Alternativní medicína,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Zdraví

Vyražte na slunce „nachytat déčko“ aneb vitamin D3 – posel slunce

V těchto dnech nás provází jasný sluneční svit a asi jsme už všichni slyšeli o tom, že sluneční paprsky nám přinášejí důležitý a potřebný vitamin D. O „déčku“ se hodně hovořilo také v souvislosti s covidem a posilováním imunity a mnohdy jsme četli neradostné tvrzení, že většina české populace má tohoto vitaminu nedostatek, zejména ti, kdo se málo pohybují venku na denním světle nebo na slunci. Proč je tento vitamin tak důležitý a jaké procesy v těle podporuje? Na tuto otázku odpovídá ve své knize Jak nám můžou pomáhat i škodit minerály a vitaminy její autorka prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. Paní profesorka ve své knize vysvětluje i vliv řady dalších vitaminů a minerálů pro lidské zdraví, uvádí množství jednotlivých prvků, které potřebujeme pro dobré fungování organismu a připravila i seznam nemocí, při jejichž léčbě i prevenci hraje právě vitamin D významnou roli. (Jen podotýkáme, že autorka psala tuto knihu ještě v době předcovidové – jinak by se v ní určitě věnovala i souvislostem mezi hladinou vitaminu D v těle a léčbou a průběhem covidu atd.) Kniha vyšla před časem v edici Knihovnička Meduňky (je jejím 35. svazkem) a získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz. Doporučujeme ji všem, kdo se chtějí dozvědět více o roli vitaminů a dalších prvků pro zdraví.

Tvorbu vitaminu D3 v lidském těle stimuluje slunce. Práce o mnohočetných účincích vitaminu D3 v lidském těle se objevují ve vědeckých časopisech a jsou námětem mezinárodních konferencí. Nové poznatky podporují názory o úloze vitaminu D3 v prevenci vážných a chronických onemocnění, jako jsou rakovina, ateroskleróza, infarkty, autoimunitní nemoci, diabetes 2. typu, deprese i chřipka.

V důsledku osvěty, která šíří strach z pobytu na slunci kvůli nebezpečí rakoviny kůže, se lidé před sluncem spíš schovávají. Protože pracujeme po většinu dne v uzavřených interiérech, šíří se v rozvinutých zemích epidemie nedostatku vitaminu D3. V USA trpí jeho velmi výrazným nedostatkem na konci zimy asi 85 % obyvatel, senioři dokonce z 95 %. V Německu a dalších evropských zemích udávají, že vitaminem D3 není adekvátně zásobeno 60–70 % populace Současné studie ukazují, že můžeme potřebovat mnohem víc vitaminu D3, než určují tabulky v podobě hodnot DDD.

Význam vitaminu D3 pro lidské tělo
Známé rčení „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ se vztahovalo na známou úlohu vitaminu D3 při vývoji kostí. Nedostatek tohoto vitaminu, zejména u starších lidí, přispívá k rozvoji osteoporózy a zlomenin. S tím souvisejí i nově poznané účinky vitaminu D3 na svalovinu, protože při jeho nedostatku klesá významně svalová síla a zvyšuje se riziko pádů u starších žen i mužů. Dostatek vitaminu D3 je proto důležitý pro celkovou pohyblivost, u starších osob zvyšuje svalovou sílu a snižuje riziko pádů. Je však klíčově  důležitý i pro sportovní výkony.
Klinické a epidemiologické studie z posledních desetiletí ukazují, že vitamin D3 dokáže snížit nejenom riziko a výskyt křivice a osteoporózy, ale i rakoviny, cukrovky, infarktů myokardu, diabetu 2. typu a dalších (viz tabulka 20). Vitamin D3 má důležitý význam pro průběh desítek fyziologických a biochemických procesů v lidském těle.
Nejlepším důkazem toho, že vitamin D3 je nezbytně nutný pro funkci všech buněk v našem těle, je skutečnost, že všechny typy buněk jsou vybaveny receptory pro tento vitamin. Jejich prostřednictvím reguluje vitamin D3 transkripci genů. Odhaduje se, že je zodpovědný za regulaci 2000 genů z lidského genomu. To je téměř 10 %, protože každý člověk má asi 20 000–25 000 genů. Receptory pro vitamin D3 mají klíčový význam při kontrole imunitních funkcí, buněčného růstu a diferenciace.

Výčet procesů, které vitamin D3 reguluje, je podle toho velice rozsáhlý. Jsou to především pochody dělení a obnovy buněk, činnost srdce a fungování cév, procesy dýchání a výměny plynů, rozmnožování, zdravý spánek, stárnutí i sluch. Vitamin D3 zasahuje do pochodů trávení, ovlivňuje stav sliznic v trávicím ústrojí, činnost slinivky břišní a vstřebávání živin. Významným způsobem dokáže regulovat tělesnou hmotnost zásahy do metabolismu cukrů i tuků. Vitamin D3 ovlivňuje stav kůže i růst vlasů.
Důležitý je poznatek, že vitamin D3 reguluje činnost imunitního systému. Mnozí se cítí zdravější po letní dovolené u moře nebo kdekoliv venku. Vitamin D3 dokáže ovlivnit náladu a pocit pohody. Vzpomínáte si, jak se každý rozveselí a ožije, když na horách vysvitne slunce? Nedávná studie prokazuje i význam vitaminu D3 v prevenci sebevražd.
Můžeme tak využít sílu vitaminu slunečního záření a aktivně prožívat dobrou pohodu.

