Děti,  Ekologie, příroda,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rodina,  Zdraví

Škodliviny všedního dne

Ve svém běžném a každodenním životě se setkáváme s velkým množstvím látek, které našemu organismu nesvědčí. Jak můžeme působení těchto látek minimalizovat? Radí nám naše autorka, vědkyně prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Ranní hygiena
Již od útlého věku učíme děti základům ranní hygieny. Postupně přidáváme hygienické a kosmetické prostředky ke zvýšení účinků naší péče. Je však všechno, co ráno provádíme, opravdu našemu zdraví prospěšné?
Při představě jak rodina Novákových vstává, nás jistě napadne celá řada scének ranního probouzení z vlastních každodenních zkušeností. Víme, že ráno bychom si měli protáhnout tělo, zacvičit si a správně dýchat, ale máme na to všechno v tuto dobu dost času? Zpravidla se osvědčuje, když si každý člen rodiny vytvoří svůj vlastní rituál spojený s probouzením: pan Novák by mohl téměř v polospánku začít cvičit Pět Tibeťanů, paní Nováková by si mohla na ještě neotevřené oči přiložit povzbuzující obklad a dětem prospěje třeba puštěná písnička. Podívejme se ale rovnou na WC a do koupelny.

Co zjistíme na WC
Víte, co je normální a co ne, když se podíváte do záchodové mísy po jejím použití? Můžete toho vyčíst hodně o svém zdraví, tedy pokud víte, čeho si všímat, a vyznáte se v tom, co vidíte. Pouhým pohledem můžete včas odhalit zdravotní problémy tak brzy, že je budete schopni zastavit a odstranit.
Moč by měla být čirá, světle žlutá a mít jiskru jako víno. Je-li tmavě zbarvená nebo zakalená a cítíme-li při močení pálení, je to upozornění, abychom dbali na pitný režim a zvažovali potřebu očisty ledvin, případně vyšetření u lékaře.
Co se týče zabarvení, textury a tvarů stolice, variabilita je velmi široká a mnohé považujeme za normální třeba jenom proto, že jsme na to tak zvyklí. Proto se zaměříme se na některé varovné znaky vyžadující okamžitou pozornost a někdy lékařskou péči. Co tedy je a co není v naší míse normální?
Zdravá stolice je hladká a měkká, má souvislý válcovitý tvar, který by měl být esovitý, protože tak to odpovídá zakřivení tlustého střeva. Ploché brázdy na povrchu jsou otisky vnitřních stěn konečníku. Bobkovitá stolice se dlouho zdržuje ve výdutích tlustého střeva. Tam se fyziologicky vstřebává ze střeva do krve voda, a proto bobkovitý tvar ukazuje na dlouhou dobu pobytu stolice v tlustém střevě a na nedostatečný příjem vody. Tuhá stolice tedy signalizuje potřebu přijímat víc tekutin, jíst polévky, vlákninu ze zeleniny a ovoce. Je-li stolice nápadně lesklá, ukazuje to na nestrávené tuky. Měkké shluky s jasně oddělenými okraji nebo kašovitá stolice ukazují na sklon k průjmu.
Normální stolice není rovná a tenká jako tužka nebo stuhovitá, taková stolice ukazuje na střevní neprůchodnost. Zde si pouze připomeneme, že nespecifické střevní záněty se projevují nepravidelnou stolicí, průjmy a stolicí s příměsí krve nebo hlenu.
Při jakékoliv nepravidelnosti vyprazdňování, tvaru, barvy, konzistence a množství stolice, je naprosto nutné obrátit se na lékaře a podstoupit příslušná vyšetření. Alarmující jsou především stopy krve ve stolici. Může pocházet z natrženého konečníku při zácpě, může mít původ v krvácejících hemeroidech, ale také může varovat před kolorektálním karcinomem. Podrobnější a užitečné čtení o stolici nalezne zvídavý čtenář v knížce Jak přežít dobu jedovou? Při této příležitosti bych všem také ráda doporučila, aby pro očistu konečníku používali bidet nebo alespoň sprchu. Při volbě toaletního papíru by měli volit nebělený papír, protože při bělení chlorem vznikají dioxiny – jedny z nejhorších škodlivin pro lidský organismus. 

Čištění zubů
Také používáte pasty s fluoridy a dáváte je dětem? Zubní pasty obsahují kromě fluoridů například sacharin, umělá barviva a anorganické soli stroncia a titanu. Listerin k výplachu úst, který zpravidla užívá pan Novák, obsahuje sorbitol, kyselinu benzoovou, benzoan sodný, surfaktant, sacharin, menthol, thymol, eukalyptol, aroma, methylsalicylát, chinolinovou žluť a barvivo Fast Green. Kromě přírodních aromatických látek nejsou další složky pro naši ústní dutinu potřebné a už vůbec by se neměly vstřebávat do lymfatického oběhu pod jazykem nebo být dokonce spolknuté.

Fluoridy dětem dávat nemusíme
Mezi širokou veřejností existuje rozšířený a pevně zakotvený názor o užitečnosti a nezbytnosti fluoridů v prevenci zubního kazu. Fluoridy se přidávají do nejrůznějších potravin, do dětské výživy a suplementů. V současné době nedostatkem fluoridů však děti rozhodně nestrádají. Fluorid je metabolický i nervový jed. První známkou jeho toxicity v těle je narušení zubní skloviny, tzv. zubní fluoróza. V zemích EU byla proto již na konci minulého století fluoridace pitné vody zastavená. Děti by v žádném případě neměly pastu s fluoridy polykat. Proto se nedoporučuje batolatům.

Kosmetické prostředky
Podle statistických odhadů paní Nováková každý den použije přibližně dvanáct kosmetických přípravků obsahujících 168 chemických přísad. Pan Novákkaždý den použije přibližně šest přípravků obsahujících 85 chemických látek. Děti používají to, co pro ně koupí rodiče. Je to zpravidla zubní pasta s fluoridem a antibakteriální mýdlo.
Co si dává na kůži pan Novák v holicím krému a vodě po holení? Kromě glycerinu pleti pana Nováka neprospívá žádná z obsažených složek, kterými jsou laurylsulfát sodný, methyldibrom-glutaronitril, propylenglykol, ethylenglykol, glycerin, ftaláty, formaldehyd, toluen a diethanolamin.
Paní Novákové i dětem proto doporučujeme používat k ranní očistě těla vodu a dobré mýdlo, dát si práci s nalezením zubní pasty bez fluoridů a při výběru kosmetiky omezit nebo zcela vynechat deodoranty, parfémy a laky na nehty.

Antibakteriální mýdla s triclosanem jsou zakázaná
Antibakteriální mýdla mají velikou popularitu a oblibu, a tak bychom si měli začít uvědomovat, že můžou působit víc škody než užitku. Obsahují hormonální dysruptor triclosan. Ten obsahuje i nejprodávanější zubní pasta Colgate. Protože výrobci neprokázali, že triclosan a další antibakteriálně působící látky v hygienických prostředcích jsou bezpečné, v EU v červnu 2015 prohlásili, že ECHA i EMA jsou toxické látky a měly by být z hygienických prostředků vyřazené. FDA zakázal jejich používání od ledna 2017. Ujišťuje spotřebitele, že umytí rukou teplou vodou a dobrým mýdlem bez přísad vykoná svoji hygienickou službu zcela spolehlivě.

 

Koupit Meduňku