Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Když ženy rozkvetou…aneb Jak na onemocnění štítné žlázy přírodními prostředky

V naší edici Knihovnička Meduňky vyšla během let přátelských a příjemných knížek obsahujících mnoho okamžitě využitelných rad a receptů pro každého. Pro tento týden jsme vybrali rady týkajcí se působení přírodních prostředků na problémy se štítnou žlázou. Ve své knížce Když ženy rozkvetou se tím zabývá bylinářka Simona Procházková a tyto rady jsou jen zlomkem z celkového počtu užitečných tipů pro různé fáze, potřeby a problémy života ženy (a mnohé rady jsou samozřejmě univerzální, a tedy použitelné i pro muže – např. tipy týkající se cholesterolu, hypertenze či péče o ledviny…) www.knihovnickamedunky.cz

Onemocnění štítné žlázy
Štítná žláza se skládá ze dvou laloků a je uložena na přední straně krku. Její funkcí je produkce hormonu pro správnou činnost a udržování všech tělesných buněk. K vytvoření hormonu potřebuje štítná žláza dostatek jódu. Uvolňuje-li hormonu příliš mnoho (hypertyreóza), organismus funguje příliš rychle (v obrovském tempu). Důsledkem toho vzniká Basedowova nemoc. Je-li tohoto hormonu naopak zase málo (hypotyreóza), pracuje organismus pomalu. Poruchami štítné žlázy trpí daleko více ženy než muži.

Hyperfunkce štítné žlázy
Nadměrná tvorba hormonů vede k tyreotoxikóze, při které organismus pracuje na plné obrátky, čímž se zrychlý metabolismus a postižení bývají velmi aktivní. Příznaky hyperfunkce jsou vysoká aktivita, výrazné hubnutí, třes rukou, nepravidelný rychlý tep, vlhká teplá kůže, průjmy, nesnášenlivost tepla, nervozita, neklid, celková nespokojenost, úzkosti.

V první řadě je třeba výrazně zvýšit přísun jódu.

Arónie – temnoplodec černý
Plody arónie mají vysoký obsah jódu, vitaminů P (zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), C, skupiny B, karotenu, E, kyseliny nikotinové. Dále jsou bohaté i na flavonoidy, antokyany, pektin. Arónie má proto přezdívku malá vitaminová bomba.
Černá jeřabina má přímý léčebný účinek na poruchy činnosti štítné žlázy. Potvrdilo se, že tato droga umí tuto nemoc zharmonizovat, zregulovat a můžeme ji použít jak při snížené, tak i zvýšené funkci štítné žlázy. Dále příznivě podporuje propustnost, pevnost a pružnost cévních stěn, reguluje krevní tlak, navíc kombinace vitaminu C a pektinů působí při pravidelném dlouhodobém užívání výrazně protiskleroticky.

Prášek z arónie
Plody arónie pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Po dobu 6 měsíců užíváme 3× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme sklenicí vlažné vody.

Chaluha bublinatá
Bublinatka je mořská řasa, které se lidově říká mořský dub. Roste na pobřežních skalách, za čerstva má olivovou barvu, sušením hnědne a černá. Tato řasa je bohatá na uhličitan sodný, draselný a na jód. Rovněž je v ní obsažen brom, potaš, manit, laminarin a hořčiny. Bublinatku můžeme s úspěchem používat při léčbě štítné žlázy, dále urychluje látkovou výměnu, proto je vhodná i při poruchách metabolismu, obezitě či špatné funkci žláz s vnitřní sekrecí.
TIP: Chaluhu můžeme běžně koupit v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích.

Prášek z bublinatky
Při potížích se štítnou žlázou doporučuji podávat tuto řasu po dobu 6 měsíců 3× denně v množství na špičku kulatého nože a následně zapít 3 dl vlažné vody.

Kapičky z bublinatky
Potřebujeme: 1 lžíci bublinatky * 2 dl 60% lihu či kvalitní ovocné pálenky
Postup: Řasu zalijeme lihem, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6 měsíců užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vody.

Čaj při hyperfunkci štítné žlázy
Potřebujeme: 1 lžičku karbince evropského * půl lžičky kořene kozlíku * půl lžičky kořene lopuchu * půl lžičky kořene lékořice * 1 lžíci kopřivy* 0,5 litru vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 6 týdnů.

Čaj na úpravu funkce štítné žlázy
Potřebujeme: 2 lžíce namletých ovesných vloček * 1 lžíci karbince * 0,5 litru vroucí vody
Postup: Vločky a karbinec smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 6 týdnů.
TIP: Arónii, chaluhu i čaj můžeme užívat souběžně.

Třešně a višně
Třešně a višně jsou cenným zdrojem jódu (višně jsou na něj bohatší), proto jsou velmi vhodné pro osoby s poruchami štítné žlázy.

Kloktadlo
Potřebujeme: 2 lžíce svízele * 1 lžíci květu slézu * 1 lžíci listů černého rybízu * 3 dl vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme a vzniklým čajem si 3× denně vykloktáme. Čaj nepolykáme, ale vyplivneme. Tento postup provádíme denně po 2 měsíce.

Hypofunkce štítné žlázy
Příčinou snížené funkce může být totální dlouhodobý nedostatek jódu nebo samotná porucha štítné žlázy či porucha podvěsku mozkového (ten řídí činnost štítné žlázy). Příznaky hypofunkce jsou ospalost, zimomřivost, malá výkonnost, totální nedostatek energie, celková skleslost, nevyrovnanost, nechuť do života, poruchy trávení, kloubní i kožní potíže.

Také v tomto případě je třeba organismus vyživit jódem – viz výše…-:)

Prášek z arónie
Plody arónie pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Po dobu 6 měsíců užíváme 3× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme sklenicí vlažné vody.

Čajík při hypofunkci štítné žlázy
Potřebujeme: 1 lžíci kopřivy * 1 lžíci kořene pampelišky * půl lžičky kořene hořce žlutého * půl lžičky kořene lékořice * 0,5 litru vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 6 týdnů.
TIP: Arónii, chaluhu i čaj můžeme užívat souběžně.

Koupit Meduňku