Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Recepty pro vás: dvě snídaně s chia semínky

Tip na zajímavou a zdravou snídani připravila naše spolupracovnice, lektorka hormonální jógy a metody přirozeného zlepšování zraku (a také autorka zajímavé knihy o péče o pleť a zrak z meduňkové edice) Yvona Švecová…

Chia semínka jsou zdravá, dodávají nám spoustu energie a báječně nás zasytí, o tom není pochyb. Dobrá zpráva je, že je můžeme vpašovat téměř do každého jídla, dokonce jimi i nahradit vejce. A začneme s tím hned po ránu, kdy nebývá času nazbyt, takže dva tipy na rychlou a zdravou snídani.
Poté, co jsme po probuzení vypili sklenici teplé vody s citronovou šťávou, si připravíme základ naší zdravé snídaně a zatím budeme přemýšlet, jak s ním později naložíme.

Základní snídaňová směs s chia semínky
Lžíci chia semínek, sušené ovoce (větší druhy nakrájíme) – dřišťál, rozinky, goji, sušené švestky, datle…, mandle (minimálně sedm kusů), oříšky smícháme a zalijeme horkou vodou. Necháme bobtnat a během ranní hygieny či ještě lépe ranního cvičení usilovně přemýšlíme, jestli máme chuť na kaši z ovesných vloček, nebo pojmeme snídani bezlepkově a zvolíme jogurt. Když už máme čisto a jasno, pak buď zalijeme jemně nadrcené ovesné vločky se špetkou soli vařící vodou, necháme je chviličku nabobtnat a pak smícháme se směsí, nebo vmícháme směs do bílého jogurtu se lžičkou lněného oleje. Sladíme medem či javorovým sirupem.

Tipy:

  • diabetici i nediabetici si mohou přidat do kaše ½ čajové lžičky skořice, ta totiž snižuje hladinu glukózy v krvi,
  • nejvhodnější a nejlevnější ovesné vločky na kaši jsem objevila v obchodech Lidl,
  • pro ty z nás, kdo by za dobrou datlí šli světa kraj, doporučuji zastavit se v jednom z arabských obchůdků v Opletalově ulici, chlazené datle jsou totiž s těmi supermarketovými nesrovnatelné, hrozí ovšem, že je domů nedoneseteJ,
  • páter Ferda doporučoval sníst denně sedm mandlí jako prevence proti rakovině,
  • nechceme-li být závislí na kupovaném jogurtu, můžeme si snadno vyrobit jogurt vlastní – termosku naplníme teplým mlékem (37° C, ale to snadno odhadneme, kdo by se s tím měřil) do kterého přidáme lžíci živého jogurtu, zavřenou termoskou řádně zatřepeme a pak už necháme bakterie pilně pracovat, nazítří už máme náš vlastní jogurt,
  • jogurtovou směs s chia semínky si můžeme připravit do zásoby, jen varuji, hrozně rychle mizí z ledničky. A zajímavé je, že nezáleží na vyrobeném množství… -:).
Koupit Meduňku