Meduňka

Z lednové Meduňky: Bylinka měsíce – meduňka lékařská…

je první bylinkou nového seriálu, který pro nás bude celý tento rok připravovat fytoterapeut Bc. Martin Kolár. Představujeme tedy bylinku, která dala jméno našemu časopisu, ale kterou také cenily generace našich předků pro její léčivé účinky. Přečtěte si, co všechno voňavá Meduňka dokáže a nezapomeňte si také koupit a přečíst naši Meduňku = je stále v prodeji nebo si ji můžete opatřit na emedunka.cz


Jakou jinou bylinkou, než právě meduňkou (Melissa officinalis), bychom měli začít náš nový seriál? Možná si řeknete, že tuto bylinku znáte dobře, ale víte třeba, proč se jí říká včelník? Nebo co má meduňka společného s Měsícem a jak nám může pomoci v zimě při nedostatku světla?
Ke svému latinskému jménu „Melissa“ přišla meduňka od slova „včela“. Jako medonosná bylina totiž přitahuje včely, proto se meduňce říká lidově také včelník nebo včelanka. V létě to kolem rozkvetlé meduňky pěkně bzučí. Má intenzivní citronovou vůni a může dorůst až do výšky jednoho metru. Listy jsou chlupaté a bílé květy této hluchavkovité rostliny se postupně zabarvují do růžova až bledě modra.

Meduňka se rozšířila po celé Evropě původem z jižních oblastí. Rozmnožuje se velmi dobře vysemeněním nebo můžete asi 30 centimetrový stonek dát do vody a po objevení se kořínků zasadit přímo do půdy. Meduňka má ráda prosluněnou vlhčí půdu, ale ne s přímým poledním žárem. Listy se sbírají ideálně v době rozvíjejících se poupat nebo sklízíme jen mladé vršky rostliny. Když meduňku po odkvětu zastřihneme, znovu krásně obroste. Pokud meduňku sušíme, tak ve stínu při teplotě do 35 stupňů. Ve starém Řecku byla používána již před dvěma tisíci lety především jako životabudič. Věřilo se, že pravidelné pití meduňkového čaje prodlužuje život. Někteří století lidé opravdu potvrzují, že meduňku popíjeli velmi rádi. Od pradávna se meduňka používá jako nervová bylinka, na obklady při krvácejících ranách nebo při nepravidelné menstruaci. Studentům se dříve meduňka doporučovala pro bystřejší mysl a lepší paměť. V současném bylinkářství si tato úžasná bylinka znovu nachází své uplatnění především při řešení různých úzkostných stavů, při žaludeční neuróze, nespavosti, a dokonce i při depresi.
Svým vyzařováním je meduňka vhodná především pro citlivé jedince, zejména ženy, které reagují výrazně na měsíční cykly. Meduňka rezonuje s fázemi měsíce podobně jako voda při přílivu a odlivu. Velmi účinná je meduňka ve formě koupelí. Asi dvě hrsti čerstvých nebo sušených listů přelijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Poté scedíme a přidáme do vlažné koupele. Pomáhá zvládat rozjitřené emoce, strachy nebo únavu po náročném dni. Koupel nebo čaj uvolňuje napětí a bolesti hlavy. Čerstvé podrcené listy můžeme přikládat přímo na kůži při poštípání hmyzem nebo oparu. Další možnou formou využití léčivé moci meduňky jsou vonné polštářky, které si můžeme dát do postele pro klidnější spánek, při stresu nebo děsivých snech. Do aromalampy zase můžeme kapat meduňkovou silici. Zakoupit lze také meduňkové víno, sirup, bonbony či mýdlo.

Paracelsův elixír života
Čaj se připravuje klasicky – jednu polévkovou lžící listů přelijeme ¼ litrem vroucí vody a necháme 10–15 minut odstát. Pijeme zhruba 2x denně po dobu jednoho měsíce. V rozumné míře se meduňkový čaj doporučuje i ženám během těhotenství, např. při ranní nevolnosti. Vhodný je též pro kojící ženy nebo děti při nespavosti či prořezávání zoubků. Podívejme se blíže, co říká na tradiční použití meduňky věda a moderní farmakologie. Nejhlubší tradici má meduňka v evropských zemích středomořského regionu a zemích Středního východu. Fytochemické výzkumy ukázaly, že tato rostlina obsahuje těkavé sloučeniny, triterpenoidy, fenolové kyseliny a flavonoidy. Surové extrakty a čisté sloučeniny izolované z meduňky lékařské vykazují četné farmakologické účinky, z nichž byly v klinických studiích prokázány anxiolytické, antivirové a antispazmodické aktivity, dále příznivý vliv na náladu, poznání a paměť. Tradiční použití meduňky je tedy zcela opodstatněné a vědecky potvrzené. Je třeba vyzdvihnout především anxiolytický efekt, tj. účinek na snížení úzkosti. Právě v dnešní době, kdy strmě stoupá spotřeba léků na úzkosti, se nám nabízí jedinečný přírodní lék. Antivirový účinek je také velmi zajímavý, stejně jako použití meduňky jako antispazmodika – léku na bolesti břicha a křeče trávicího traktu. Vědecké studie jednoznačně doporučují využít látky obsažené v meduňce lékařské také pro potenciální léčbu depresí, nespavosti a Alzheimerovy nemoci…

Článek jsme vybrali z aktuálního lednového čísla MEDUŇKY…

Koupit Meduňku