Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Životní styl

Tři letní cestovní recepty

Milí čtenáři, prožíváme dobu prázdnin a dovolených a mnozí z nás cestují – ať po tuzemských či zahraničních destinacích. Nabízíme tři lehké recepty na dobroty, které si sbou můžete přibalit na cestu jistě se budou hodit… Dobrou chuť! Recepty připravila ing. Iveta Kulhánková.

Proteinové kuličky
Na cca 12 kusů budete potřebovat:
2 hrnky vlašských či jiných ořechů, 1 hrnek strouhaného kokosu, 2 hrnky vypeckovaných a předem namočených datlí, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíci veganského proteinového prášku, ¼ lžičky mořské soli, 10 kapek vanilkového extraktu.
V mixéru rozmixujte ořechy s kokosem, poté přidejte zbylé suroviny a mixujte, dokud nevznikne jednolitá pasta. Vyválejte kuličky a dejte je aspoň na hodinu do mrazáku. Uchovávejte v uzavřené nádobě a v chladu.

Tortilla s krůtou a naklíčenou čočkou
Na 2 porce budete potřebovat:
2 placky na tortillu či pita chleba, hummus, plátek krůtího masa, 4 lžíce naklíčené čočky, mrkev nakrájenou na plátky, 4 listy zeleného salátu, rukolu nebo třeba polníček, kapku lněného oleje.
Pokud používáte placku na tortillu, nejprve ji lehce pokropte a nahřejte na pánvi, bude se s ní lépe pracovat. Maso lehce osmahněte, můžete okořenit, jak jste zvyklí. Placku namažte humusem, přidejte listy salátu, mrkev, čočku, klíčky, maso, kapku oleje a zarolujte, abyste vytvořili wrap. Rozkrojte na dvě poloviny a můžete podávat. Chutná teplý i studený.

Letní závitky
Na 12 kusů budete potřebovat:
cca 1 balení rýžového papíru,  ½ balení tenkých rýžových nudlí, 1/3 bílé ředkve, 3 střední mrkve, čerstvou bazalku, koriandr a rukolu, mungo klíčky, 1/3 okurky hadovky, kapku sezamového oleje. Volitelně můžete přidat např. tofu, vaječnou omeletu nebo opečené kousky krůtího masa.
Rýžové nudle uvaříme podle návodu, propláchneme a zakápneme kapkou sezamového oleje. Ředkev a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno.  Okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Bylinky a saláty opereme a natrháme na menší kousky.

Rýžový papír navlhčete z obou stran, aby byl vláčný a pak přendejte např. na podložku na sushi. Do spodní třetiny začněte dávat náplň. Nejprve maso, pak bylinky, mrkev a ředkev, mungo, okurku a nakonec nudle. Zabalte, a můžete podávat.

Koupit Meduňku