Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Buďme tvořiví i na zahradě a v kuchyni…

Tvořivost má mnoho podob a projevuje se různými způsoby. Být tvořivý znamená i to, že se dokážeme na známé věci podívat novým způsobem, že jsme otevřeni nové zkušenosti, že chceme vyzkoušet něco nového, jiného…A právě k tomu nás ve své knize Efektivní domácnost a zahrada, Kouzla s rostlinnými zbytky, nabádá její autorka Markéta Růžena Vopičková. Nechte se inspirovat k novému pohledu na zdánlivě „obyčejné“ věci, které se dají využít mnoha způsoby, mnohdy překvapivými. Může vás těšit, že se budete chovat ekologicky i ekonomicky…-:)
Kniha patří do portfolia naší meduňkové edice a získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz

V kapitole Kouzelné byliny uvádí autorka Markéta na prvním místě kopřivu, což je teď, v čase vegetačního bujení, velmi případné, protože maldé a silou nabité kopřivy jsou všude kolem nás:
Co všechno kopřiva umí?


Kouzelné byliny

Byliny a jejich léčivá moc jsou opředeny tajemstvím. Proč jednou fungují skvěle a jindy jsou jejich účinky nepatrné? Proč jednomu přinášejí úlevu, zdraví a krásu a druhý z jejich moci žádný užitek nemá? Právě to tajemno je na nich kouzelné. Ale my se na ně podíváme dost pragmaticky. V předešlé kapitole jsme se věnovali kompostování, hnojení a celkovému zlepšování půdy a jejich výživných vlastností. V zahradách roste spousta kulturních rostlin – krásných, zdravých, užitečných, ale také mnoho plevelu. Podívejme se na některé z těchto běžných rostlin našich zahrad jinýma očima, očima bylinkářky.

Kopřiva dvoudomá
Zahrádkáři považují kopřivu za obtížný plevel a není se jim co divit. Kopřivě se v našich podmínkách dobře daří a zaplevelení zahrady kopřivou může být velmi rychlé. Zbavit se obtížného plevele je obtížné. Kopřiva má v zemi velmi odolné oddenky, kterými se rychle šíří po stanovišti a jejich likvidace je velice náročná.
Využití kopřivy pro naše zdraví je ohromné. Kopřiva může pomoci podpořit léčbu chudokrevnosti a také léčbu zánětů močových cest, zlepšit kvalitu vlasů. Zejména mladé lístky jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálních látek.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny. Jak o ní kdysi napsala rakousko-česká bylinářka Maria Treben ve své knize Zdraví z boží lékárny: „…kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu.“ Jak povědomí o účincích léčivých rostlin všeobecně roste, tak se i kopřiva konečně po letech zapomnění dostává na výsluní, kam bezesporu patří. Kopřiva jako jedna z mála bylin je léčivá celá, od oddenku přes stonky, listy až po květy a později semínka.

Na území České republiky je kopřiva dvoudomá rozšířena ve všech výškových stupních, a to velmi hojně. Vyskytuje se kolem cest, na nevyužívaných místech, rumištích, v zahradách… Najít kopřivu není problém. Pro sběr je vždy potřeba najít čisté, ekologicky nezatížené stanoviště daleko od frekventovaných cest a zástavby. Ideální je pěstovat kopřivy na zahrádce, tak máte jistotu, že sesbírané listy budou čisté. Listy kopřivy obsahují potřebné živiny, železo, vápník, vitamin B2 a C, stopové prvky hořčík, fosfor, draslík a sodík. Kopřiva je bohatá na kyseliny křemičitou, mravenčí, octovou, pantotenovou a další prospěšné látky, jako je chlorofyl. Listy kopřivy obsahují také glykosidy. Kopřiva je výborný antioxidant.

