťastnější. 
Náš život v přítomnosti je naplněn vděčností za všechny dary, které k nám přicházejí. Minulost nepotřebujeme řešit ani na ni nemáme čas a budoucnost si vytváříme svou šťastnou přítomností. Místo toho, abychom obviňovali minulost a měli strach z budoucnosti, žijeme svůj život v pokoře teď a tady pod Božím vedením a ochranou.  

Koupit Meduňku