Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Recepty

Recept na víkend: 3x máta peprná…

Kdo by neznal mátu a její nezaměnitelnou chuť a vůni! Čerstvými lístky máty je možné dochutit koktejly, dezerty, zmrzliny, saláty, omáčky, polévky, zeleninu i masité pokrmy. Velmi se také hodí k ozdobení pokrmů. Nabízíme tři recepty, ve kterých je právě vůně a chuť máty peprné důležitou složkou. Pokud právě teď připravujete pohoštění pro rodinu či přátele, vyzkoušejte třeba letní salát ze zeleniny s mátou nebo dvě varianty mátové omáčky, která je skvělá k masitým i zeleninovým pokrmům… (Recepty jsou z knihy Léčivá síla čerstvého koření od Simony Procházkové, vyšlo v meduňkové edici – www.knihovnickamedunky.cz)

Salát z melounu, okurky, rajčat a máty
Potřebujeme: 230 g melounu, 200 g tvrdých rajčat, 150 g salátové okurky, 120 ml nasekané máty, 2 lžíce smetany ke šlehání, mořská sůl a pepř
Postup: Meloun, okurek i rajčat nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, pepř, smetanu a mátu. Všechny přísady důkladně promícháme a můžeme podávat.

Mátová omáčka
Potřebujeme: 1 malou cibuli, 150 g čerstvé máty, ½ lžičky citrónové šťávy, mořskou sůl
Postup: Mátu rozmixujeme s jemně nakrájenou cibulí, osolíme a přidáme půl lžičky citrónové šťávy. Omáčka musí být hustá a hladká. Podáváme ji k vařenému hovězímu masu.

Omáčka s mátou, bazalkou a červenou paprikou
Potřebujeme: 4 snítky máty, 1 hrst bazalkových lístků, 1 červenou kapii, 1 malý stroužek česneku, mořskou sůl, 2 polévkové lžíce jablečného nebo balzamikového octa, 3 polévkové lžíce olivového oleje
Postup: Mátu i bazalku jemně nasekáme. Červenou papriku opálíme na suché pánvi do hněda. Pak ji vložíme do mikrotenového sáčku a počkáme, až vychladne. Pak z ní stáhneme slupku, odstraníme semena a žilky, opláchneme a dužinu jemně nasekáme. Česnek se solí rozmícháme do octa a přidáme pak i olej. Vmícháme bylinky a červenou papriku. Omáčka se dobře hodí ke studené rybě či masitým i zeleninovým pokrmům.

Koupit Meduňku