Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Z březnové Meduňky: Recept na víkend

V seriálu Abeceda zdraví v aktuální březnové Meduňce věnuje autorka Iveta Kulhánková tentokrát pozornost dýni, vysvětluje její zdravotní benefity a kromě jiného také nabízí svůj osvědčený recept na slaný dýňový koláč. No řekněte: nevypadá lákavě? A přitom je recept docela jednoduchý, takže ho může vyzkoušet i „kuchařský benjamínek“…-:) Přejeme spolu s autorkou Ivetou, aby se vám povedl a aby vám chutnal!

Slaný dýňový koláč z listového těsta (do remosky)
Potřebujeme: 1/2 balení listového těsta
1/4 střední dýně hokaido, oloupaná a nakrájená na kousky
50 g másla
lžička tymiánu
špetka pepře
špetka soli
dýňové semínko
Postup: Kousky dýně dusíme asi 8 minut, dokud nezměknou.
Těsto rozválíme a dáme na dno remosky, propícháme vidličkou a poté na něj poskládáme do kruhu kousky dýně. Máslo rozehřejeme, smícháme se špetkou soli, pepře a tymiánem. Směsí pak zalijeme dýni. Pečeme tak 15 minut, v zásadě tak dlouho, než začnou tmavnout kraje.
Hotový koláč posypeme dýňovými semínky.