Alternativní medicína,  Meduňka,  Zdraví

K čemu je nám… síra?

Nad tím, jestli potřebujeme síru, asi moc nepřemýšlíme. Podle tradičních českých pohádek je sírou cítit každý pořádný čert, ale jinak je síra asi opravdu mimo naši pozornost. Jenže – jak nám ve své skvělé knížce s názvem JAK NÁM MOHOU POMÁHAT I ŠKODIT MINERÁLY A VITAMÍNY vysvětluje prof. Anna Strunecká, síra je důležitý prvek, který se nachází ve všech tkáních lidského těla, má v našem těle mnoho funkcí, ale jeho dostatečnému příjmu věnujem ev každodenním životě jen malou pozornost. Kniha prof. Strunecké pomáhá se orientovat v potřebě a spotřebě vitaminů a minerálů, díky ní můžeme pozorumět tomu, co nám naše tělo ohledně těchto prvků „říká“ a také se dozvíme, že konzumovat v dobré víře hromady potravinových doplňků, které si sami vybereme, nemusí být vždy to nejlepší řešení… Tato velmi užitečná, zajímavá, fundovaná a čtivá kniha vyšla v edici Knihovnička Meduňky a získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz

Síra je především součástí důležitých aminokyselin, které vytvářejí bílkoviny lidského těla. Má význam pro metabolismus, pro správný vývoj spojovacích tkání, udržuje strukturu kůže, vlasů i nehtů.  Ve střevech pomáhá udržovat správné složení bakterií a vylučování toxických látek. Síra funguje jako kofaktor mnoha enzymů.

Zdroje síry z potravin
Síru obsahují potraviny bohaté na bílkoviny. Jsou to zejména ryby, drůbež, maso, luštěniny a ořechy. Z těchto zdrojů jsou pro lidské tělo důležité aminokyseliny cystein a methionin.
Vysokým obsahem síry se vyznačují brukvovité rostliny: brokolice, květák, zelí, kapusta, kadeřávek a kedlubny. Přítomnost síry jim dává typické aroma a poněkud nahořklou chuť. Při vaření se sloučeniny síry rozkládají na indoly a thiokyanáty, které mají protinádorový účinek.
Silným účinkem proti rakovině se vyznačují zejména cibulovité zeleniny, jako je cibule, česnek, pórek a pažitka.
Vejce, která jsou bohatým zdrojem bílkovin, obsahují síru zejména v bílku, který obsahuje 0,195 mg síry v jednom vejci. Žloutek obsahuje 0,015 mg síry.

Poruchy v metabolismu aminokyselin, obsahujících síru
Aminokyseliny se sírou jsou v lidském těle přeměňovány v reakcích, které dohromady zjednodušeně nazýváme homocysteinový cyklus. Poruchy v těchto metabolických přeměnách vedou k nahromadění homocysteinu, k nedostatku taurinu, cysteinu a glutathionu.

Homocystein je v současné době považován za příčinu a hlavní nezávislý ukazatel rizika vzniku aterosklerózy a koronárního srdečního onemocnění. Homocystein poškozuje výstelku cév a působí zeslabení jejich stěn. Zasahuje také do srážení krve, což vede ke vzniku trombů a infarktů. Homocystein vzniká z methioninu přijímaného potravou. Patologická situace vznikne tehdy, když dojde k narušení rovnováhy mezi jeho syntézou a přeměnou na další aminokyseliny, což se nejčastěji děje v důsledku nedostatku vitaminu B9 – kyseliny listové, vitaminu B6 a B12, více viz o triu těchto vitaminů.

Koupele k dodání potřebné síry
Víte, že síru a sírany můžeme vstřebávat i kůží? Glauberova sůl, nám nemusí být neznámá, protože ve Františkových Lázních jsou Glauberovy prameny. Mají projímavé účinky. Glauberova sůl je chemicky síran sodný. Síran hořečnatý se nazývá Epsomova sůl. Dvě lžíce Epsomovy soli do koupele dvakrát týdně nám přinesou kromě síranů i hořčík. Je to skvělý a jednoduchý způsob detoxikace těla i relaxace. Dvacetiminutové koupele 1–2krát týdně v Epsomově soli doporučují pacientům lékaři v zahraničí, včetně USA, protože odstraňují bolesti svalů a upravují krevní oběh. Doporučuji nalézt si na internetu dodavatele k zakoupení většího množství Epsomovy nebo Glauberovy soli za příznivou cenu. Taková koupel je rozhodně zdravější než koupelové pěny a přísady s umělými barvivy a vůněmi, nabízené jako kosmetické produkty.

