Alternativní medicína,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Zdraví

Prevence a léčba zánětů = hlavní téma únorové Meduňky, která nedávno vyšla…

Řešíte záněty v těle? Pak je únorová Meduňka právě pro vás... Nabízí totiž řadu článků týkajících se péče o zdraví a téma ZÁNĚTŮ jsme tentokrát vybrali jako téma hlavní. V pojetí západní medicíny je zánět základním nástrojem vrozené imunity, která tak reaguje na poškození. V tématu jsme se tomuto mechanismu rozhodli věnovat proto, že akutní i chronické záněty jsou stále na vzestupu. Příčinou je především rostoucí stres a nevhodná strava. Proč se o zánětu také stále více mluví jako o spouštěči depresí a jaké rady máme pro ženy, které často trpí zánětem močových cest? Ukázku jsme vybrali z článku Kristiny Beranové, terapeutky tradiční čínské medicíny (TCM) – autorka vysvětluje, jak se TCM na příčiny vzniku zánětů a na možnosti jejich léčby. Číst můžete na emedunka.cz

Záněty a tradiční čínská medicína

Co je zánět a jaké jsou příčiny jeho vzniku? Jak můžeme podpořit naše tělo, aby se zánětem úspěšně bojovalo? Pojďme se spolu ponořit do hlubin tradiční čínské medicíny a vysvětlit si vznik, příčiny a léčbu zánětu z jejího úhlu pohledu.

Než se začneme více věnovat tradiční čínské medicíně, musíme si nejprve vysvětlit vznik zánětu z pohledu medicíny západní. Tzv. klasická, alopatická medicína popisuje zánět jako obrannou reakci organismu na jeho fyzické poškození, například v důsledku řezných poranění, zabodnutých třísek a trnů, oděrek, popálenin, zlomenin a bodnutí či poštípání hmyzem. V těchto případech jde převážně o akutní formu zánětu, která se projevuje zčervenáním a ztepláním, bolestí, otokem a poruchou funkce postižené oblasti. V případě, že akutní zánět není dostatečně léčen a vyléčen, může se vyvinout v zánět chronický. Chronický zánět může vzniknout také působením infekčních mikroorganismů, dále působením chemických a dalších fyzikálních příčin a v neposlední řadě nedokrveností tkáně, kdy dochází k částečnému až úplnému zastavení přítoku tepenné krve do tkáně.
Zánět probíhá nejprve v místě svého vzniku, a pokud se tělu nepodaří ho úspěšně vyřešit na lokální úrovni, následuje odpověď organismu ve formě horečky, kdy se tělo snaží zánět zničit a zamezit jeho šíření do celého těla. Pokud by se tělu nepodařilo zánět zničit v místě jeho vzniku, může dojít k proniknutí mikroorganismů do krevního oběhu a v následné fázi k závažnému a život ohrožujícímu stavu se selháváním základních životních funkcí a k následné smrti.
U akutního zánětu způsobeného vnějším poraněním se mi v praxi výborně osvědčilo moxování postiženého místa. Moxování však můžeme použít pouze v případě, že se zánět nešíří do jiných částí těla, není rozsáhlý, je ohraničený a rozhodně jej nemohu doporučit u silných a chronických zánětů. Sama jsem řešila situaci, kdy jsem měla zanícený palec na ruce po vbodnuté třísce a odpoledne jsem měla jít masírovat. Vzala jsem tedy moxu a začala jsem palec moxovat. Musím přiznat, že pocity při moxování palce nebyly vůbec příjemné, najednou začalo veliké pnutí a připadalo mi, že palec musí každou chvíli prasknout, protože ještě více zčervenal a silně v něm tepalo. Přibližně po dvaceti minutách nepříjemné pocity zmizely a moxování jsem ukončila. Odpoledne už byl palec plně funkční, otok splasknul a mohla jsem jít spokojeně pracovat.
Na rozdíl od akutního zánětu může být chronický zánět skrytý a bez příznaků, čímž může tělo postupně vyčerpávat a oslabovat jeho imunitu, nebo naopak může mít mnoho podob a způsobovat širokou škálu různých příznaků a onemocnění, která se zánětem zdánlivě nesouvisí. Chronický zánět odebírá tělu jeho energii, výživu a důležité látky, které potřebuje pro své správné fungování. Může se podílet na vzniku různých autoimunitních chorob, například na vzniku Crohnovy choroby, revmatoidní artritidy, chronického únavového syndromu, může se projevovat poruchami metabolismu nebo záněty jednotlivých orgánů – ledvin, močového měchýře, žlučníku, střev či žaludku. Také se mohou začít objevovat stále se opakující záněty mandlí, středního ucha, zubů, různé bolesti po těle, průjmy, zvýšená teplota, celková zchvácenost a mnoho dalších příznaků.

