Meduňka

Ze srpnové Meduňky: Kompoty: ano či ne?

Autorkou článku, z něhož jsme vybrali ukázku pro tento týden – je Charlotte Matysková, terapeutka klinické nutriční medicíny. Celý článek si přečtete v aktuálním srpnovém čísle Meduňky, můžete vyzkoušet i některý z uvedených zajímavých receptů na zdravé kompoty…

 

Ovocná úroda uchovaná ve formě kompotů patří k tradiční české kuchyni. Tepelně upravené kousky ovoce v silném cukrovém nálevu se často podávají k nedělnímu obědu, ke zdravým položkám v jídelníčku však  bohužel nepatří. Největším problémem je bílý cukr, který v kompotech funguje jako konzervant. I když se do kompotů přidává méně cukru než do džemů a marmelád, pořád ho obsahují příliš mnoho na to, aby zastoupily čerstvé ovoce. V plechovkách a sklenicích průmyslově vyráběných kompotů jsou navíc další konzervanty a přídatné látky, které sice zachovají barvu a dlouhou trvanlivost ovoce, ale pro tělo znamenají zátěž.

Čerstvé kompoty
Zdravější variantou jsou kompoty čerstvě připravené, určené k rychlé spotřebě. Protože není nutný žádný konzervant, stačí malé množství cukru. Vybrat můžete i zdravější varianty sladidel jako nerafinovaný třtinový cukr muscovado nebo sladidlo získané z mízy palem — SugaVida. Ovoce nakrájené na kousky se podusí ve slabém cukrovém rozvaru s kořením a po vychlazení můžete podávat. Tepelně upravenému ovoci sice chybí některé vitaminy citlivé na teplo (vitamin C), ale stále obsahují vlákninu nebo minerály jako mangan, železo a draslík, které se varem neničí.

Zavařování ovoce bez cukru
Pokud vyberete opravdu zralé ovoce, můžete ho zavařit bez přidaného cukru. Obsahuje dostatek vlastního cukru, a tak můžete kompot zakonzervovat jen s několika zrnky soli. Sůl v malém množství sladkou chuť ovoce podtrhne. Tímto způsobem můžete zavařovat například vyzrálé švestky, meruňky, višně nebo černý rybíz. Připravte se na jemně sladkou chuť, ale také na skutečnou chuť ovoce namísto příchuti cukrového sirupu. Pro inspiraci nabízím několik receptů a přeji dobrou chuť!

Švestkový kompot bez cukru
Kompot, který chutná stejně sladce jako verze s cukrem. Nemusíte přidávat ani vodu, švestky jí uvolní dost při zavařování.
Potřebujete: (dvě sklenice)

  • 1,2 kg zralých švestek
  • 2x na špičku nože soli
  • dvě zavařovací sklenice (obsah 0,5l) se šroubovacími víčky

Postup:

  1. Omyté švestky rozpulte nožem a vypeckujte.
  2. Troubu (v modu ohřev na horní i spodní topné těleso) nastavte na 170° C.
  3. Zavařovací sklenice i víčka propláchněte horkou vodou a osušte.
  4. Na dno každé sklenice dejte na špičku nože soli a pak do obou naskládejte připravené švestky řeznou stranou dolů.
  5. Obě víčka zevnitř otřete utěrkou namočenou ve slivovici (prodlouží trvanlivost) a pak sklenice dobře uzavřete.
  6. Na dno vyššího plechu rozprostřete utěrku nebo malý ručník a přilijte 1 litr teplé vody. Sklenice umístěte na plech s mokrou utěrkou a vložte do rozehřáté trouby. Od chvíle, kdy se v ovoci objeví první bublinky, zavařujte 45 minut.
  7. Po uplynutí této doby troubu vypněte, ale sklenice s hotovým kompotem v ní ještě 30 minut nechte.
  8. Nakonec je z plechu přesuňte na pracovní desku, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout postavené na víčku.