Meduňka

První neděle adventní…

O první adventní neděli zapalujeme první svíci na adventním věnci. Hořící svíce na věnci nejen vypadá půvabně, ale má také hlubokou symboliku… Inpirací může být první část článku Okénko do neznámých dějů = 9. dílu seriálu o duchovním sebeléčení, který vyšel v prosincové Meduňce:

Předvánoční témata k zamyšlení
Nyní je právě čas, kdy se chystáme napsat své rodině, přátelům a známým vánoční pohled a naše poštovní a emailové schránky se zaplňují přáními, která nám odeslali oni. 
Jedno máme společné, všichni si přejeme šťastné, radostné a klidné vánoční svátky. Otázkou je, kdo z nás je bude skutečně tímto způsobem prožívat. Každého čeká nelehký úkol odolat reklamám, které se předhánějí v tom, aby nás uvrhly do vánočního nakupovacího mumraje. Není lehké tomu odolat, proto se mnozí z nás nechají vtáhnout do tohoto dění, kde nás pohltí nakupovací mánie.
Někteří si ale stihnou zakoupit také adventní věnec se čtyřmi svíčkami. Právě ti mají možnost vzpomenout si, že by mohli zapálení každé svíčky spojit se zamyšlením nad tím, co by mohlo potěšit jejich duši a pozvednout jejich ducha. Pokud patříte mezi tyto šťastlivce, zapalte si spolu s námi první svíčku, zklidněte se a inspirujte se našimi tématy.

První svíce – téma:  ROZJÍMÁNÍ
Lidé přehodnocují své úspěchy i neúspěchy, ale ani nepomyslí na to, že by měli také rozjímat nad tím, zda svým životem prospívají své duši. Ubližujeme totiž sami sobě, pokud popíráme existenci lidské duše nebo ignorujeme její potřeby. Měli bychom pamatovat na to, že každou minutu našeho života můžeme své duši buď prospívat, anebo škodit. S ohledem na to se můžeme rozhodnout, jak uspořádáme svůj běžný život. Potřebujeme se ztišit a o samotě otevřít sami před sebou toto duchovní téma. Mohl by to být první krok k tomu, abychom obohatili náš život o jeho vědomé duchovní prožívání v souladu s vyššími duchovními zákony. Takové vědomé prožívání lze krátce vyjádřit jako žití v lásce. Rozhodnutí pozvednout prožívání svého života na tuto vyšší duchovní úroveň je naší intimní záležitostí a není třeba jej navenek jakkoliv demonstrovat.
Každý z nás má na pomoc svého vnitřního rádce, a tím je právě naše duše. Je předurčena k tomu, aby dávala našemu životu správný směr. Pokud jí to umožníme, povede nás také k lásce k bližním. Znamená to, že naše záměry a myšlenky budou vždy čisté a podle toho budeme také konat a jednat s druhými lidmi. Není pochyb o tom, že pokud nejsme v kontaktu se svou duší, jednáme pod vlivem svého ega. To nás však svádí k nežádoucímu způsobu myšlení a konání, které bývá s naší duší v rozporu. V takovém případě škodíme nejen sami sobě, ale můžeme škodit i druhým lidem. Proto je užitečné prověřit, zda se již naše duše skrze nás projevuje, vede nás, nebo zda necháváme stále prostor pouze svému egu.
Pokud se ztišíme a pohroužíme do sebe, naše duše nám mnohé napoví. Proto, aby mohla být šťastná, nepotřebuje luxus, postavení, boj ani vítězství, nepotřebuje rozhodovat, nařizovat, kritizovat, pomlouvat ani zesměšňovat. Nestojí o bezduchou zábavu a hry, nepotřebuje nad nikým vyhrávat ani nikoho porážet, nemá zapotřebí s druhými soutěžit. Zatímco ego toto vše pro své uspokojení potřebuje. Stačí se nad sebou zamyslet, abychom věděli, kdo řídí náš život. 
Duše nám také může pošeptat, že pokud jí dovolíme, aby nás vedla životem, budeme pokorní, skromní, uctiví, vděční a láskyplní ke všem lidem. Nejenom to, ale dozvíme se, že nás povede k tomu, abychom si vážili času, který nám byl pro tento život vymezen. Odvede nás od balastu, jímž svůj čas zaplňujeme. Zajímat nás bude především to, co má pro nás nebo pro druhé nějakou hodnotu a smysl.
Pokuste se navázat tuto komunikaci, a pokud se vám to hned nepodaří, nevzdávejte se a pokoušejte se znovu. Spojení s duší je osvobozující a může navždy změnit život k lepšímu. Tuto zkušenost již mají tisíce lidí…

Okénko sestavila Marie Benešová,
poradce duchovního sebeuzdravování projektu SanoKunDio® 

Koupit Meduňku