Knihovnička Meduňky

Staňte se vědomým zahrádkářem!

Láká vás založit si na začátku jara vlastní zahrádku nebo aspoň zkusit zasadit pár rostlinek do květináře na balkoně, ale nemáte zatím zkušenosti? Užitečné rady a inspirace pro zkušenější i méně zkušené budoucí zahrádkáře najdete v knize Simony Procházkové  Zahrádkářem vědomě, která vyšla před časem v edici Knihovnička Meduňky. Autorka nabízí tak trochujiný pohled na péči o zahrádku a vrací se ke zkušenostem našich předků.
Knihu získáte přes náš e-shop. www.obchodmedunka.cz

Být vědomým zahrádkářem

Je fascinující mít velký kus nebo jen kousek vlastního pozemku a být s ním v dennodenním kontaktu. Láskyplně o něj pečovat a přeměňovat ho v rozmanitou léčivou a jedlou zahradu, vytvářet z něj místo, které nám přináší radost a užitek bez ničení přirozeného ekosystému. Takové tvoření je opravdu velkým dobrodružstvím… A je to také návrat k prastarým moudrostem, které nám dlouho „spaly“ v našich srdcích a už se zase znovu probouzejí…

Jaký je rozdíl mezi zahrádkařením a vědomým zahrádkařením?
Na úvod je třeba zdůraznit, že zahrádkaření a vědomé zahrádkaření není to samé. Zahrádkařit může kdokoliv. Vědomě zahrádkařit je ale něco úplně jiného, je to láskyplné opečovávání půdy, rostlin a všeho živého. Vědomé zahrádkaření je mystérium zrodu, kde se aktivně účastníme tohoto zázraku na mnoha úrovních, nejenom tělesné, ale i duchovní. Vědomé zahrádkaření je opravdové rozhodnutí stát se pěstitelem, který žije v souladu se všemi rytmy a zákonitostmi přírody a uvědomuje si všechny důsledky a zodpovědnost, které tato životní role přináší.

Proměňme naši zahradu na místo plné harmonie a lásky
Vědomá zahrada je místo naplněné životem, láskou, radostí a hojností. Bohatství, které nám nabízí, je obrovské – oázu klidu, čerstvý vzduch, léčivou vodu, bylinky, celou plejádu zdravých plodů, veselou společnost všemožných živočichů.

Vědomá zahrádka je místo překypující hojností
Čím více zdravé potravy nám poskytne náš vlastní kus půdy, tím lépe. Při výsadbě vždy upřednostňujeme rostliny plodící, jedlé a léčivé před okrasnými. Tak si zajistíme celoroční přísun cenných biolátek pro náš organismus.

Vědomá zahrádka může vzniknout i na balkonech a terasách
Zelenina, bylinky i malé ovocné stromy (prodávají se tak už naroubované na zakrslých podnožích) můžeme s úspěchem pěstovat i na malých plochách. Pro tyto účely se hodí přírodní hliněné květináče a větší nádoby. Úrodnost vždy závisí na kvalitě půdy, přírodním hnojení, pravidelné zálivce a celkovém opečovávání, které rostlinám věnujeme.
Pro pěstování zeleniny na malém prostoru existuje super vynález nazývaný unifit. Jedná se o několika stupňový stojan, každé patro je nádoba naplněná zeminou a středem je vedena zavlažovací trubka.
„Pokud žiješ v souladu s Přírodou, nikdy nebudeš chudý“.                                     Seneca Lucius Annaeus

 

 

Koupit Meduňku