Recepty

Skvělá podzimní zelenina: dýně

Na záhonech i v regálech obchodů se na nás smějí krásné červenooranžové dýně.  Bylo by škoda nevěnovat jim pozornost…Inspirujte se v knize S. Procházkové Podzimní čarování, která před časem vyšla v meduňkové edici.

Dýně má rozličné druhy a odrůdy, které se odlišují především tvarem, chutí a barvou. Barvu máme obvykle zelenou, žlutou, oranžovou či krémovou. Semena dýní jsou plochá, oválného tvaru, s barvami bílá, žlutá, šedozelený, ale i černá. Podle zbarvení dužiny se snižuje obsah karotenu, u oranžově zbarvených dýní je ho nejvíce.
Léčivé účinky této zeleniny:
– zásobují tělo vitaminy, minerály, vodou a vlákninou
– působí močopudně, zavlažují ledviny
– odvádějí toxiny z těla
– dýňová semínka jsou velkou zásobárnou hlavně zinku
– snižují hladinu cholesterolu v krvi
– posilují organismus

Dýňová semena – přírodní zásobárna zdraví
Dýně jsou bohaté hlavně na zinek, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, skupinu vitaminů B, C. Dále obsahují bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyseliny nukleové. Dužina dýní je velmi bohatá na vlákninu a vodu. Obsah vlákniny velmi dobře působí na trávicí trakt, hlavně při vylučování toxinů z těla ven. Dýňová semínka jsou také výborným a zdravým výživovým doplňkem. Lisuje se z nich olej, který je velmi nutričně hodnotný. Semena obsahují především velké množství zinku, který má vynikající účinky na posílení obranyschopnosti organismu. Navíc pomáhá jako účinná prevence růstu nádorových buněk a potlačuje projevy rakovinového bujení a výrazně upravuje problémy s prostatou. Proto vřele doporučuji preventivní užívání semen, která jsou i poměrně chutná nebo vylisovaného oleje z nich. V přírodní formě je můžeme chroupat jako pamlsek, když je nasucho opražíme na pánvi, dokážeme s nimi výborně dochutit saláty, těstoviny, rýži, omáčky. Jestliže je nadrobno nasekáme, dají se použít místo oříšků či mandlí nebo společně s nimi do moučníků, pečiva či dezertů. Jestliže nejsme milovníky chroupání semínek, můžeme si koupit v obchodech se zdravou výživou vylisovaný dýňový olej, který se užívá v množství 1 – 2 lžičky denně. Je výbornou zásobárnou vitaminů a minerálů pro děti od 6. měsíce věku až po seniory. Pro dobré vstřebání zinku do organismu potřebujeme ještě vitamin A, ten obsahuje v přírodní formě a ve velkém množství rakytník řešetlákový. Ten si můžeme vypěstovat nebo koupit ve formě čaje, sirupu či šťávy.

Dýně Hokkaido – celkově posiluje organismus
Mezi moji nejoblíbenější odrůdu dýně patří Hokkaidó. Má sytou sladkou chuť a nádhernou barvu. Obsahuje provitamin A – beta-karoten, vitamin E, C, z minerálních látek má velké množství draslíku. Výborně pomáhá při čištění organismu, dále se používá při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny, je tedy vynikající pro diabetiky. Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahuje dužina této dýně zvláštní látky s preventivně proti nádorovým účinkem. Dle provedených studií postačí denní konzumace sta gramů dýňové dužiny (po delší dobu) k tomu, aby až 3 x poklesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění, zejména rakoviny plic a prostaty.
Tento druh dýně se nemusí loupat, protože slupka je plná vitaminů a lehce změkne. Dýni lze dusit s cibulí či jinou zeleninou, zapékat, smažit, odšťavňovat či mixovat. Je velmi vhodná pro malé děti od šesti měsíců věku do různých pyré a polévek. Dušení někdy trvá 20 – 40 minut. Dýně Hokkaidó si můžeme lehce vypěstovat nebo koupit v bio obchodech a to hlavně na podzim a v zimě.

Dýňový sirup I.
Dýni podélně rozřízneme, vydlabeme vnitřek a posypeme jí ovocným cukrem. Pak necháme 24 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby vytvořený sirup slijeme do sklenice a uschováváme v chladnu. Užíváme 3 x denně po 1 lžičce. Tento přírodní prostředek pomáhá při bolestech způsobených kameny.

Dýňový sirup II.
Umyté a očištěné dýni odšťavníme a získanou šťávu smícháme s ovocným cukrem nebo kvalitním medem v poměru 1:1 a pak pomalu vaříme až do zhoustnutí. Hotový sirup nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a skladujeme v chladničce. Pro posílení organismu podáváme 1 x denně 1 lžičku (dětem půl lžičky).

Posilující nápoj pro rodičky
Ze semen této dýně se dá uvařit velmi posilující nápoj, který se doporučuje hlavně ženám těsně před a po porodu. Stačí 2 lžíce semen lehce opražit, přelít půl litrem vroucí vodou, vařit asi 30 minut, scedit a nápoj je hotový. Pro maximální účinek by ho ženy měla pít po dobu 7 dnů.

Dýňové variace
Polévka z dýně Hokkaidó
Potřebujeme: 1 dýni Hokkaidó, 2 cibule, 1 lžičku mořské soli, olivový olej, 1 litr vody
Postup:  Dýni i se slupkou dobře omyjeme a vyčistíme přírodním kartáčem. Ostrým nožem ji rozkrojíme na 2 půlky, dobře odstraníme semena a dýni nakrájíme na malé kousky. V hrnci si osmažíme na olivovém oleji cibulku s kousky dýně, potom vše zalijeme vodou, osolíme mořskou solí a necháme asi 30 minut vařit. Každá dýně je jiná i její stáří ovlivňuje délku vaření. Jakmile je měkká rozmixujeme jí na hladký krém. Tuto polévku podáváme samostatně nebo s pečivem.

Dýňová smetanová polévka
Potřebujeme: 800 g dýně, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1/8 l smetany, 1 lžíci kukuřičné hladké mouky, pepř a mořskou sůl
Postup: Oloupanou dýni nastrouháme na hrubo. V hrnci si zpěníme cibulku na olivovém oleji a přidáme kousky dýně a jemně orestujeme, dle potřeby podlijeme vodou, přidáme ocet, pepř, sůl a smetanu a vaříme do změknutí.
Podobným způsobem si můžeme připravit i dýňovou omáčku, jenom nepodléváme tak moc vodu a zachováme si hustší konzistenci. Tato omáčka je výborná pod všechny druhy mas i například sójové plátky.