Bylinky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Rady a tipy

Inspirace z meduňkové edice: Dopřejte si vitaminovou bombu pro zdraví…

Také máte pocit, že kolem vás v těchto dnech spousta lidí kašle, kýchá nebo se potýká s nachlazením? Naštěstí jsou nám k dispozici naše české – tedy tuzemské – „vitaminové bomby“.
Začněme třeba s vitaminem C, o jehož důležitosti pro dobré fungování našeho organismu i pro podporu imunity už asi nepochybuje ani ten největší skeptik. Věděli byste, které jsou „naše“ vitaminové bomby – tedy byliny, rostliny nebo potraviny obsahující opravdu velké množství tohoto vitaminu? Je jich víc a patří mezi ně např. nenápadná kapusta, černý rybíz nebo plody keře, který ještě stále můžeme vidět na mezích u cesty, u lesa nebo na kraji louky… řeč je o šípku! Šípek nejen pěkně vypadá, ale je to skutečný „vitaminový“ hrdina – sto gramů šípků obsahuje až tři tisíce mg vitaminu C. Pro porovnání: jablka obsahují v tomto množství dvacet mg, citrusy šedesát mg, kiwi tisíc mg. Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C. Je to například při snížené obranyschopnosti organismu, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze. Snižují také lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. Vyrazit do přírody a natrhat si červené plody se učitě vyplatí! A co s nimi? Třeba si uvařte šípkový čaj, můžete si vybrat několik způsobů podle receptů Simony Procházkové.
(Vybráno z knihy Podzimní čarování, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky www.knihovnickamedunky.cz)

Jaké jsou účinky šípku?
Drogou jsou plody – šípky, sbíráme je za slunečného podzimního počasí. Sušíme je rychle, tedy při vyšších teplotách v rozmezí 70-80 ° C. Šípky obsahují zejména vitamíny C, Skupiny B, kyselinu citronovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Šípky zmírňují krvácení, posilují imunitní systém. Čaj z jadérek působí projímavě a močopudně. Nápoj z drcených šípků obsahuje chloupky, proto je nutné ho přecedit přes plátýnko nebo jemné sítko.

Šípkový čaj I.:
Tři čajové lžičky nadrcených šípků zalijeme 300 ml studené vody a necháme 8 hodin louhovat, potom mírně přihřejeme a popíjíme po doušcích. Tento způsob přípravy uchovává vitaminy a čaj má zklidňující a močopudné účinky. Dobře pomáhá i při zánětu močových cest.

Šípkový čaj II.:
Celé šípky povaříme 10 minut ve vodě, odstavíme a necháme 8 hodin louhovat. První výluh je velmi slabý, proto vřelým slabým šípkovým čaje spaříme lipový květ či bez a necháme 10 minut louhovat. Výbornou kvalitu má i 2. či 3. odvar.

Šípkový čaj III.:
Drcené šípky vaříme ve vodě 10 minut a necháme 25 minut louhovat. Potom dobře přecedíme, abychom jsme zabránili průniku nepříjemných chloupků do nápoje.

Studený šípkový čaj:
Rozdrcené sušené šípky necháme přes noc louhovat ve studené vodě, další ráno šípkovou vodu mírně ohřejeme a pak důkladně přecedíme. Takto připravený čajík má mnohem výraznější chuť a zachovává si více vitaminů.

Koupit Meduňku