Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy

Praktické rady: děti a drobná poranění

Asi to známe všichni: děti si v klidu hrají, a najednou se strhne křik nebo pláč, protože se NĚCO stalo. Většinou to naštěstí – bývá jen maličkost, ale stejně je dobré hned ranku či říznutí ošetřit. jak na to?
Nahlédli jsme do praktické knihy Simony Procházkové Děti a bylinky, kterou před časem vydala naše edice – www.knihovnickamedunky.cz Faktem je, že praktické rady se hodí v každý čas a v každém ročním období – a autorka jich ve své knize nabízí opravdu dost… A jen dodejme, že drobná poranění neminou ani nás, dospělé – při vaření je tak snadné se říznout do prstu a podzimní práce na zahrádce také skýtají různá drobná nebezpečí. Víte třeba, jak postupovat, když si zadřeme třísku?


Drobná poranění a oděrky jsou neodmyslitelnou součástí dětského věku. Většinou se jedná o oděrky a odřeniny, v horším případě řezné rány, kde je nutné ránu dobře vyčistit a vydezinfikovat. Řadu z nich můžeme dobře ošetřit domácími tradičními prostředky.

Domácí ošetření aneb co udělat, abychom předešli infekci:

  • Nežli se pustíme do ošetřování, musíme si pečlivě umýt ruce.
  • Postižené místo důkladně vymyjeme pod tekoucí studenou vodou, abychom odstranili všechny nečistoty.
  • Ránu vydezinfikujeme například silným šalvějovým, skořicovým či hřebíčkovým čajem.
  • Můžeme si pomoci i aromaterapií- ránu pokapeme 100% přírodním éterickým olejem z čajovníku (tea-tree) či levandule. Tyto silice se mohou nanášet na kůži neředěné.
  • Pokud nemáme po ruce bylinky ani éterické oleje, můžeme ránu vydezinfikovat například jódovou tinkturou či peroxidem vodíku.
  • Poťukáváním sterilním mulem či kapesníkem ránu osušíme.
  • Nakonec postižené místo přikryjeme náplastí či sterilním obvazem.
  • Jestliže rána silně krvácí, pomůžeme si tak, že postiženou končetinu zvedneme do výšky a na ránu přiložíme čistý mulový čtverec, který pevně přitiskneme rukou, abychom zastavili krvácení. Následně mul pevně převážeme obinadlem a vyhledáme lékařskou pomoc.

Aloe vera
Na okně žádné domácnosti by neměl chybět květinář s úžasnou rostlinkou jménem aloe vera. Tento sukulent je odpradávna používán k léčebným účelům. Dužina této rostliny se skvěle hodí k léčbě odřenin, popálenin a jiných kožních neduhů. Obsahuje totiž velké množství protizánětlivých látek, které na poraněné kůži vytváří chladivý, ochranný gel.
Aloe vera rozřízneme a dužinou potřeme postižené místo. Tento postup opakujeme i 5 x denně.

Třísky
Drobné úlomky dřeva, ale i kovu či skla, které se zachytí pod pokožkou, mohou působit obrovskou bolest. Jestliže se tyto tělesa včas neodstraní a rána dobře nevyčistí, můžou způsobit zánět a následnou infekci.
Nejvíce postiženými částmi těla jsou ruce, chodidla a kolena, poněvadž se dostávají do kontaktu s tříštivými materiály.

Jak odstranit třísku?

  • Postižené místo nejprve vydezinfikujeme například 100% přírodním levandulovým či čajovníkovým olejem.
  • Pokud tříska vyčnívá z kůže, k jejímu vytáhnutí použijeme pinzetu.
  • Je-li pod kůží, vydezinfikujeme rovněž špičku jehly a s její pomocí třísku vytáhneme.
  • Po jejím vyjmutí ranku opět vyčistíme.
  • Je-li tříska hodně hluboko zabodnutá, pomůže nám, když si postižené místo několikrát za den natřeme medem, měsíčkovou či kostivalovou mastí a přelepíme na 12 hodin náplastí. Jde potom lépe odstranit.
  •  Pokud je tříska zachycená blízko kloubu nebo je tak velká, že jí nemůžeme vytáhnout, v těchto případech je dobré navštívit lékaře.

T

Koupit Meduňku