Meduňka,  Recepty

Recept na víkend: Studená česnečka

O víkendu se možná bude hodit  recept na studenou česnečku, kterou ocení i vaši víkendoví hosté či přátelé, které jste pozvali na grilování nebo na přátelské posezení… (A navíc připomínáme, že česnek je také přírodní antibiotikum…-:)

Potřebujeme: 2 celé paličky česneku, menší cibuli, 2 brambory, trochu olivového oleje, kuřecí vývar, aromatické koření (pažitka, tymián…), asi ½ šálku smetany, sůl, pepř
Postup: Česnek oloupáme, cibuli nakrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na menší kostky.  Cibuli osmahneme na lžíci olivového oleje, jakmile zesklovatí, přidáme česnek (celé stroužky) a pomalu dusíme, až stroužky česneku změknou. (Dušením česnek ztratí svoji typickou štiplavou chuť a báječně voní).  Brambory uvaříme zvlášť (ideálně v páře) a přidáme je ke směsi česneku a cibule, zalijeme šálkem kuřecího vývaru, přivedeme k varu a necháme pomalu provařit na malém plameni asi 20 minut. Odstavíme a polévku rozmixujeme, poté přidáme další 4 šálky kuřecího vývaru a lžíci nasekaného koření.
(Pokud vaříte na chatě a nemáte k dispozici mixér, česnek a cibuli nakrájejte před dušením nadrobno a uvařené brambory propasírujte sítem).
Hotovou polévku osolíme a opepříme podle chuti a nakonec do ní zašleháme smetanu. Necháme vychladit, před podáváním ozdobíme kořením. Dobrou chuť!