Nemoci, které vitamin D ovlivňuje

Seznam poruch a nemocí, které mohou být vyvolány nebo zhoršeny nedostatkem vitaminu D3, je značně rozsáhlý, jejich příklady uvádím v tabulce 20. Zdá se vám to neuvěřitelné? Přehled prací o vztahu více než 500 poruch a nemocí, které jsou ovlivnitelné hladinou vitaminu D3, lze nalézt na této adrese: http://www.greenmedinfo.com/disease/vitamin-d-deficiency.

Tabulka 20. Příklady nemocí, které jsou ovlivněné nedostatkem vitaminu D3

akutní respirační infekceanafylaxeanémieartritis
astmaaterosklerózaautismusautoimunitní onemocnění
bipolární poruchabolest hlavybolesti v křížiCrohnova nemoc
cystická fibrózadepresediabetesdysfunkce imunitního systému
dyslexieepilepsieekzémfibromyalgie
HIV/AIDShypertenzechronická únavachřipka
infarktklaudikacekrátkozrakostkřivice
lepraleukémielupénkalupus
makulární degeneracemelanommeningitis (bakteriální)metabolický syndrom
migrénymyelommyopatienachlazení
neplodnostnespavostnespecifické bolesti svalůneuroblastom
neuropatienízká porodní váhaobezitaonemocnění ledvin
osteoporózaParkinsonova chorobapneumoniepolycystické vaječníky
poškození mozkupreeklampsieroztroušená sklerózasepse
sezonní afektivní poruchaschizofreniesrdeční onemocněnísvalová slabost
tuberkulózaúzkostvysoká hladina cholesteroluzánět dásní
zánět střevzánětyzlomeninyztráta sluchu

Jak získat dostatečnou hladinu vitaminu D3

Přirozený způsob vzniku vitaminu D je přímé ozáření kůže slunečními UVB paprsky. V kůži  vzniká kalcidiol, který potom játra a ledviny přeměňují ve dvou krocích na kalcitriol, označovaný jako D3. Kalcitriol má poločas života 15 hodin, zatímco jeho předchůdce (prekursor) kalcidiol má poločas okolo 15 dnů. Množství kalcidiolu v krvi lze stanovit při lékařském vyšetření.
Tělo si tímto způsobem samo reguluje patřičnou hladinu vitaminu D3 a ten zároveň vzniká v takovém množství, jaké nemůžeme tělu dodat tabletami se syntetickým vitaminem. V posledních desetiletích je však veřejnost neustále přesvědčovaná, že vystavování těla slunci je škodlivé. Přinejlepším způsobuje stárnutí kůže a tvorbu vrásek, v horším případě podněcuje vznik rakoviny. Pobyt na slunci se považuje za stejně riskantní, jako je kouření tabáku nebo pití alkoholu. A tak, zatímco nás reklamy i zdravotnická osvěta varují před nepřítelem číslo jedna – sluncem, které nás zabíjí, mažeme si na těla karcinogeny metyleugenol a hliník v opalovacích krémech, abychom se před tímto zabijákem ochránili.
Současné studie ukazují, že potřebujeme mnohem víc vitaminu D3, než určují DDD.
Pokud žijeme v oblastech, kde slunce po řadu měsíců moc nesvítí, nabízí se jednak alternativa příjmu vitaminu D3 v tabletách, jednak možnost solária. Obojí má svoje možná rizika, a tak bych se přimlouvala, abychom i u nás v Česku využili každého slunečního svitu v zimních měsících; můžeme třeba vystavit svoje tělo v tričku na pár minut do otevřeného okna ve vytápěné místnosti. Procházky na čerstvém vzduchu alespoň s odhaleným obličejem nebo rukama jsou prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Dbejme na to, aby sluneční světlo mělo přístup do našich domovů, vycházejme sami za sluncem. Dětem stačí 10–15 minut pobytu na slunci denně. Větší požadavky na spotřebu vitaminu D3 mají lidé s nadváhou a obézní či těhotné ženy, senioři a také lidé s tmavou pletí. Pigmenty v kůži totiž fungují jako filtry pro sluneční záření.


Rizika předávkování vitaminu D3
Jeho předávkování po ozáření sluncem je vysoce nepravděpodobné, protože tělo má zpětnovazební regulaci jeho tvorby. Každý pozná, kdy má dost slunečního záření, když mu začne červenat kůže, a víme, že takové spálení kůže je nebezpečné.
Je však třeba být pozorný při užívání syntetického vitaminu D3. Vitamin D3, který je obsažen ve vejcích, tresčím oleji, rybách a ve vnitřnostech, je stejný jako ten, který se tvoří v naší kůži. Na trhu se objevují různé preparáty vitaminu D3, vybírejme ty bez umělých sladidel a mnoha dalších přídatných látek. Pro děti jsou vhodné olejové suplementy, ze kterých se vitamin D3 lépe vstřebává.

Koupit Meduňku