Pro inspiraci

Jak by mělo (a nemělo) vypadat správné kosmetické ošetření

Autorka tohoto článku, kosmetička Kateřina Hájková, při jeho psaní vycházela ze své kosmetické praxe…

Někdo chodí na kosmetiku pravidelně každý měsíc tam, kde je zvyklý. Někdo zase salony střídá a chodí, kdy má náladu a bere to hlavně jako relax, jako chvíli pro sebe. A někdo nechodí vůbec. Co je správně?

Ideálně se doporučuje ošetření pleti absolvovat každý měsíc. Obnova buňky je totiž stejná jako ženský cyklus, tedy 28 dní. Ale pokud máte dobrou genetiku, nemáte problém s pletí, jako např. akné, dehydrataci, hluboké vrásky, stačí chodit i v delších intervalech, pokud víte, jak se o pleť starat doma.

Jak by tak ideálně mělo kosmetické ošetření vypadat?
Každý má rád něco jiného, někdo si potrpí na luxusní kosmetiku, někoho zajímá i to, jestli je prostor kosmetického salonu čistý a útulný. Někdo zase dává přednost spíše strohému prostředí. Každý má zkrátka jiný vkus a jiné trochu priority.
Popíši vám, tedy jak vypadá ideální ošetření mýma očima, tak, jak ho i já u svých klientek praktikuji.
Základem je čistota, prostředí, kde je vám hezky a příjemně, kde je ideálně dostatek soukromí, kde se nestřídají zákaznice jako na běžícím pásu. Já sice v ceníku kosmetické balíčky mám, ale vždy se s lidmi domlouvám individuálně, podle toho, co je ještě ten den čeká, na co mají náladu, atd. Pokud mi klientka řekne, že jde po kosmetice ještě do práce nebo na důležitou schůzku, postupuji při čištění pleti velice šetrně, nebo se s ní domluvím na tom, že čištění necháme na jindy a dnes jen hydratujeme a dáme čistící masku, aby neodcházela s červenými flíčky na obličeji. Vždy vysvětlím, jak bude ošetření probíhat, zeptám se, jestli by si klientka přála něco navíc nebo jetsli je něoc, co si naopak nepřeje. Při masáži také pracuji individuálně, když vidím třeba více vrásek v okolí očí, věnuji více péče právě očnímu okolí. Pokud vidím, že klientku bolí za krkem, nebo měla těžší den, zvolíme vhodnou aromaterapeutickou péči, vybereme vhodný éterický olej k masáži a podpoříme, co je třeba. Snažím se, aby si chvilku pro sebe klientka užila, snažím se být potichu, hlavně při masáži, ale pokud si chce povídat, vyhovím. Někdo kosmetiku prospí, někdo nevydrží ležet, a tak se u masky posadí a čte si a pije čaj. Základem je empatie, dělat práci na míru zákazníkovi, ne jako naučený robot. Občas nabídnout něco nového, zkrátka si s tím vyhrát. Je krásný pocit, když vidím spokojené ženy i muže, pak mě práce naplňuje, baví mě a dává mi smysl.

Jak by ošetření vypadat určitě nemělo?
Ošetření nebude příjemné, pokud je v salonu hluk, nedostatek soukromí, nebo pokud je více lehátek vedle sebe a kosmetička mezi nimi přebíhá. Ke kvalitnímu ošetření patří i péče o dekolt, protože krk a dekolt mají mnohem křehčí pokožku, stárnou rychleji než obličej, takže by se měly tyto partie ošetřit vždy. Všímejte si i značky kosmetiky, se kterou v salonu pracují. Nezapomínejte, že kůže absorbuje to, co na ní dáte, a pokud je kosmetika cítit jako saponáty v koupelně nebo prací prášek, není to správná volba. Cena je pro někoho také rozhodující, každopádně za hodinu péče zaplatit méně než 300,- Kč je trochu podezřelé a naopak hodně drahá péče také nemá větší smysl, platíte si luxusní prostředí a luxusní kosmetiku, ale pokud chcete o svou pleť pečovat tak, aby to mělo výsledky, je potřeba pravidelnost, prevence a v podstatě jednoduchost.
Můžete mít drahé krémy, zázračná séra a chodit do luxusního salonu, ale se nebudete kvalitně stravovat, nebudete mít dostatek spánku a pohybu, je to vyhazování peněz. Pokud kosmetička před salonem kouří, také bych tam na ošetření nešla. Bohužel jsem se několikrát přesvědčila, že i luxusnější salon nezaručuje tu správnou péči. Dokonce se mi stalo, že paní, která školí kosmetičky a pracuje s velmi drahou bio kosmetikou, mi dala na zábal na nalíčené oči. Při čištění na mě nesáhla rukama a jen mě poškrábala nos ultrazvukovou špachtlí, která mě akorát podráždila. Neustále odbíhala a na moc věcí se neptala. A celou dobu na mě mluvila. No a prostředí, kde páchne dezinfekce a vše je bílé a neútulné, připomíná spíš než relaxaci a péči nějaký chirurgický výkon.
Dejte na doporučení někoho, komu důvěřujete, když jste někde spokojené, choďte tam. Pečujte o sebe i doma a vybírejte si tak, abyste nebyly zbytečně zklamané a nevyhodily jste peníze oknem.
Nemusí záležet na tom, jestli má kosmetička má školu nebo,,jen“ kurz. Znám kosmetičky, které studovaly obor, ale práce je nebaví a je to znát, nejsou kreativní. A znám kosmetičky, které mají ,,jen“ kurz, který se sice 4 letům studia nevyrovná, ale pokud je práce baví a vzdělávají se intenzivně různými kurzy a knihami, mohou být mnohem lepší než ty se školou, které práce nebaví.

Kosmetické ošetření
Kompletní kosmetické ošetření se skládá z několika kroků, nejprve se pleť odlíčí, očistí, připraví se na čištění, čistí se různými způsoby. Já preferuji šetrné vyčištění ručně, bez přístrojů, dále by v ošetření pleti neměla chybět masáž obličeje, krku i dekoltu a šíje. Je to velice příjemné a na pokožku mají pravidelné masáže pozitivní vliv. Pleť se vypíná, prokrvuje se a rozproudí se lymfatický systém, který odvádí odpadní látky. V obličeji je mnoho svalů, které používáme opravdu hodně  a příliš pozornosti se jim nevěnuje. No a samozřejmě nesmí chybět maska dle potřeb pleti a péče v podobě krému, nebo nějakého regeneračního oleje. Nesmíme zapomenout na rty a oční okolí. To je takový základ, ke kterému se může přidat úprava obočí, barvení obočí a řas, depilace nežádoucího ochlupení na bradě, horním rtu atd. a samozřejmě se dá udělat kosmetika i bez masáže (pokud je třeba pleť hodně aknetická, nebo jde o klienta, který masáže rád nemá).
Starejte se o sebe, lepší je prevence, než se pak trápit s nápravou škod a řešit to třeba moc radikálně a drasticky. Podle svých časových a finančních možností si dopřejte odbornou péči o pleť, je to v dnešní době celkem vzácnost, mít klid pro sebe a dopřát si čas, kdy o vás někdo pečuje.

Přeji Vám šťastnou ruku s výběrem salonu.

Kateřina Hájková, kosmetička

Kosmetický salon Sedmikráska

Koupit Meduňku