Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Jak využít zelí: Fresh s červeným zelím a voňavé zelňáky

Tyto dva recepty od naší autorky, naturopatky Ivety Kulhánkové, jsou součástí jejího článku o zelí ze seriálu Abeceda zdravých potravin. Osvěžující lehký fresh a syté voňavé zelňáky ocení nejen milovníci zelí… Autorka radí, že tento fresh můžete připravit i z bílého zelí a že šťávy s obsahem zelí jsou také prospěšné po různých oslavách a večírcích, jelikož pomáhají tělu zbavit se alkoholu a zároveň organismus hydratují. A to by se mohlo hodit, že… Takže pokud to o víkendu tak trochu přeženete se slavením, už víte, co máte dělat…-:)
Na fresh potřebujeme:
1 velkou hrušku
1 hrnek červeného zelí
1 jablko
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
2 cm oloupaného zázvoru
1/2 citronové šťávy
Odštavníme všechny suroviny, na závěr přidáme citronovou šťávu, promícháme a získáme super nápoj, který nejen pomůže tělu zbavit se toxinů, ale doplní mu i další potřebné živiny.

Zelňáky jsou skvělé nejen, když vám zbyde zelí od oběda, ale také mohou posloužit jako relativně rychlá a zdravější svačina na výlety nebo na večerní posezení k pivu či vínu. Já většinou používám šťávu a tuk vypečený z masa, což dodá zelňákům příjemnou vůni a nejsou tak tučné, jako když se na jejich přípravu použijí škvarky.
Na 12 ks potřebujeme:
150 g kysaného (nebo uvařeného) zelí
150 g hladké mouky
výpek z masa, případně sádlo či škvarky
sůl, kmín
Zelí nakrájíme najemno, smícháme s prosátou moukou, trochou výpeku, osolíme, okmínujeme a vypracujeme těsto. To vyválíme cca na 1 cm silnou placku, ze které např. obrácenou skleničkou vykrajujeme placky. Pečeme 15-20 min v troubě předehřáté na 200° C.

Koupit Meduňku