Zdraví

Z březnové Meduňky: Jak se vyléčit z endometriózy

Na základě čtenářského dotazu připravila MUDr. Monika Síčová rozsáhlý článek, ve kterém rozebírá příčiny této nepříjemné choroby a nabízí mnoho vyzkoušených postupů, jak se z endometriózy vyléčit.  Zdůrazňuje, že při dodržení doporučených postupů je vyléčení možné… 

Jak se vyléčit z endometriózy
V tomto článku se budeme zabývat možnostmi léčby této závažné nemoci  pomocí přírodních postupů, dozvíme se, jak dosáhnout optimální hormonální hladiny, která je pro celkové vyléčení zásadní, a také jak pečovat o svou vnitřní ženu.

Diagnóza: endometrióza
Na školách tantrické jógy pro ženy Mohendžodáro se každý rok setkávám s desítkou žen, které se dlouhodobě potýkají s diagnózou endometriózy. Některé mívají pouze občasnou bolest v podbřišku, jiné však pociťují závažnější příznaky, které doslova ničí kvalitu jejich každodenního života. Prožívají dlouhá období kruté, cyklicky se vracející bolesti. A žádná konvenční léčba nenabízí trvalé vyléčení.
Moderní terapie v kombinaci s profesionálním, holistickým přístupem může udělat doslova zázraky. Některé ženy čekaly na laparoskopickou operaci, u níž se pak už žádná ložiska nepotvrdila. Ženy, u nichž bylo přirozené otěhotnění pokládáno za vyloučené, otěhotněly přirozenou cestou.
Moderní medicína nabízí dvě cesty léčby, hormonální a operační. Hormonální cesta sníží uměle hladiny špatných forem estrogenů v těle, a potom se vlastně endometrie neprojevují, to znamená nekrvácí do dutiny břišní a nepůsobí trýznivé bolesti. Nevýhodou je, že po vysazení léčby se často endometria vrací. Zároveň některé preparáty způsobují přechodnou menopauzu. Operačně se odstraňují obrovská ložiska endometriózy z břišní dutiny, a tím se také snižuje krvácení, bolestivost a srůsty. Laicky by se dalo říci, že chirurg břicho vyčistí od většiny ložisek.
Pokud budete dodržovat veškeré potřebné kroky, endometrióza ustoupí zcela přirozeně a sama. Přírodní léčbu můžete kombinovat s moderní farmaceutickou léčbou i operační cestou.

 Jak vzniká endometrióza?
V naší děloze je sliznice, na níž působí ženské hormony. Tato sliznice roste, zbytňuje, prokrvuje se a čeká na zahnízdění vajíčka. Když se tak nestane, na konci měsíce se odlupuje a odplaví jako menstruační krev. U žen, které mají silnou menstruaci, nebo jim špatně odtéká menstruační krev, se tato sliznice skrze vejcovody dostane do dutiny břišní a tam se uhnízdí. A to je právě ten problém. Během menstruace ženy tedy vlastně krvácejí i do břicha, a tato krev rozežírá vaječníky, způsobuje srůsty a obrovské bolesti. Tyto bolesti se mohou například projevovat pouze při milování, protože děloha je v určitém místě přirostlá, a tak nesmírně bolí. Žena by chtěla být uvolněnou milenkou, ale nemůže, protože často přichází trýznivá bolest. Může to být často jediný příznak. Některé ženy ovšem mají obrovská ložiska po celém břiše a příznaky jsou daleko krutější a výrazně ovlivňují každý aspekt života, včetně života partnerského. Bohužel 60 % žen s endometriózou je neplodných, nebo trpí na potraty.
Mnoho lidí nebere endometriózu vážně, myslí si, že je to pouze něco jako horší menstruace a považují nemocnou ženu za hysterku, což její utrpení ještě zhoršuje. Mnoho žen navíc endometriózu skrývá a stydí se za ni, protože většinová společnost nemá často ani potuchy, o co jde.
Pro zjednodušení a pro účely tohoto článku budu používat jednotné označení hormony, estrogeny, progesterony. Ale je potřeba vědět, že existují „dobré“ a „špatné“ formy estrogenů a všech hormonů, a zcela zásadní je také jejich poměr v těle. Budeme se zaměřovat na techniky, které pomáhají poměr hormonů upravit, a také na techniky, zvyšující hladinu těch „správných“ derivátů hormonů, to znamená správných forem.

Podpora jater a detoxikace
Játra jsou u žen s endometriozou klíčovým orgánem. Pokud fungují správně,  přeměňují cholesterol a udržují hormonální hladinu optimální. Naopak oslabená, toxiny zatížená játra způsobují hromadění velmi škodlivých forem estrogenu, který koluje dále v těle a způsobuje obnovení endometriózy…

Celý článek najdete v aktuálním březnovém čísle Meduňky.

 

Koupit Meduňku