Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Jak kouzlit s rostlinnými zbytky?

O tom, že ZBYTKY DO KOŠE NEPATŘÍ napsala knihu naše spolupracovnice Markéta Vopičková. Dala jí název EFEKTIVNÍ DOMÁCNOST A ZAHRADA a podtitul KOUZLA S ROSTLINNÝMI ZBYTKY.
Napadá vás také při čištění zeleniny, že vzniklý odpad je škoda vyhodit? Bioodpad patří do kompostu, něco se dá vytřídit do barevných kontejnerů, ale můžeme se zamyslet nad dalším zpracovíním zbytků. Kniha obsahuje mnoho rad, nápadů a tipů na využití a zpracování zbytků po čištění ovoce a zeleniny i dalších zbytků z kuchyně. Dozvíte se, co s nezpracovatelným bioodpadem udělat, a mnohé možnosti využití vás možná překvapí. Kniha je už 51. titulem naší edice KNIHOVNIČKA MEDUŇKY a získáte ji na našem e-shopu, podívejte se na www.knihovickamedunky.cz nebo www.obchodmedunka.cz

Jak využít banán?
Konzumace banánů je zdraví prospěšná. Banán obsahuje celou řadu dalších užitečných přírodní látek – železo, vitaminy C, D a E, vitaminy ze skupiny B, beta karoten, z minerálů železo, draslík, vápník, měď, zinek, mangan a další složky. Některé zmíněné látky patří mezi antioxidanty, ty neutralizují škodlivé volné radikály a chrání tak tělo před oxidačním poškozením. Slupky od banánů jsou považovány za odpad, který je dobré kompostovat. Banánové však slupky mají neuvěřitelně široké spektrum využití! Pohnojí zahradu, vyleští stříbro, zlepší vám pleť, a pomůžou dokonce i s jizvami nebo vráskami.

Banánové slupky proti pupínkům, vráskám i jizvám
Právě díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku mají banány i banánové slupky blahodárný vliv na pleť. Trpíte-li akné, vyzkoušejte peeling ze slupek banánů. Vnitřní stranou slupky si potírejte obličej, vitaminy obsažené v ovoci snižují projevy podráždění, případně zánětu, čímž proti pupínkům účinně bojují. Slupky také zároveň jemně hydratují pleť. Důležité je vybírat ovoce, které nebylo ošetřeno chemicky, tedy banány s bio certifikací.
Slupky od banánů dobře působí také proti vráskám, a to díky velkému obsahu antioxidantů a vitaminu C. Nejlépe třikrát týdně přikládejte slupky od banánů vnitřní stranou na obličej a nechte 20 minut působit. Účinné látky ze slupky vypínají pokožku, snižují podráždění a hydratují pleť. Po aplikaci slupek pokožku jemně omyjte vodou a naneste hydratační krém. Pokud budete postup pravidelně opakovat, vrásky by měly být brzy méně výrazné. Podobné účinky mají banánové slupky i na jizvy. Peeling banánovými slupkami má totiž mimo jiné i schopnost snižovat otoky a zmírňovat zarudnutí a zjizvení.

Hnojivo nejen pro orchideje a rajčata
Banánové slupky je možné kompostovat. Do kompostu přinesou mnoho minerálních látek, které zvýší hodnotu kompostu. Ale ze slupek je možné vyrobit přímo hnojivo pro orchideje a jiné kvetoucí pokojové i balkonové rostliny. Usušené banánové slupky rozemelte na prášek. Asi do 1 litru odstáté nebo lépe dešťové vody přidejte ½ lžičky prášku z banánu a každý týden použijte k zálivce. Orchideje by měly nasadit na květy během pár týdnů a bohatě kvést stejně jako i jiné pokojové rostliny.
K zálivce balkonových květin a zeleniny můžete použít i rozmixované banánové slupky, které jste předtím nakrájeli na menší kousky, aby se lépe mixovali. Použijte 6–10 slupek, ty rozmixujte asi 1,5 litru vlažné vody, přidejte 1 lžíci cukru a kostičku droždí. Ve vhodné větší nádobě nechte asi 2–3 dny na teplém místě pracovat. Bude to bublat, pěnit a páchnout, tak nádobu umístěte na vhodné, dobře větrané místo. Poté dobře promíchejte a řeďte s vodou v poměru 1 díl hnojiva na 3–5 dílů vody.  Tato směs se hodí k zálivce rostlin v nádobách.
Nakrájené banánové slupky můžete přidat i při sázení rajčat přímo pod kořenové baly jednotlivých rostlin. Rovnoměrně zapracujte slupku asi z jednoho banánu pro každou sazeničku. Rajčata se za vynaloženou námahu odmění bohatou úrodou. Slupky je možné před sázením skladovat třeba zamrazené.

Přírodní leštěnka
Banánové slupky obsahují kyseliny, které zvládnou vyleštit nábytek, obuv nebo stříbrné šperky. Stačí kouskem vnitřní strany slupky potírat potřebná místa a následně vyleštit jemným hadříkem. Pro koncentrovanější leštěnku pak stačí seškrábané vnitřky slupek, rozmixovat je se lžicí vody a tu aplikovat pomocí jemné houbičky nebo hadříku.

Koupit Meduňku