Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Recept na víkend: Salát s pečenými paprikami, cuketou a sýrem halloumi

V prosincové Meduňce, která právě vyšla, se v seriálu Abeceda zdravých potravin věnujeme tentokrát paprikám a rajčatům – naší oblíbené zelenině. Autorka Iveta Kulhánková nabízí v rámci článku také několik zajímavých receptů, například právě tento recept na skvělý zimní salát…


Suroviny na 2 porce: 3 velké červené papriky, 2 malé cukety, nakrájené podélně na tenké plátky, 150 g sýru halloumi, nakrájeného na plátky, olivový olej, lístky čerstvé máty
Postup: Rozpalte kontaktní gril, případně pánev (v nejhorším by šel použít i toastovač) a umístěte tam papriky v celku. Papriky postupně otáčejte, aby se opékaly ze všech stran, nevadí, když se slupka trochu spálí. Když papriky změknou (může to trvat i 20 min), uzavřete je ještě na chvíli do mikroténového sáčku, aby se zapařily. Mezitím lehce potřete gril olivovým olejem a z každé strany cca minutu opékejte plátky cukety. Doba opékání záleží i na tom, jak moc ji chcete mít upečenou –  pro měkčí konzistenci můžete čas výrazně prodloužit. Když je cuketa hotová, tak minutu z každé strany opékejte plátky sýra. Papriky potom zbavte jádřince, oloupejte slupku a nakrájejte na silnější plátky. Na talíř servírujte papriky s cuketou a sýrem, zakápněte troškou olivového oleje a ozdobte lístky máty. Skvělé je i lehce orestované dýňové semínko. Dobrou chuť!