Bylinky,  Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Recept na víkend: Pažitkové máslo a pažitkové pesto

Pokud vám na zahrádce nebo v květináči za oknem bují střapatá a voňavá pažitka, bylo by škoda nevyužít její výbornou chuť. Snadno si připravíte výborné pažitkové máslo, které je moc dobré na různé krekry, sucárky nebo topinky, a také pažitkové pesto, které zase chuťově obohatí např. těstoviny. Tak a´t vám ty požitkové dobroty chutnají! Recepty jsou z knihy Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, která patří do bohatého portfolia edice Knihovnička Meduňky – koukněte na www.knihovnickamedunky.cz

Na pažitkové máslo potřebujeme:
Svazek pažitky, mořskou sůl, 150 g másla
Postup: Pažitku nasekáme najemno, smícháme se změklým máslem a solí. Tuto směs mažeme na chléb či jiné pečivo. Můžeme ho používat i jako přílohu k různým sucharům a krekrům.

Pažitkové pesto
Potřebujeme: 55 g pažitky, 1 stroužek česneku, 1 lžíci vlašských oříšků, 25 g strouhaného parmazánu, mořskou sůl, 6 lžic kvalitního panenského olivového oleje
Postup: Pažitku, česnek, olej, sůl a oříšky pečlivě rozmixujeme. Pak přidáme strouhaný sýr a pořádně promícháme. Hotové pesto naplníme do menší sklenice a pečlivě ho uzavřeme. Skladujeme v lednici. Pesto je úžasné k ochucení polévek, těstovin, salátů, pomazánek nebo jen tak k pečivu.

Koupit Meduňku