Knihovnička Meduňky,  Recepty

Tři zeleninové recepty…

… které možná oceníte právě teď, na prahu léta, kdy míváme chuť na něco lehčího. Navíc jsou rychlé, využívají běžně dostupné suroviny a zeleninové dobroty si snadno můžete vzít s sebou do práce do krabičky... Recepty jsme vybrali z knihy  M. Šebestové Babiččino kuchařské umění, která vyšla v meduňkové edici, získáte ji na našem e-shopu www.obchodmedunka.cz

Zeleninový hrnec
Polovinu květáku povaříme v osolené vodě a rozdělíme na růžičky. Čtyři větší brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očistíme dvě mrkve, dvě kedlubny a současně s cibulí a půlkou kapusty nakrájíme . Rozpustíme v hrnci 10 dkg másla ( můžeme použít i olej ), vsypeme brambory a zeleninu, trochu podlijeme, osolíme a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Zeleninovou směs vložíme do vymazané ohnivzdorné mísy, posypeme strouhaným sýrem, zakapeme máslem a zapečeme v troubě do zlatova. Pokud máme rajčata, můžeme je přidat k zelenině.

Vegetariánské ragout
V 5 dkg másla zpěníme zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji 5 dkg hladké mouky a uděláme bledou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo polévkou. Do této omáčky přidáme 6 oloupaných a na kousky nakrájených kyselých jablek, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 5 malých naložených okurek, několik pokrájených čerstvých nebo hrst povařených sušených hříbků, špetku muškátového květu a sůl. Vše promícháme a pečeme v troubě půl hodiny za občasného míchání. Nakonec přidáme 6 oloupaných a na kostky nakrájených brambor. Když jsou měkké, zahustíme koflíkem kyselé smetany, necháme přejít varem a podáváme.

Nadívaný květák
Napolo uvařený květák se rozpůlí, trochu vydlabe a naplní směsí 20 dkg sekaného a vydlabaného květáku. Obě půlky se spojí a dají na vymazaný kastrol, polijí se následující omáčkou: rozpustí se 2 lžíce másla, zamíchají se do něho 2 lžíce hladké mouky, přilije se trochu vývaru z květáku, přimíchá se 5 dkg strouhanéné parmazánu a 2 žloutky.Pečeme v troubě 25 minut.

Koupit Meduňku