Recepty,  Rodina

Babička vaří s vnoučaty víkendová menu – s meduňkovou knihovničkou…

Nevíte, jak zaměstnat o víkendu děti něčím, co je bude bavit? Co zkusit něco uvařit? Inspiraci najdete v knize Marcely Šebestové. Autorka připravila půvabnou knížku pro babičky a jejich vnoučata, plnou receptů, které si mohou společně vytvořit, když mají o víkendu čas a chuť prožít ho společně – a navíc si ještě všichni pochutnají.  Kniha s názvem Babička vaří s vnoučaty víkendová menu je doplněna ilustracemi Edity Plickové.
A jaká že menu si mohou smíšené kuchařské týmy vyzkoušet? Například Masopustní menu, Pohádkové menu,  Velikonoční či Májové menu, Prázdninové menu či Menu Pepka námořníka… Jako ukázku jsme vybrali Sněhové menu – třeba tak přivoláme sníh, který by si děti tolik přály…
Knihu získáte přes e-shop www.obchodmedunka.cz

 

Pro radost a s obdivem k našim babičkám jsme připravili knížku jejich receptů. I babičky, které nerady vaří, se pro svá vnoučata snaží, což si také zaslouží ocenění, a tak chválíme jejich snahu a úsilí tu nechuť k vaření překonat. V naší kuchařce ovšem vaří též vnoučata pro své babičky a dědy.
Všichni rádi sedíme u prostřených stolů s dobrotami, protože posezení u dobrého jídla nás navzájem sbližuje. Pokud něco nevyjde podle vašich představ, berte to s humorem, a nezapomeňte, že nože mají ostrá ostří a rozpálené trouby a plotýnky pálí. Tak ať se vám při vaření a sbližování daří! Za pokus to rozhodně stojí.                                      Marcela Šebestová

 

Sněhové menu
Snídaně:
Jablkové řezy, kakao
Oběd:       Fazolová polévka
Královské řízky
Holandský bramborový salát
Večeře:    Pohankové rizoto

Jablkové řezy
350 g polohrubé mouky, 300 g práškového cukru, 350 g strouhaných oloupaných jablek, 250 ml mléka, 1½ prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 10 lžic oleje, 2 vejce
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme všechny suroviny, těsto vlijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech. Rovnoměrně ho rozetřeme až k okrajům a vložíme do předehřáté trouby. Upečený moučník vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a nakrájíme na kostky. Zdobíme šlehačkou a kousky ovoce.

Fazolová polévka
250 g fazolí, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 300 g rajčat, 250 g brambor, 100 g šunky, lžička sladké mleté papriky, olej, malý rajský protlak, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, 100 g pikantní klobásy, sekaná petrželka
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je ve stejné vodě uvaříme. Šunku nakrájíme na nudličky a na oleji spolu s nasekanou cibulí opečeme, zasypeme sladkou paprikou, přidáme zeleninu a brambory nakrájené na kostičky, oloupaná rajčata a nasekaný česnek. Zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Do polévky přidáme scezené vařené fazole a rajský protlak. Klobásu nakrájíme na kolečka a vložíme ji do polévky prohřát. Kořeníme majoránkou a sekanou petrželí.

Královské řízky
500 g kuřecích prsou, hladká mouka, sůl, olej
Těstíčko: 3 housky, 3 vejce, mléko podle potřeby, sůl, 50 g spařených loupaných mandlí, sekaná petrželová nať
Kuřecí prsa nakrájíme na malé řízečky, naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách.
Těstíčko: Housky nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem, necháme nabobtnat, rozmělníme vidličkou, přidáme celá vejce, na nudličky nakrájené mandle a petrželovou nať. Dobře promícháme.

Holandský bramborový salát
500 g brambor, 100 g eidamu, 100 g hermelínu, 1 červená paprika, pažitka
Nálev: 5 lžic bílého vinného octa, 6 lžic salátového oleje, 1 střední cibule, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Oba sýry nakrájíme na kostičky, papriku jemně nasekáme. Olej promícháme s octem, trochou vody, solí a jemně nakrájenou cibuli. Podle chuti můžeme přidat špetku cukru. V míse smícháme brambory, sýry, papriku, nasekanou pažitku, zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu odležet.

Pohankové rizoto
300 g pohanky, 300 g vepřové kýty, 1 větší cibule, 4 lžíce oleje, 1 červená paprika, 1 mrkev, 1 kostka zeleninového bujonu, sůl
Pohanku propláchneme vodou a necháme okapat. Na suché pánvi ji opečeme. V kastrolu na rozpáleném oleji osmažíme maso nakrájené na malé kostičky a jemně nasekanou cibuli. Přidáme opečenou pohanku, na kostičky nakrájenou papriku, kolečka oloupané mrkve, kostku zeleninového bujonu a zalijeme vodou. Podle chuti osolíme a dusíme do měkka.

Trochu medu do čajíčku,
lžička nám ho rozmíchá,
zvláště když je venku zima,
mráz pod nehty zavítá.

A zlatý hřeb programu: Pohár sněhové královny
6 dl perlivé vody, 1 plechovka krájeného ananasového kompotu, 2 dl jablečného moštu, 2 dl pomerančového džusu, kiwi, 3 lžíce mraženého rybízu
Kuličky rybízu a na kousky nakrájené kiwi rozložíme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zmrazit. Rozdělíme je do pohárů, do každého dáme 2 lžíce ananasového kompotu i s nálevem a zalijeme směsí jablečného moštu, pomerančového džusu a perlivé vody. Poháry zdobíme barevnými brčky.

Dobrou chuť!