Knihovnička Meduňky,  Recepty

Recept na víkend: petrželka 3x jinak

Pokud máte na zahrádce či v květináči petrželku, inspirujte se a vyzkoušejte některý z těchto receptů z knihy S. Procházkové Léčivá síla čerstvého koření. Petrželka vypadá sice docela skromně, ale je velmi chutným kořením a navíc obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů.


Cukety dušené s rajčaty a petrželkou
Potřebujeme: ½ kg cuket, 1/8 olivového oleje, 1 cibule, 5 větších rajčat, mořskou sůl, mletý pepř, 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
Postup: Cukety omyjeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na oleji podobně jako plátky brambor. Vyjmeme je a do zbylého tuku přidáme nakrájenou cibulku a orestujeme. Na ni pak přisypeme na plátky nakrájená rajčata a nasekanou petrželku. Podusíme a nakonec přidáme osmažené plátky cukety, přisolíme, opepříme a jemně prohřejeme. Jako příloha se hodí brambory či pečivo.

Petrželkové pesto
Potřebujeme: 55 g čerstvých petrželkových listů, 1 stroužek česneku, 1 lžíci lískových či vlašských oříšků, 25 g strouhaného parmazánu, mořskou sůl, 6 lžic kvalitního panenského olivového oleje
Postup: Petrželku, česnek, olej, sůl a oříšky pečlivě rozmixujeme. Pak přidáme strouhaný sýr a pořádně promícháme. Hotové pesto naplníme do menší sklenice a pečlivě ho uzavřeme. Skladujeme v lednici. Pesto je úžasné k ochucení polévek, těstovin, salátů, pomazánek nebo jen tak k pečivu.

Omáčka s petrželí a citrónem
Potřebujeme: 0,20 litru panenského olivového oleje, šťávu z jednoho citrónu, mořskou sůl, 90 g nasekané petrželkové natě, 2 nasekané šalotky, 1polévkovou lžíci bio hořčice
Postup: Hořčici smícháme s citrónovou šťávou, přidáme pak olej, sůl, petržel a šalotku. Omáčku dobře promícháme a podáváme ji se dušenou či grilovanou zeleninou, masem či rybami.

Kniha vyšla v edici Knihovnička Meduňky a získáte ji přes náš e-shop www.obchodmedunka.cz