Meduňka

Mohlo by se hodit: pomoc (nejen) dětem při nachlazení…

Jak pomoci nachlazenému dítěti (ale i dospělému) pomocí přírodních postupů, radí ve své knize Děti a bylinky Simona Procházková. Nemusíte hned běžet do lékárny, stačí mít doma cibuli, citron nebo tvaroh… (Kniha vyšla v meduňkové edici, zísáte ji na našem e-shopu.)

Cibulové ponožky
Cibulové ponožky mají silný čistící efekt, regulují proces látkové výměny, uvolňují hlen, mírní bolesti, přes reflexní zóny na chodidlech mohou rozvinout účinek na celé tělo. Připravíme si je tak, že rozkrájíme nadrobno 1 velkou cibuli, rozložíme ji na lněný nebo bavlněný šátek, rozmačkáme ji a ohřejeme na pergamenovém papíru na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Nakonec položíme na chodidlo, tak aby cibule dotýkala pokožky a přetáhneme přes ni ponožky, nohy udržujeme v teple. Dítě by mělo mít ponožky po celou noc.

Cibulové pytlíčky
Cibulové pytlíčky pomáhají uvolňovat hlen, doporučuji je aplikovat u dětí, které mají rýmu a kašel. Díky pytlíčkům děti během noci lehčeji spí, protože se jim uvolní ucpaný nos. Pytlík si připravíme tak, že nadrobno nakrájíme 1 velkou cibuli, nasypeme ji do lněného nebo bavlněného šátku, rozmačkáme, zavážeme a pověsíme blízko hlavy dítěte. Necháme ho viset po celou noc.

Citrónový zábal na krk
Tento zábal je velmi účinný při bolestech v krku a zánětu mandlí. Před jeho aplikací  promažeme pokožku krku mandlovým nebo olivovým olejem. Zábal si připravíme tak, že umyjeme 1 chemicky neošetřený citrón a nakrájíme ho na 5 plátků, ty položíme vedle sebe na lněnou nebo bavlněnou látku, zabalíme, rozmačkáme, až vyteče šťáva. Zábal položíme vpředu na krk, takže krční páteř zůstává volná a ještě ho převážeme šálou. Necháme 30 minut působit. Tento zábal aplikujeme 3 x denně po dobu 5 dnů.

Citrónový zábal prsou
Tento typ zábalu je velmi vhodný při kašli a bronchitidě. Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citrónu vlijeme do 0,5 litru horké vody. Do ní namočíme lněný nebo bavlněný šátek, dobře ho vyždímáme a přiložíme na oblast prsou na záda. Nakonec ho ještě pevně připevníme šálou nebo šátkem. Ramena dětí udržujeme v teple, jinak se můžou po dobu zábalu ještě více nastydnout!

Tvarohový zábal
Tvarohový zábal můžeme použít při kašli, chrapotu a zánětech všeho druhu. Tvaroh během svého působení zahájí proces mléčného kvašení, čímž začne pohlcovat zánětlivé látky, zmírní otok, povzbudí prokrvení. Připravíme si ho tak, že 1 vaničku netučného tvarohu natřeme asi v 0,5 centimetrové vrstvě na lněný nebo bavlněný šátek, ten zabalíme a položíme na prsa (nebo na místo, kde probíhá zánět) tak, aby mezi pokožkou a tvarohem byla jen 1 vrstva šátku. Nakonec ještě upevníme například šálou.

 

Koupit Meduňku