Alternativní medicína,  Bylinky,  Meduňka,  Zdraví

PROBLÉM: VARIXY – KŘEČOVÉ ŽÍLY

Varixy představují problém zdravotní i estetický a zejména ženy se jím trápí obvzláště teď, v létě, kdy se nenosí černé punčochy, které jinak křečové žíly „milosrdně“ ukryjí… Čím je tento problém způsoben a jaké máme možnosti prevence? Článek připravila klinická naturopatka Charlotte Matysková.

Varixy, rozšířené a zvětšené úseky žilních stěn s nefunkčními chlopněmi, viditelně vystupující pod kůží, jsou známé pod názvem křečové žíly. Postihují převážně dolní končetiny, ale jejich obdoba se vyskytuje i v dalších tkáních, například v posledním úseku střev jako hemoroidy,  případně na dalších místech. Křečové žíly dostaly svůj název podle jednoho z příznaků – křečí lýtek. Vznikají v důsledku oslabení žilní stěny a nedomykavosti žilních chlopní, které krvi putující zpět k srdci brání ve zpětném toku.  Zpočátku drobná vada na kráse probíhá na úrovni malých i velkých žil a má tendenci se rozšiřovat. Bez léčby může postupně vést k velmi závažným potížím jako je bércový vřed nebo trombóza. Přestože zatím není známa žádná metoda přírodní medicíny, která by žilám vrátila původní pružnost, existují účinné metody, jak tento proces zmírnit a chránit žíly před dalším poškozením.  

Nedostatečnost žilního oběhu
Krev, která už předala veškerý kyslík odvádí žilní oběh zpět k okysličení. Návrat krve z dolních končetin zajišťuje tzv. žilně-svalová pumpa. Souhra žil, svalů a kloubů vytlačuje při každém kroku krev z lýtka nahoru k srdci. Při svalové kontrakci je krev vytlačena do povrchových žil, kde se navzdory gravitaci posouvá pomocí žilních chlopní stále nahoru. Ve zdravých žilách tlak střídavě stoupá a klesá a krev neustále cirkuluje.
Příčina křečových žil zatím není přesně známa. Většinou v důsledku dlouhého stání nebo sezení se průtok krve povrchovými žilami zpomaluje a stagnující krev vyvíjí na žilní stěnu nepřiměřený tlak. V kombinaci s vrozenou slabostí pojivových tkání a dalšími genetickými predispozicemi ke vzniku křečových žil se začíná struktura žilní stěny i chlopní postupně měnit. Neustálé přetěžování vede k ochablosti žilních chlopní a trvalé dilataci žil, které se postupem času čím dál víc nevzhledně rýsují pod kůží. Postižené mohou být drobné žilky, které se ukazují jako tzv. metličky, dále podkožní žíly střední velikosti, ale také hlavní žilní kmeny.  

Prevence a léčba
Důsledkem stagnace krve v žilách je i stagnace krve v kapilárách a lymfatických cévách. Kapilární krev pak poskytuje tkáním dolních končetin kyslík a živiny jen omezeně a stagnující bílé krvinky uvolňováním volných radikálů podporují vznik chronického zánětu. Podvýživa a chronický zánět může poškodit i podkoží a kůži až k bércovému vředu. Křečové žíly proto nejsou jen kosmetický problém a vyplatí se věnovat jim pozornost.
Nejčastější projevy žilních změn:

  • otoky nohou a kotníků nejvíc patrné na konci dne, které do rána zmizí
  • pocity tíhy a tlaku
  • pálení, pulsování nebo bolest
  • svalové křeče, nejčastěji v noci
  • ztenčená, suchá kůže v okolí křečové žíly
    Základním pilířem léčby křečových žil je komprese a pravidelný pohyb, které posilují cirkulaci krve a lymfy. Látek, které působí na žilní nedostatečnost je poměrně málo, ale některé nutrienty a byliny chrání žilní stěnu, snižují viskozitu krve, zánětlivost nebo koncentraci volných radikálů.

Komprese a pohyb
Pohyb krve z dolních končetin k srdci usnadní kompresní punčochy, které zpevní žilní i svalovou tkáň. Ideální je oblékat je vždy hned ráno po probuzení, na nohu zvednutou do vzduchu, kdy je v žilách nejnižší objem krve, nosit přes celý den a odkládat až večer.  Pro správnou cirkulaci krve je nepostradatelná pravidelná fyzická aktivita. Zatímco ve chvíli, kdy svaly relaxují, jsou žilní chlopně otevřené, při svalových kontrakcích se uzavírají. Pohyb také pomáhá snižovat krevní tlak, což je další faktor pro vznik křečových žil. Chůze, jízda na kole nebo plavání jsou velmi účinné a zároveň lýtkové svaly nepřetěžují jako například jogging.   

Antioxidanty a flavonoidy
Na žilní nedostatečnost mají příznivý vliv látky, které zvyšují elasticitu cév, brání  červeným krvinkám ve shlukování a neutralizují volné radikály. Patří k nim quercetin, který obsahuje pohanka nebo resveratrol ze slupek modrých hroznů.. Na křečové žíly také prokazatelně působí flavonoidy hesperidin a diosmin, které existují ve formě potravinových doplňků. Snižují viskozitu krve a spasmolytickým účinkem na hladké svaly větších cév pomáhají krevnímu i lymfatickému průtoku. Další příznivě působící látky obsahuje obecně ovoce a zelenina v celé barevné škále.

Byliny
Asi nejúčinnější bylinou na křečové žíly je kaštan, který podporuje žilní cirkulaci. Přidává se do mastí na křečové žíly, ale užívá se také vnitřně ve formě tinktury. Na zevní ošetření křečových žil je skvělá také arnika nebo kostival, které mají hojivé a regenerační účinky. Pýr nebo violka trojbarevná podpoří cirkulaci lymfy a redukují otoky, podobně jako bříza nebo tužebník, které snižují otoky svým diuretickým účinkem. Tužebník navíc sníží viskozitu krve.

Co můžete ještě udělat?

  • Pokud v zaměstnání dlouho stojíte nebo sedíte, stoupejte si několikrát denně na špičky a protahujte lýtkové svaly.
  • Kdykoli to jde, mějte nohy ve zvýšené poloze, zabrání to městnání krve v žilách.
  • Snižte příjem soli (přesněji sodíku), která v nadměrném množství zadržuje v těle vodu a přispívá k otokům. Naopak zvyšte příjem draslíku, který pomáhá vodu z těla odvádět. Draslík obsahují banány, sušené meruňky nebo avokádo.
  • Se vznikem křečových žil je spojována zácpa, proto zvyšte příjem vlákniny, která udržuje střeva stále v činnosti. Kromě zeleniny a celozrnných potravin je skvělým zdrojem vlákniny indický jitrocel, jinak také psyllium nebo lněné semínko. 
  • Zvyšte příjem vitaminu C, zinku a vitaminu A, které příznivě působí na strukturu tkání. Vysoký obsah vitaminu C obsahuje syrová červená paprika, černý rybíz nebo listová zelenina, zinek obsahují mandle, kešu nebo dýňová semena a vitamin A rybí tuk nebo žlutá a oranžová zelenina a ovoce.
  • Zvyšte příjem tučných mořských ryb, kromě vitaminu A obsahují také omega-3, které mají protizánětlivé a protisrážlivé účinky.
  • Křeče vám pomůže zvládnout potravinový doplněk s obsahem hořčíku a vápníku.

.  

Koupit Meduňku