Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Nový titul meduňkové edice: Efektivní domácnost a zahrada…

Kdo by si nepřál, aby jeho domácnost i zahrada byly efektivní. Jak na to? Spoustu rad a receptů najdete v nové knize z naší edice…
51. titulem edice Knihovnička Meduňky je kniha Markéty Vopičkové Cipprové s názvem Efektivní domácnost a zahrada a podtitulem Kouzla s rostlinnými zbytky.
Napadá vás při také při čištění ovoce a zeleniny, že vzniklý odpad je škoda vyhodit? Bioodpad patří do kompostu, něco se dá vytřídit do barevných kontejnerů, ale můžeme se zamyslet i nad dalším zpracováním zbytků.
Kniha Markéty Vopičkové obsahuje mnoho rad, nápadů a tipů na využití a zpracování zbytků po čištění ovoce a zeleniny i různých dalších zbytků z kuchyně. Dozvíte se, co s nezpracovatelným bioodpadem udělat a mnohé možnosti využití vás možná překvapí.
Knihu získáte na www.knihovnickamedunky.cz

Ukázka z knihy

Kořenová zelenina
Kořenová zelenina je skvělá, levná a má široké uplatnění v naší kuchyni. Ale po čištění mrkve, petržele nebo celeru máme velkou hromadu odpad dvojího typu. Za jedno jsou to slupky, za druhé nať. Obojí lze v kuchyni dále dobře zpracovat. Pro další zpracování vybírejte pouze krásnou a svěží zelenou nať bez poškození. Budete-li zpracovávat slupky, vždy je před krájením dobře očistěte, po okrájení to jde již velmi těžko.

Polévkové koření ze slupek
Ze slupek či odřezků kořenové zeleniny si můžete doma snadno vyrobit chutné koření do polévky bez zbytečné soli nebo zvýrazňovače chuti. Před čištěním mrkev, celer, petržel důkladně omyjte, na očistěte. Teprve potom kořenovou zeleninu oloupejte. Očištěné zbytky slupek rozložte v tenké vrstvě na pečící papír, můžete přidat i opravnou a okapanou nať z kořenové zeleniny nebo bylinky a usušte v troubě nebo sušičce při 50 st C. Poté dle svého gusta najemno nebo nahrubo rozmixujte, můžete osolit, přidat další bylinky a máte rychlé zdravé dochucovadlo do polévek, salátů nebo rizota.

Pesto z natě kořenové zeleniny
Pěknou nať z mrkve, petržele a celeru vždy zpracujte. Ke zpracování používejte pouze svěží a mladou, bez známek žloutnutí nebo hnědnutí. U mrkvové natě si dejte pozor na možnou nahořklou chuť, jednoduše kousek natě ochutnejte a hned budete vědět. Natě zpracujte mixerem na jednoduché pesto. K očištěné a nahrubo nasekané nati přidejte česnek, olivový olej, ocet, pepř a sůl a rozmixujte. Toto pesto můžete přidat do hustých zeleninových, obilných nebo luštěninových polévek, které velmi pozvednou svou svěží zeleninovou chutí. Toto pesto můžete zamrazit ve formičkách na led a ty pak postupně přidávat k polévkám. Samozřejmě nať můžete přidat do polévek i velmi najemno sekanou, ale v formě pesta je chutnější.
Druhou možností je přidat nahrubo nasekané natě z kořenové zeleniny třeba k petrželi, rukole nebo bazalce při výrobě klasického pesta. Pesto se chuťově ozvláštní, třeba to rukolové nebude tak štiplavé.

Koupit Meduňku