Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Výživa a zdravá strava,  Zdraví

MRKEV: nepodceňujeme ji trochu?

Považujete také mrkev za jakousi stále dostupnou „stálici“ a tak trochu nudnou a nezajímavou zeleninu? Chyba! Mrkev je skvělá! Pro náš organismus je velmi cenná, má léčivé účinky a může být základní surovinou pro skvělé dobroty. Navíc jde o zeleninu dostupnou i v zimě – mimochodem – naše babičky, zvláště na venkově, ji často uchovávaly celou zimu vhodně uskladněnou ve sklepě, aby byla se svými cennými látkami stále k dispozici… Několik zajímavých tipů, jak mrkev využít, připravila ve svém článku Simona Procházková.


Mrkev, latinským názvem daucus carot, je jedno až dvouletá rostlina dorůstající až do ¾ metrové výšky. Kvete nenápadnými načervenalými až nažloutle bílými kvítky. Plody mají hladká žebra a osténkaté mezižebírka a jsou veliké asi 3 mm. Kořen je silný, válcovitý, oranžově vybarvený.

Co mrkev obsahuje?
Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále obsahuje vitaminy E, D, K, vlákninu, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu především proti infekcím.

Mrkvová šťáva významně posiluje celý organismus
Mrkvová šťáva tvoří základ léčebných postupů se zeleninovými a ovocnými šťávami. Neměla by chybět při léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování následků po překonání infarktu myokardu. Mrkev působí velmi močopudně a projímavě a je také výborným prostředkem pro harmonizaci střevní mikroflóry, zejména po delší léčbě antibiotiky.
Mrkvová šťáva obsahuje poměrně velké množství vápníku, který je užitečný pro naše kosti a zuby. Docela neznámou zůstává skutečnost, že v mnoha případech pomáhá pravidelné dlouhodobé pití úspěšně proti neplodnosti. Tato zelenina také zlepšuje zrak, zvláště účinná je při šerosleposti, která je charakteristická právě nedostatkem vitaminu A. Mrkev je rovněž vhodnou potravinou při jaterní dietě.

Mrkev pomáhá při gastritidě…
Potřebujeme: 2 najemno nastrouhané mrkve, 0,5 litru vody, 1 lžíci lněného semene
Postup: Mrkev a lněné semeno zalijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Pak přecedíme, nalijeme do termosky a čaj popíjíme během dne.

Mrkvovo – bramborový koktejl při žaludečních vředech
Mrkev má blahodárný vliv i při žaludečních vředech. Tato směs zastavuje krvácení, posiluje stěnu žaludku a dvanácterníku a dokonce je prevencí rakoviny těchto orgánů.
Potřebujeme: 2 dl čerstvé mrkvové šťávy, 2 dl čerstvé bramborové šťávy
Postup: Obě přísady smícháme dohromady a můžeme popíjet.

Mrkev a překyselený žaludek
Mrkev působí zásaditě, proto je vhodným prostředkem při překyselenému organismu. Připravte si blahodárný zásaditý nápoj:
Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy a 1 lžíci citrónové šťávy
Postup: Obě přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme po douškách, nejlépe 2 x denně po dobu 5 dnů.

Mrkev při žlučníkových a jaterních potížích
Při těchto zdravotních problémech užíváme kombinaci níže uvedeného mrkvového nápoje a prášku z mrkvových semen.
Připravte si nápoj na regeneraci žlučníku a jater
Potřebujeme: 2 dl mrkvové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z rakytníku, 1 dl šťávy z arónie, 1 dl šťávy z citrónu
Postup: Vše smícháme dohromady. Tento nápoj popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Prášek z mrkvových semen
I když si mrkvových semen většinou vůbec nevšimneme, zaslouží si pozornost! Rozemeleme je v mlýnku na prášek, ten užíváme 3 x denně půl kávové lžičky, po dobu 6 týdnů.
Pro intenzivní regeneraci žlučníku a jater je dobré tyto „mrkvové preparáty“ zkombinovat s některými hořkými bylinami, jako například dvouzubec, řepík, benedikt čubet,ostropestřec mariánský, vachta trojlistá či vlaštovičník.

Aktuální: mrkvová šťáva s medem zvyšuje imunitu
Šťáva s příměsí medu podávaná jako prevence, na zvýšení odolnosti organismu v množství 2 x denně 0,15 litru šťávy s čajovou lžičkou kvalitního medu. Tuto směs můžeme podávat v rámci léčby chřipky a jiných viróz, v těchto případech podáváme 3 x denně.

Mrkev uvolňuje hleny – to se také hodí…
Lidové léčitelství používá mrkev při kašli, bolestech v krku či nachlazení. Několik kořenů této zeleniny najemno nastrouháme a vytláčíme z ní šťávu, tedy pokud nemáme odšťavovač, s ním je to jednodušší. Smícháme ji s kvalitním medem, asi 5 minut povaříme, pak nalijeme do sklenice a užíváme 4 x denně 1 polévkovou lžíci.

A nakonec něco pro maminky: Mrkev podporuje tvorbu mateřského mléka
Tato zelenina by měla být důležitou složkou výživy těhotných žen a kojících matek, při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu. Tvorbu mléka podporuje nahrubo nastrouhaná mrkev mírně upražená na olivovém oleji nebo ohřátá mrkvová šťáva s trochou smetany.
Až žije mrkev!


Pokud vás zajímají podobné recepty, podívejte se na www.knihovnickamedunky.czautorka tohto článku Simona Procházková pro tuto edici připravila už několik knížek – Děti a bylinky, Léčivá síla čertvého koření, Podzimní čarování, Vítej, zimo bílá...
Všechny jsou praktické a inspirativní!

Koupit Meduňku