Alternativní medicína,  Meduňka,  Zdraví

Křečové žíly: prevence a léčba

Tento článek vznikl na základě několika čtenářských dotazů, ve kterých jste se ptali, jak přecházet vzniku křečových žil nebo co dělat, pokud už křečové žíly máme. Věříme, že článek bude užitečný i pro řadu dalších čtenářů… Pro Meduňku připravila naturopatka Kateřina Boesenberg.

Křečové žíly neboli varixy jsou nejčastějším žilním onemocněním. Jsou multifaktoriální civilizační chorobou a svůj původ mají nejen v genetice či dlouhém stání, ale často se tvoří také jako následek nutriční nedoživenosti a působení toxinů z našeho okolí.

Příznaky
Nejčastějšími příznaky, kromě těch vizuálních (viditelné rozšířené, vypouklé žíly nebo tzv. metličky), jsou pocity těžkých nohou, otoky nohou, zvýšená bolestivost či mravenčení. Přítomna může být i celková svalová slabost a únava. Hlavním problémem je tzv. ortostatický tlak. Krev se totiž z dolních končetin musí dostat zpět do srdce, tedy proti gravitaci. Tento pohyb krve je přirozeně náročnější a vyžaduje správné fungování žil, pevnost jejich stěn a efektivní práci chlopní, které krev posunují vpřed směrem k srdci. A proto oslabená žilní stěna, vysoký krevní tlak nebo problémy se srdcem jsou nejčastějšími příčinami jejich vzniku. Varixy však mohou vzniknout i nutriční nedostatečností, velmi časté jsou u kuřáků a vznikají i jako následek zvýšené zátěže (obezita, těhotenství, některé druhy sportů aj.).

Varixy a kouření
Pokud máte křečové žíly a kouříte, je nejvyšší čas (nejen v zájmu vašich varixů) s tím přestat. To, že je kouření nezdravé, oslabuje imunitní systém, zvyšuje zánětlivost v organismu, nepochybně víte. To, že obsahuje přes 4000 chemických látek, které jsou pro nás toxické a že 40 z nich způsobuje rakovinu, také. Jakou má však spojitost s vašimi varixy? Těžké kovy. Cigarety obsahují arsenik, olovo a kadmium. Kromě toho, že si těžké kovy sedají do zažívacího traktu (a mohou spustit autoimunitní zánět či celiakii) a zatěžují nervový systém (kde úspěšně přispívají ke vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby či demence), působí i na naše žíly. Kadmium narušuje metabolismus zinku, který je jedním z našich hlavních strukturálních minerálů. Zinek udržuje integritu tkání, a tím i žilních stěn. Pokud jsou však v organismu přítomny vysoké hodnoty kadmia, pevnost žil je narušena a dochází k jejich praskání a vzniku varixů.

Varixy a genetika
Asi 30 % z nás má genetickou mutaci v genu MTHFR (metylen-tetra-hydro-folát-reduktáza). Tato mutace je celkem běžná a můžete si ji nechat u lékaře zjistit krevním testem. Ženám, které chtějí otěhotnět, by měl tento odběr zprostředkovat gynekolog jako součást rutinního vyšetření. V závislosti na daném polymorfismu totiž může žena mít zvýšené riziko vzniku nejen potratu, ale též kardiovaskulárních chorob, a tím i křečových žil. Proč je dobré vědět, zda tuto mutaci máte? I geny reagují na své okolí, a tedy i na stravu. Pokud se u vás mutace MTHFR prokáže, jednou ze základních změn, které je třeba udělat, je vynechat ze stravy lepek a výrobky z kravského mléka.

To nejúčinnější z přírody
Antioxidanty OPC (neboli oligometrické proantocyanidinové komplexy, pycnogenol) jsou unikátní antioxidanty, které se získávají z kůry středomořské borovice. OPC pozitivně působí na kardiovaskulární systém, snižují zánětlivost, zlepšují tvorbu kolagenu a snižují žilní propustnost.
Výtažek z hroznového semínka je dalším specifickým antioxidantem, který zlepšuje pevnost žilních stěn a snižuje jejich zánětlivost a otoky.