Vlhko a horko
Tradiční čínská medicína slovo zánět nezná, pro vyjádření zánětlivých procesů používá pojmy vlhko – SHI a horko – RE. Jde tedy o patologickou přítomnost vlhka a horka v organismu, které jsou spolu promíchány (SHIRE) a projevují se množstvím nejrůznějších příznaků. V tradiční čínské medicíně je patologie vlhka a horka poměrně rozsáhlé téma, a proto se omezíme na nejčastější příčiny jejich vzniku a na nejčastější projevy. Pokud by vás téma zajímalo více do hloubky, mohu doporučit studium tradiční čínské medicíny. Pokud máte vy sami nějaké zdravotní obtíže a láká vás představa zkusit tradiční čínskou medicínu, najděte si dobrého terapeuta, který s vámi provede řádnou diagnostiku a určí příčiny obtíží.
Mezi nejčastější příčiny, které přispívají ke vzniku chronické a patologické SHIRE, patří přítomnost skrytého patogenu v organismu, nevhodná strava, nedostatek pohybu, dále nadměrný stres, případně nadměrné emoční vypětí a nerovnováha mezi jin a jangem uvnitř našeho těla.
Velmi záludný je tzv. skrytý patogen. Jde o situaci, kdy přechodíme nachlazení nebo virózu třeba jenom proto, že musíme nutně do práce nebo prostě potřebujeme fungovat a nemůžeme si dovolit vypnout, někdy nachlazení bereme na lehkou váhu a myslíme si, že to přece nějak zvládneme. Pokud se nám nepodaří nachlazení nebo virózu úplně vyléčit, dojde ke vzniku skrytého patogenu. Přechozená nebo nedostatečně vyléčená viróza nebo nachlazení se zanoří hlouběji do našeho těla a změní se na skrytý patogen, který číhá v hlubších vrstvách těla a čeká na svoji příležitost, kdy se bude moci znovu projevit. Opět se může objevit v okamžiku, kdy se cítíme vyčerpaní, případně jsme pod velkým stresem či emočním tlakem, anebo po prohýřené a probdělé noci. Může o sobě dát vědět právě tím, že způsobí patologickou SHIRE ve formě opakujících se infekcí, angín, zánětů uší, mandlí, zubů, různých vlhkých a horkých typů kožních vyrážek. Mezi skryté patogeny řadíme také očkování. 
Na vypuzení skrytého patogenu z těla je výborná kombinace dřevokazných hub outkovky pestré (Coriolus) a rezavce šikmého (Chaga). Outkovka pestrá odvádí z těla patogenní, toxické látky — odvádí vlhkost a přeměňuje hleny, dále vyživuje srdce, játra a ledviny, doplňuje energii sleziny a ochlazuje horko, má výrazné protizánětlivé účinky a je vhodná u všech chronických a akutních zánětů bez ohledu na jejich původ. Outkovku můžeme použít u nemocí, na kterých se podílí patologická SHIRE, jako jsou například zánět vedlejších nosních dutin, zánět horních cest dýchacích, pásový opar, opary rtů, bradavice, hepatitida typu C, záněty střev, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, HPV virus, chlamydie, kvasinkové infekce, chronické záněty močového měchýře a všechna autoimunitní onemocnění. Rezavec šikmý vyživuje játra, ledviny a srdce, odstraňuje jedovatosti a toxické látky z těla, přeměňuje hleny, oživuje krev a podporuje obrannou čchi (energii). Velmi výrazné účinky má na chronické záněty zažívacího ústrojí, především střev, žaludku, žlučníku a slinivky.

