Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Výživa a zdravá strava

Koření, které buď zbožňujete – nebo nesnášíte: KORIANDR

Znáte koriandr? A pokud ano – patříte k jeho příznivcům, nebo vám jeho výrazná chuť  a vůně vadí? Pokud máte chuť něco se o koriandru dozvědět nebo si dokonce vyzkoušet nějaký recep s tímto kořením,  podívejte se, co o něm napsala ve své knize Léčivá síla čerstvého koření  naše spolupracovnice Simona Procházková.
Knížka vyšla v rámci meduňkové edice – a získáte ji přes náš e-shop www.knihovnickamedunky.cz

Koriandr – stimuluje mozkovou činnost
Koriandr, latinským názvem coriandrum sativum je jednoletá bylinka, která dorůstá do výšky dvaceti až šedesáti centimetrů. Její listy mají svěže pikantní vůni, květem jsou bledě růžová okoličnatá květenství. Plodem hnědo béžové, kulovité semena, které jsou rovněž silně aromatické.
O tomto koření se zmiňují již staří Egypťané a je uvedena i ve Starém zákoně. Staří Řekové a Římané ho používali jako důležitou součást léčivých prostředků a kořeněných vín. Mathioli o koriandru tvrdí, že „posiluje žaludek, paměť, moří parazity a posiluje ženské i mužské pohlavní orgány“.

Jak pěstovat koriandr?
Koriandr není náročný na pěstování. Musíme, ale dávat pozor, abychom ho nezasadili v blízkosti fenyklu, protože ten v jeho sousedství trpí. Jestliže ho však dáme vedle anýzu, urychlíme tak dobu klíčení a růstu anýzu.

Léčivé účinky koriandru
Koriandr obsahuje silice. Je velmi účinný při žaludečních a střevních poruchách, působí i jako prostředek tišící nervy. Pomáhá rovněž při nadýmání, protože podporuje činnost střevní svaloviny, čímž současně uvolňuje i střevní křeče. Navíc toto koření silně posiluje žaludek.
Čaj z koriandru pro dobré trávení i zvýšení sexuálního apetitu:
Jednu čajovou lžičku semen koriandru přelijeme šálkem vařící vody a necháme patnáct minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme dvakrát denně po jídle.

Koriandr a aromaterapie
V aromaterapii má koriandrový éterický olej široké uplatnění. Molekula linalol zaručuje antimikrobiální účinky, tedy působící proti virům a plísním. Převažující aldehydy mají vlastnost protizánětlivou a uklidňující. Tato kombinace je ideální do směsí relaxačních masážních olejů i do těch léčivých. Je to bezpečný olej, který je vhodný i pro děti. Dále ovlivňuje systém zažívací, žaludek, žaludek a dvanácterník, zejména žaludeční vředy a křečové stahy způsobené nervozitou a stresem. Tento éterický olej lze označit za výborný stimulant mozkové činnosti, pomáhá při depresích, stresu a astenie. Koriandr se obvykle používá ve směsích s jinými éterickými oleji.

Masážní olej na bolavé svaly, záda a klouby
Potřebujeme 50 ml panenského rostlinného oleje, 6 kapek éterického oleje z koriandru, 5 kapek éterického oleje z levandule, 5 kapek éterického oleje z majoránky, 6 kapek éterického oleje z rozmarýnu. Dobře promícháme a můžeme aplikovat.

Koriandr v kuchyni
Vůně plodů je ořechová, kořenitá. Nať i kořeny této rostliny mají velmi pronikavé aroma i chuť, na něž je potřeba si zvyknout. Čerstvé spodní listy koriandru se přidávají do směsí pod maso, do salátů, omáček, k luštěninám. Semena se zase přidávají do jídel s rajčaty, sušenek, jablkových koláčů, pečiva, marmelád, ale i polévek a omáček. Čerstvé kořeny se vaří a přidávají se do směsí kari. Koriandr se výtečně hodí přidávat ke kmínu, česneku, mátě a chilli.
Vůně koriandru je mnohem intenzivnější, když roztlučeme semena v hmoždíři nebo je opražíme na pánvi bez tuku.

Čočková polévka s koriandrem
Potřebujeme:
1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1 cibuli, 100 g čočky (30 minut namočené ve vodě), 260 ml vody, 1 rajčatový protlak, mořskou sůl, pepř, 1 polévkovou lžíci mletého koriandru, 1 polévkovou lžíci nadrobno nasekaných koriandrových lístků
Postup: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibulku, čočku a vše orestujeme. Pak zalijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, mletý koriandr a vaříme na mírném ohni dvacet minut. Po uplynutí této doby osolíme a přimícháme nasekané koriandrové lístky.

Houbová polévka s koriandrem
Potřebujeme: 1 kuře, 2 cibule, 3 brambory, 2 mrkve, 1,5 litru vody, 1 pórek, 3 stroužky česneku, 2 lžíce čerstvého koriandru, 2 lžíce olivového oleje, 25 g sušených hub
Postup: Očištěné kuře vložíme do osolené vody, přidáme cibuli a vaříme doměkka. Pak ho vyjmeme, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Kosti dáme opět do vývaru a ještě půl hodiny povaříme, hotový vývar pak procedíme. Na oleji osmažíme zbytek cibulí, pórek, česnek, nastrouhanou mrkev a koriandr. Tuto směs pak zalijeme vývarem, přidáme zvlášť uvařené houby, brambory na kostičky a dovaříme.

Koriandrové pesto
Potřebujeme: 55 g čerstvých koriandrových lístků, 1 stroužek česneku, 1 lžíci lískových či vlašských oříšků, 25 g strouhaného parmazánu, mořskou sůl, 6 lžic kvalitního panenského olivového oleje
Postup: Koriandr, česnek, olej, sůl a oříšky pečlivě rozmixujeme. Pak přidáme strouhaný sýr a pořádně promícháme. Hotové pesto naplníme do menší sklenice a pečlivě ho uzavřeme. Skladujeme v lednici. Pesto je úžasné k ochucení polévek, těstovin, salátů, pomazánek nebo jen tak k pečivu.