Kopřiva v lidovém léčitelství a kosmetice
Kopřiva byla od pradávna vyhledávanou bylinou a hojně se využívala v lidovém léčitelství.  Sbírají se mladé listy, které mají největší obsah účinných látek. Ty se suší, používají se na nálevy, odvary, čaje, výluhy, tinktury. Uplatní se také jako surovina k vaření a přidávají se zvířatům ke krmné dávce jako „vitaminová bomba“. Oddenky se využívají již méně, ale připravuje se z nich odvar.
Kopřivu lze používat velmi rozmanitě. Chlorofyl v ní obsažený příznivě ovlivňuje metabolismus a chudokrevnost. Kopřivu lze využít jako antirevmatikum nebo prostředek k hojení ran. Kopřiva se osvědčila i při chorobách jater, žlučníku či ledvin, podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu. Nálev z kopřivy podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících matek. Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu a posiluje cévní systém. Při dlouhém výčtu pozitivních vlastností nesmíme zapomenout na využití kopřivy v kosmetice. Kopřiva má blahodárné účinky na vlasy, zvyšuje jejich lesk, pružnost a vitalitu. Kopřivový nálev zlepšuje také pokožku a napomáhá v boji s lupy. Kopřivová mast pomáhá při akné, lupénce a ekzémech, poradí si s vyrážkou, má blahodárné účinky při bolestech kloubů a revmatických potížích. Je vhodnou pomocnicí také při bércových vředech, křečových žilách, hemoroidech a bolestech svalů.
Zkrátka – kopřiva je takový lidový všelék.
Kopřivu lze sbírat od jara do září.
Staří bylinkáři radí, že největší obsah léčivých látek mají rostliny sbírané do 15. května. Kopřivy sbírejte vždy na čistém, co nejhůře dostupném místě. Při sběru si vždy vybírejte mladé kopřivové rostlinky. Kopřivu můžete i pěstovat v zahradě. Mladých výhonků i během léta či podzimu docílíte snadno tak, že staré rostliny posekáte. Kopřiva zpravidla velmi rychle vyrazí a během asi tří týdnů až měsíce máte k dispozici mladé kopřivové výhonky. Kopřiva se nejčastěji zpracovává pro další uskladnění sušením. Jestliže chcete, aby všechny léčivé látky v kopřivě zůstaly i po usušení, je nutné sušit čerstvě natrhané listy co nejrychleji ve stínu, případně v troubě či sušičce při teplotě maximálně 50 °C, ale lepší je teplota nižší.
Ze sušené kopřivy, stejně jako z čerstvé, lze připravit čaj ve formě nálevu, odvaru nebo výluhu. Odvar a výluh se používají spíše ke koupelím, oplachům a obkladům. Nálev se užívá nejčastěji vnitřně.

Čaj z kopřivy
Jedná se fakticky o nálev. Do hrnku nasypte dvě lžičky listů z kopřiv a zalijte je zhruba čtvrtlitrem vroucí vody. Nechejte kopřivy deset minut louhovat a následně čaj sceďte. Takto připravený čaj můžete pít horký či vlažný. Doporučuje se pít 2× denně, přibližně po 21 dnech se doporučuje kúru přerušit minimálně na 1 týden.  Doporučení se v tomto ohledu značně liší.
Kopřivový čaj pomůže proti únavě, ale může pomoci také vyřešit záněty močových cest. Kopřivový čaj funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, omezuje premenstruační syndrom a bojuje s chudokrevností. Oblíbená je jarní detoxikační čajová kúra. Tento čaj by neměl být podáván dětem do dvou let. Pokud užíváte trvale léky, před začátkem pitné kúry se poraďte s lékařem.

Kopřiva pro krásné vlasy a zdravou pleť
Po každém umytí vlasů je opláchněte v celé délce odvarem, nálevem nebo výluhem z kopřiv. Proti lupům je vhodné výluh vmasírovat přímo do pokožky hlavy a pak již vlasy neoplachovat. Vlasy budou lesklé a při pravidelném používání zesílí. Pozor si musí dát jedině blondýnky, někdy chlorofyl dává vlasům mírně zelený nádech.

Mast s kopřivami
Potřebujeme: 250 g kokosového oleje, 2 hrsti zavadlých mladých kopřiv
Postup: Kopřivy dobře očistěte, opláchněte, osušte a najemno pokrájejte. Kokosový olej nechte rozpustit ve vodní lázni, přidejte k němu dvě hrsti připravených čerstvých kopřiv a vše důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Zahřívejte ještě asi 15 minut ve vodní lázni – směs se však nesmí vařit. Odstavte a ponechte v teple asi 30 minut, tak se z masti postupně uvolní vzduch, který se tam dostal při mixování a později by mohl způsobit kažení masti. Přeceďte přes jemné sítko do přichystaných kelímků a uzavřete. Mast má sytě zelenou barvu díky chlorofylu.

Kopřiva v kuchyni
Kopřivu je možné použít i při vaření. Z kopřiv si můžete uvařit obdobu špenátu, připravit si pesto na těstoviny nebo připravit jemnou krémovou polévku. Známá je tradiční velikonoční nádivka, spařené listy můžete přidat k masu při pečení, sušené do směsi koření do polévky. Tím, ale možnosti nekončí. Lze připravit kopřivové krokety, lívanečky, kopřivové placičky nebo je přidat do mletého masa na sekanou nebo karbanátky! Kopřivu leze využít i k dochucení příloh, můžete jimi ochutit šťouchané brambory s cibulkou nebo je přidat k těstovinám…

 

Koupit Meduňku