Nevhodná strava může být další důležitou příčinou vzniku patologické SHIRE. Především je to těžká, mastná a tučná strava, která svojí povahou výrazně zatěžuje trávení a oslabuje slezinu. Mezi potraviny, které mohou způsobit vznik patologické SHIRE, můžeme také zařadit mléko a mléčné výrobky. Je obecně známo, že mléko zahleňuje, protože obsahuje tuky, které oslabují především trávicí funkce sleziny. V tradiční čínské medicíně je krásné přísloví vysvětlující mechanismus vzniku patologické vlhkosti SHI a hlenu TAN. Říká se v něm, že slezina je zdrojem hlenu a plíce tento hlen skladují. Do stejné kategorie jako mléko můžeme zařadit také mouku a moučné výrobky, opět zatěžují slezinu a napomáhají vzniku patologické vlhkosti a hlenu. Také letní grilování, kdy lidé kombinují těžké a tučné maso s pálivým grilovacím kořením a k tomu konzumují alkohol, přispívá ke vzniku patologické SHIRE. Při nevhodném stravování může docházet k zánětům žaludku, střev, žlučníku a slinivky.
Mezi časté projevy patologické SHIRE v zažívacím ústrojí patří řídká zapáchající stolice, bolesti břicha, průjmy s krví a hleny ve stolici, bolesti žaludku, zápach z úst, nadměrný hlad a nevolnost. Na záněty zažívacího ústrojí můžeme použít již zmíněnou dřevokaznou houbu rezavec šikmý (Chaga), především na podporu činnosti žaludku a střev, slinivky a jater i na žaludeční a dvanácterníkové vředy. Na posílení funkcí sleziny je vhodná hlíva ústřičná (Pleurotus), protože doplňuje energii sleziny, rozhýbává střeva, odvádí patologickou vlhkost z těla, posiluje cévy, harmonizuje imunitní systém a má výrazné antibiotické účinky. Používá se u autoimunitních chorob s přítomností SHIRE, jako jsou zánět štítné žlázy, nebo revmatoidní artritida i u dalších typů chronických a opakujících se zánětů.

Málo pohybu a stagnace energie
Nešvarem naší doby je nedostatek pohybu, který způsobuje stagnace v toku čchi (energie), krve a výživy, a může způsobit i vznik patologické SHIRE ve formě chronických zánětů, otoků a vnitřní horkosti. Co se stane, když na potoce postavíme hráz? Před hrází se vytvoří jezírko, v němž se hromadí voda, a vzniká velký tlak. Nehromadí se však pouze voda, ale také různé větvičky, listí apod., a pokud tento proces trvá delší dobu, začínají na dně jezírka vznikat usazeniny. Hráz se začíná čím dál více zanášet a ucpávat. Podobné je to v případě stagnace energie v našem těle. V místě vzniku stagnace se začne hromadit čchi, krev a výživa, a místo se začíná pomalu zanášet. Dochází ke vzniku bolestí a SHIRE. Často dojde k situaci, že před místem stagnace, je stejně jako před hrází plnost a za místem stagnace je stejně jako za hrází prázdnota. Situaci před hrází bychom mohli nazvat vznikem patologické SHIRE, a jestliže se stagnace neuvolní a tok čchi, krve a výživy se neobnoví, může to vést k chronickému zánětu. Dostatečný pohyb naše tělo zprůchodňuje, uvolňuje stagnace, rozhýbává čchi, krev a výživu tak, aby se všechny substance dostaly tam, kam mají, tj. až do periferních částí těla. Můžeme si pomoci i stravou a zařadit do svého jídelníčku potraviny, které stagnaci uvolňují…

Koupit Meduňku