Kaštan, Jírovec maďal
Kaštan je nejefektivnější léčivkou na žilní nedostatečnost a křečové žíly. Působí adstringentně (svíravě) a zabraňuje vzniku otoků. Hlavní aktivní látka aescin pozastavuje uvolňování enzymu, který je zodpovědný za degradaci stěn kapilár.

Gotu kola
Tato ajurdvédská léčivka obsahuje triterpeny, které zlepšují tonus žilního řečiště. Gotu kola zlepšuje pocity těžkých nohou, otoky, bolest a mravenčení. Urychluje hojení, snižuje zánět a posiluje pojivové tkáně.

Bioflavonoidy diosmin a rutin
Diosmin, bioflavonoid získávaný z kůry citrusů, má klinicky prokázané působení na zpevňování žilní stěny. Jeho pravidelná konzumace zlepšuje i cirkulaci krve. Diosmin má v Evropě relativně dlouhou tradici. Doplňky s obsahem diosminu jsou k dostání  v lékárně.
Bioflavonoid rutin má také dobrý potenciál, co se zlepšení integrity žilní stěny týče. Bohužel však na českém trhu prozatím nejsou dostatečně silné potravinové doplňky s obsahem rutinu, které by se daly zakoupit. Jeho obsah v pohance, která je na rutin bohatá a často se na křečové žíly doporučuje, bohužel není dostatečně vysoký pro jeho efektivní terapeutickou aplikaci.
Veškeré tyto doplňky jsou vhodné i při hemeroidech. Pokud jste těhotná nebo kojíte, poraďte se o jejich vhodnosti s odborníkem.

Co již možná víte …

  • Pijte dostatek tekutin – pokud budete přijímat dostatek tekutin, nebudete zadržovat vodu, což odlehčí otokům nohou. Je také lepší popíjet v průběhu dne, než nárazově vypít najednou velké množství. Denně bychom měli vypít 1,5 – 2,5 l tekutin v závislosti na váze a fyzickém výkonu. Pokud pijete méně nebo více, vaše tělo může vodu zadržovat.
  • Zdravá strava je základem zdravého těla – jezte dostatek zeleniny a ovoce, kvalitních bílkovin a kvalitních sacharidů, nízký obsah přidaných cukrů a saturovaných tuků a polotovarů.
  • Správný pohyb a odpočinek – i pro křečové žíly existuje ten „správný“ pohyb. Mezi sporty pro varixy nevhodné patří ty, které nadměrně namáhají dolní končetiny – tenis, squash, fotbal, box, karate, judo, běh, lyžování (i vodní). Naopak vhodné je plavání, chůze, jízda na kole, stretching (protahování) či tai chi. Večer si dejte nohy na 10 minut do zvýšené polohy.
  • Noste stahovací punčochy. I přes to, že jejich nošení může být hlavně v létě nepříjemné. Stahovací punčochy zabraňují tomu, aby krev stagnovala v žilách a zhoršovala jejich stav.
  • Neškrtit! – vyhýbejte se botám na vysokých podpatcích. Vysoké podpatky omezují prokrvování dolních končetin a správný oběh krve. To platí i pro těsné oblečení – hlavně kalhoty a punčochy. To může průtok krve „přiškrtit“ v oblasti pasu nebo třísel a způsobit, že se krev bude městnat v dolních končetinách.
  • Nadváha – čím jsme těžší, tím větší tlak bude na nohy vyvíjen.
  • Vnější aplikace – krémy s obsahem extraktů kaštanu, měsíčku lékařského, dubu, vilínu virginského či listnatce ostnitého jsou vysoce efektivní. Nezapomeňte přidat esenciální oleje heřmánku
Koupit Meduňku