Knihovnička Meduňky,  Meduňka

Recepty na víkend, tentokrát z dýně

Následující tři recepty na dobroty z dýní jsou z knihy S. Procházkové Pozimní čarování, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky, získáte ji na www.obchodmedunka.cz

Slaný dýňový koláč
Zástupcem klasické řecké kuchyně je i tento dýňový koláč. Recept původem z Kréty nabízí vše, co tradiční zdravím překypující řecká kuchyně může poskytnout – čerstvou mátu, ovčí sýr Feta, olivový olej a konec konců i dýni.

Potřebujeme:
Náplň:N 1,5 kg dýně, 2 cibule nasekané na kostičky, 1/2 šálku nasekané čerstvé máty, 1/2 kg ovčího sýra Feta, 2 až 3 vejce, sůl, pepř
Na těsto: 2 vejce, 1 šálek olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 až 3/4 šálku mléka, 1 lžička prášku do pečiva, zhruba 1 kg hladké mouky
Postup: Dýni omyjeme, pokud možno oloupeme a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli a dýni osmahneme na troše oleje, až se nevytvoří celistvá hmota – asi 20 až 25 minut. Podle typu použité dýně buďto podléváme nebo naopak přebytečnou vodu odstraníme, přidáme sekanou mátu, na kostičky nakrájenou Fetu a rozšlehaná vejce.
Ze surovin vypracujeme těsto a rozdělte jej na 2 části. Z každé části vyválíme plát o tloušťce asi 4 mm. Ohnivzdornou mísu nebo plech vymažeme olejem, vyložíme jedním plátem těsta, na něj navršíme dýňovou hmotu a pokryjeme druhým plátem těsta. Potřeme olivovým olejem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě dozlatova při 180 stupních Celsia 30 minut a pak teplotu zvýšíme na 200 stupňů Celsia na dobu 10 minut.

Plněná dýně
Potřebujeme: 1 dýni o velikosti 35 cm (normální nebo Hokkaidó), 50 g rýže (nejlépe basmati), 150 g hovězího masa, 50 g drůbežího masa, 1/2 tmavého rohlíku, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, pepř, mořská sůl, petrželka, mletá sladká paprika
Postup:  Dýni pečlivě umyjeme, pokud to není Hokkaidó, tak ji oloupeme a podélně rozkrojíme. Pak vydlabeme semena a měkkou dužinu. Rýži uvaříme v uvařené osolené vodě a nechápe okapat. Oba druhy masa umeleme a pak umeleme i rohlík zvlhčený vodou. Na olivovém oleji usmažíme do růžova nakrájenou cibulku, přidáme k ní maso, rýži a koření s petrželkou a dobře promícháme. Směsí naplníme obě půlky dýně, spojíme je a omotáme pevnou nití. Připravenou dýni vložíme na zbytek pokrájené a na oleji zpěněné cibule, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě pod pokličkou. Při dušení dýni přeléváme šťávou a podléváme vodou. Tento pokrm podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Dýně s koprem a smetanou
Potřebujeme: 2 kg dýně, 3 lžíce biomargarínu či másla, 1 cibule, 1/4 smetany, 2 lžíce kukuřičné hladké mouky, kopr, mořská sůl
Postup:  Pokud nepoužíváme Hokkaidó, tak dýni oloupeme a zbavíme semen, dále ji nakrájíme na kostičky a vložíme na osmaženou cibulku a ihned podlijeme vodou. Pak osolíme a dusíme. Jakmile začne dýně měknout, zalijeme ji smetanou, v níž jsme rozšlehali trošku kukuřičné mouky a dobře povaříme. Na závěr přidáme nasekaný kopr a jemně dosolíme. Podáváme s pečivem.