Meduňka

VÍTÁME ÚNOROVOU MEDUŇKU!

Milí přátelé, pokud už netrpělivě vyhlížíte únorové číslo našeho časopis – JE TADY! Únorová Meduňka právě vychází – a je skvělá!! Jako vždy jsme věnovali velkou pozornost plánování a vymýšlení její koncepce a všech témat, diskutovali jsme a debatovali o tom, co vám nabídnout a jaká témata zpracovat a naše autorky a autoři připravili výborné články, které – jak věříme – vás zaujmou, osloví a budou vám k užitku.  

V titulním rozhovoru, nazvaném Člověk je duše i tělo, jsme si povídali se zkušeným lékařem MUDr. Josefem Pekárkem, který ve své praxi využívá jak znalosti a zkušenosti z klasické medicíny, tak i znalosti z oblasti alternativních metod. Dlouhodobě se zabývá biorezonanční terapií (s touto metodou začal pracovat už v 90. letech v Naturcentru Salvea, které založil jeho otec, onkolog MUDr. Miroslav Pekárek) a pomocí této metody pomohl mnoha lidem zvládnout a řešit jejich zdravotní problémy. Při rozhovoru jsme probrali opravdu spoustu témat, kromě jiného nám pan doktor prozradil, co doporučuje svým pacientům jako nutnou podmínku zlepšení a udržení zdraví: zdravou stravu, péči o pohybový systém a péči o duši...   

            Hlavní téma únorového čísla jsme nazvali ENDOMETRIÓZA – PREVENCE A LÉČBA. S tímto onemocněním se v současné době potýká mnoho mladých žen, endometrióza způsobuje nejen dlouhodobé bolesti břicha, ale bohužel také může vést až k neplodnosti. Připraveno je pro vás šest různorodých článků, ve kterých se jejich autorky i autor zabývají různými možnosti zlepšení stavu – od úpravy výživy přes vhodnou fytoterapii až k pomoci prostřednictvím kineziologie. Existují různé možnosti, a právě o nich si přečtete, některé jsou známé, jiné vás možná překvapí. Zajímavý je např. článek Moniky Valové o napářce, což je stará účinná technika, na kterou se v moderní době téměř zapomnělo, ale generace našich babiček nebo spíš prababiček ji znaly a používaly. (Článek o ní je posledním dílem celého tématu).  
Pan Václav Větvička připravil další díl svého přívětivého herbáře – tentokrát svůj text nazval Celidonya – bělmové koření. Tušíte, o kterou rostlinku jde? Určitě ji znáte, aspoň „od vidění“.  Více se dozvíte v článku. V seriálu Abeceda zdravých potravin autorka, naturopatka Iveta Kulhánková, dospěla k písmenku S a napsala pro nás článek o semínkách. Semínka se hodně podobají ořechům, ale jsou méně alergizující, cenově mnohem dostupnější a dá se s nimi udělat spousta parády. Některá se hodí na přípravu veganského mléka, jiná do pomazánek, další krásně ozdobí saláty, těstoviny i buchty, můžete si z nich udělat máslo nebo je přidat do pečiva. Inspirujte se u Ivety, má to všechno vyzkoušené!J
Jak se chránit před některými viry přírodními prostředky? Běžně dostupné byliny a koření účinně pomáhají v prevenci a léčbě virových infekcí. Díky obsaženým látkám, které utlumí aktivitu virů, zabrání jejich vstupu do buněk nebo zablokují jejich množení, nás mohou ochránit před propuknutím virového onemocnění. Článek o bylinách a kořeních s antivirovými účinky připravila naturopatka Charlotte Matysková, přečtete si o „antivirotikách do šálku“ a  „anivirotikách na talíř“. Autorka pro nás připravila i několik receptů.Inspiratovní je také článek astropsycholožky a terapeutky  Marie Plochové Hlávkové na téma Gynekologické potíže a psychosomatika. Autorka během své bohaté terapeutické praxe  získala zkušenost, že všechny zdravotní příznaky mají hlubší psychologické podhoubí – a právě o tom píše ve svém článku.
Jak naslouchat sobě samému radí ve své rubrice Duchovní doteky Jiří Mazánek, a je tu i další článek od MUDr. Pavla Špatenky Projevy našich pudů. Přečtete si také o tom, že Léčivé divadlo Gábiny Filippi oslavilo už 10 let, MUDr Monika Sičová se s námi podělila o své zkušenosti z pobytu ve tmě (článek Tma jako cesta ke Světlu), o charakteristice Vodního Tygra, vládce roku 2022, informuje Věra Joachimová a můžete si také přečíst ukázku z rozhovoru s režisérem Igorem Chaunem, zakladatelem You tube kanálu Goscha TV – vybrali jsme ukázku ze zajímavé knihy Markéty Vostré s originálním názvem Poly_dštění MUŽŮ, která vyšla v naší edici. V cyklu Místa se zvláštní silou vás zveme na Závist, což je keltské opiddum velmi blízko Prahy (článek Markéty Vopičkové)… A to jsme ještě nezmínili všechno, co nové číslo Meduňky nabízí… Tak si ji nenechte ujít, můžete si ji kupit buď v klasické „papírové“ verzi, nebo v elektronické – emedunka.cz, nebo si ji předplatit (info na našem e-shopu). Ať se vám líbí, přejeme příjemné a zajímavé čtení!                 

                                                               Vaše redakce

Koupit Meduňku