Taurin – nejenom pro kočky
Aminokyselina obsahující síru – taurin – je v poslední době v nabídce mnoha firem jako součást potravinových doplňků a „energetických“ nápojů. Jeho konzumaci doporučují i v různých fit centrech pro stimulaci výkonu svalů. Jenom v  USA se ročně produkuje asi 6000 tun taurinu; z toho jde celá polovina do krmiva pro kočky. Je taurin užitečný i pro člověka?
Člověk je závislý na dodávce taurinu z potravy nebo na tom, aby si ho jeho játra vytvořila přeměnou jiné aminokyseliny. Poměrně nedávno lidé vypozorovali, že v kombinaci s kofeinem nebo guaranou a značným množstvím cukru má taurin silně stimulační účinky. Je proto součástí nápojů, jako jsou např. Red Bull nebo Semtex. Taurin je považován za určitý neškodný doping či neškodnou „drogu“, oblíbenou mezi mládeží na různých diskotékách. Nebezpečným se však může stát v kombinaci s alkoholem. Signály opilosti, které jsou konzumentům alkoholu dobře známy, vypadají při kombinaci s energetickým nápojem jinak a jsou jinak vnímány. Člověk si neuvědomuje silný stupeň opilosti, sedne za volant, může se dopouštět sexuálního násilí a agresivního chování. Ne nadarmo je kombinace alkoholu s energetickým nápojem vnímána jako tzv. vstupní droga. Daleko častěji pak tato kombinace může vyvolat poruchy srdečního rytmu, mdloby a ztrátu vědomí.
Před dvaceti lety vědci zjistili, že taurin má mimořádný význam ve výživě zvířat. To velmi dobře využili výrobci krmiv pro kočky, psy, a dokonce i pro akvarijní rybky. Je však velmi dobře známé i to, že taurin je potřebný pro správný vývoj plodu i pro vývoj mozku malých dětí. Je proto zcela nezbytný ve výživě těhotných a kojících žen.
V televizi může zaujmout děti animovaná reklama v podobě trochu pozměněné pohádky o Červené karkulce. Holčička přináší babičce plechovku energetického nápoje Red Bull, po němž babička vyskakuje z postele a má chuť létat.Ale plechovku energetického nápoje, kde je taurin smíchán s aspartamem a probublán bublinkami, bych svojí babičce nedala.

Základní funkce taurinu
Fyziologové znají po desítky let základní funkci taurinu při přeměně cholesterolu na žlučové kyseliny. S nedostatkem taurinu je proto spojený nedostatek žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro zajištění dobrého trávení tuků. Důležitý poznatek je ten, že zdrojem taurinu je zejména maso, a to zejména červené, vejce, kvasnice a různé mořské produkty. Při vegetariánské dietě může mít organismus taurinu nedostatek. Vegetariáni jsou odkázáni na to, že jejich tělo si taurin vytvoří v játrech z jiných aminokyselin se sírou – cysteinu nebo methioninu. Pokud mají vegetariáni potíže s trávením tuků, příčinu mohou hledat především v nedostatku taurinu.
Nízký obsah taurinu v krvi byl zjištěn u lidí s depresí, s nadměrnou úzkostí, s hypertenzí a sníženou funkcí štítné žlázy. Jeho nedostatku je přičítána neplodnost a obezita.
Údaje o množství taurinu, které člověk přijme v potravě za den, se přirozeně velice liší – od 9 do 400 mg. O taurinu se píše, že dokáže zbavovat tělo toxinů a podílet se na detoxikaci nejrůznějších léčiv.
Hlavní oblastí působení taurinu je mozek. Tato aminokyselina totiž ovlivňuje přenos nervových vzruchů a signálů v nervové soustavě. U vyvíjejícího se plodu je prakticky nejdůležitějším přenašečem v mozku. Výlučnou dárkyní taurinu je pro embryátko i plod jeho matka. Novorozenci a zejména nedonošené děti nemají schopnost vlastní syntézy taurinu, a pokud nedostávají v mateřském mléku dostatek taurinu, v jejich mozku mohou nastat nepříznivé změny.

O terapeutických účincíh taurinu i dalších souvislostech se dozvíte ve zmíněné knize prof. Strunecké, kterou doporučujeme vaší pozornosti…

Koupit Meduňku