Meduňka,  Rady a tipy,  Zvířata

Ze srpnové Meduňky: Nástrahy léta pro naše zvířecí přátele

V srpnovém čísle MEDUŇKY, které je aktuálně ke koupi na stáncích PNS i na dalších prodejních místech, se věnujeme také zvířatům, kteří jsou pro mnohé z nás důležitými životními souputníky i přáteli. Kynoložka a chovatelka Zdeňka Kudová připravila článek o různých nebezpečích, která na naše zvířecí kamarády mohou čekat v tomto letním čase. V článku najdete mnoho užitečných a praktických rad, jak se zachovat. když se právě váš váš pejsek či kočka dostane do potíží. Už jste si srpnovou Meduňku přečetli? Pokud ne, můžete číst také na emedunka.cz

Z článku Z. Kudové:

V letních dnech si společně s našimi čtyřnohými kamarády často užíváme různé radovánky. Abychom si je však mohli vychutnat naplno, je třeba dbát zásad bezpečnosti a snažit se předejít možným nástrahám. Na co je tedy třeba si dát pozor a jak se v případě potíží zachovat?

Prevence a klid
Vždy je nejlepší prevence. O svá zvířata proto zodpovědně pečujte a snažte se  možným rizikům předcházet. Pokud nějaký problém nastane, pokuste se zachovat klid, aby se vaše nervozita nepřenášela na zvíře. Jednejte klidně, racionálně a zvíře klidným hlasem uklidňujte. Mějte v mobilním telefonu uložené číslo vašeho veterinárního lékaře, veterinární pohotovost či nejbližšího zvěrolékaře (na dovolené). Veterináře kontaktujte předem, bude mít čas se na váš příjezd lépe připravit. Vyhledejte ho raději vždy, když na svém zvířeti zpozorujete jakékoli změny nebo si nejste jeho zdravotním stavem jisti.  

Když teplo škodí …
Přehřátí je jedním z největších letních nebezpečí především pro zvířata, která nemají tolik potních žláz jako lidé, a tím pádem nemohou své tělo dostatečně ochlazovat. Mají pouze omezenou schopnost odvádět teplo z těla především za pomoci zrychleného dýchání. V uzavřeném či špatně větraném prostoru, kde je organismus vystaven dlouhodobému působení vysokých teplot, může snadno dojít k přehřátí, to se postupně změní v bezvědomí, kóma, vedoucí až k následnému selhání krevního oběhu.
V letních měsících se tak může auto či jiný uzavřený prostor stát nemilosrdným zabijákem. Proto nenechávejte nikdy žádného živého tvora v létě v automobilu, a to ani na pouhých pár minut! Opatření typu otevřená okna či parkování ve stínu jsou při vysokých teplotách zcela nedostačující. Během krátké chvíle se může teplota uvnitř zvýšit i o několik desítek stupňů Celsia, což způsobí až fatální následky. Zvíře může uvnitř vozu utrpět i vážné popáleniny při dotyku s rozpálenými plasty nebo palubní deskou, která se za krátký čas dokáže rozžhavit až na 70° C!
Velkým rizikem je také špatně zvolená velikost či špatné provedení náhubku pro psa, který mu neumožňuje libovolně otevřít tlamu, dobře dýchat, a tím přirozeně chladit své tělo. Naprosto nevhodným typem pro denní nošení je kupříkladu fixační náhubek, který slouží pouze k zafixování tlamy například u veterinárního lékaře po nezbytnou dobu provedení výkonu. Správně padnoucí náhubek by měl umožnit psovi pohodlně zívat. Měl by být dostatečně prodyšný, neměl by se dotýkat nosní houby, zasahovat do očí nebo být úzký přes líce. Pokud si nejste správným výběrem náhubku jisti, určete jeho velikost s pomocí malé vychytávky. Při výběru vložte psovi do tlamy tenisový míček a spolu s ním vyberte ten pravý. Náhubek používejte v letních měsících pouze v případě nutnosti po nezbytnou dobu.
K přehřátí může dojít i při sportovních aktivitách. Během letních dnů je tedy vhodné sport omezit a nechat psa odpočívat.
Přehřátí zvířecího organismu poznáme podle zrychleného, obtížného dýchání, dehydratace, malátnosti, zvýšené tepové frekvence i tělesné teploty. Mezi další příznaky patří nervozita, dezorientace, třes, apatie či pěna u tlamy. V kritickém stádiu přehřátí většinou po apatii nastává bezvědomí, kóma a nakonec smrt zvířete. Pokud u vašeho zvířete zjistíte příznaky přehřátí, je třeba mu neprodleně poskytnout první pomoc.

Nejprve je nutné postižené zvíře bezpečně přesunout na chladnější, stinné a dobře větrané místo. Pak začneme s postupným (!) ochlazováním pomocí vlažné vody či studených (ne ledových) zábalů. S pomocí ručníku či hadru namočeného do studené vody zabalíme tlapky zvířete. Poté postupujeme od končetin přes hruď po břicho. Pokud je zvířecí pacient při vědomí, můžeme mu v malých dávkách nabídnout i čerstvou vlažnou vodu k pití. Pečlivě hlídáme množství vypité tekutiny. Příliš mnoho vody najednou by mohlo vést ke zvracení či přetočení žaludku, což by výrazně zhoršilo celý zdravotní stav. Pokud dojde k bezvědomí a následné zástavě srdeční činnosti, neprodleně zahajte resuscitaci. Po prvotním ochlazení a stabilizaci zvířete jej dopravte k veterináři. V žádném případě nechlaďte zvíře nárazovým ponořením do vody či politím studenou vodou! To by mohlo vést k život ohrožujícímu šoku. Proto je důležité také zabránit psovi, aby po náročné fyzické aktivitě skočil do rybníka.

Popáleniny
Během horkých dnů má slunce obrovskou sílu, snadno rozpálí silnice i chodníky do vysokých teplot. Mějte se proto na pozoru i před popáleninami. Ty mohou vzniknout poškozením tkáně vlivem slunečního záření, tepla, ohně, elektřiny či třeba chemikálií. Než se v létě vydáte se svým psem na procházku, vždy vyzkoušejte teplotu silnice rukou či bosou nohou. Rozpálený beton či asfalt může vážně poranit jeho tlapky. V horkých dnech choďte raději se psem na procházky jen brzy ráno nebo večer, kdy dojde k určitému ochlazení povrchu. Pokud musíte přes horký chodník přejít, vyberte nejkratší a nejrychlejší trasu nebo zvolte speciální psí botičky vhodné pro tyto účely. Při popálení polštářku tlapek je ochlaďte studenou vodou a potřete gelem z aloe vera, pokud jsou spáleniny rozsáhlejší, kontaktujte zvěrolékaře.
Pokud máte naháče, nezapomínejte ho pravidelně mazat opalovacím krémem s vysokým faktorem, předejdete ošklivým popáleninám kůže. Stejně postupujte i při nutném vyholení srsti v důsledku operací. První pomocí při popáleninách je postupné chlazení jednotlivých částí těla studenou vodou (ne chladnější než 8 °C). Při rozsáhlých popáleninách přednostně ochlazujeme hlavu, krk, hrudník, tlapy a genitální oblast…

Celý článek si přečtete v srpnové Meduňce.

Koupit Meduňku